Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Roma felzárkóztatásra is kevesebbet költ Magyarország, mint a menekültellenes kampányra
2015-06-25 08:34
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Egy hónappal ezelőtt Trócsányi László igazságügy-miniszter is megtolta a maga szerény eszközeivel a menekültellenes kampányt: „(…) Magyarország már csak azért sem tudja befogadni a gazdasági menekülteket, mert gondoskodnia kell 800 ezer cigány felzárkóztatásáról.” – nyilatkozta az Info Rádiónak. A 800 ezer felzárkóztatandó az nagyon sok, nyilván horribilis összegekről van szó. Kikértük az adatokat, hogy lássuk, pontosan mennyi is az annyi.

plakát

Igazán mélyen nem mennénk bele a miniszteri mondás közpolitikai, erkölcsi és egyéb szempontok szerinti elemzésébe, de ahhoz azért nem kell megélhetési jogvédőnek lenni, hogy az egyszeri befogadó azonnal levegye azokat a sajátos aromájú konnotációkat, amelyeket a kijelentés hordoz. Csak jelzésszerűen: a migránsok ugye terhet jelentenek – de már nem bírunk többet, mert itt vannak rajtunk a cigányok.

 

Ők, mind a nyolcszázezren, en bloc a cigányok, akiket cipelnünk kell nekünk, nem cigányoknak. Mi, magyarok, már nem bírunk eltartani több nem magyart, etc. – ahogy azt az egyszeri fókuszcsoportos pirézgyűlölő magyar néplélek szereti hallani. (Amúgy aki akarja, két perc alatt megértheti az Unió – benne Magyarország – tényleges teljesítményét a menekültválság kezelésében.)

 

Lakatos Béla, Ács község – roma származású – polgármestere azok egyike volt, akik fennakadtak a miniszter mondatán. Véleményére, miszerint a miniszternek bocsánatot kellene kérnie a hazai cigányságtól alig burkoltan cigányellenes kijelentése miatt, Trócsányi a mai napig nem reagált. Viszont még aznap kilőtt egy Gyurcsányahibás-rakétát, valahogy így:

 

„[A romák felzárkóztatásában mutatkozó] összefogást veszélyezteti, ha egyes pártok csak azért, mert a magyarországi roma közösség felemelésének ügyét fontosabbnak érzem, mint a gazdasági bevándorlók támogatását, alaptalanul rasszizmust kiáltanak.”

 

Később még megmagyarázta kicsit a parlamentben, hogy fenti mondata pont nem azt jelenti, amit jelent, ezzel nagyjából túl is voltunk mindenen.

 

Új üzenet érkezett


A miniszter obskurus mondata nyomán még aznap közadatigényléssel fordultunk az EMMI-hez – ez a minisztérium a gazdája a „roma felzárkózásnak” –, kérve a „2010. június 1-je és 2015. május 1-je közt a roma felzárkóztatás érdekében indult nemzeti (nem uniós) finanszírozású programok listáját, illetve tételes bontásban a programokra fordított költségvetési források összegét”. Egy hét múlva a minisztérium hosszabbítást kért, arra hivatkozva, hogy „az adatok összegyűjtése több időt vesz igénybe”.

 

És valóban, még három hétig gyűjtögették a nemzeti finanszírozású programok adatait. Pedig olyan sok szám nincs: 2015-ben például a magyar állam saját forrásból az EMMI adatai szerint 3, azaz három program keretében összesen 0,9 milliárd – egész pontosan 911 millió 100 ezer – forintot költött „roma felzárkóztatásra”.

 

Ez lenne tehát az a forrás, amelyet a magyar kormány nem akarna megvonni a prioritásként kezelt roma felzárkóztatástól, hogy a „megélhetési bevándorlókra” költse. Mivel Trócsányi miniszter a hazai roma célzású programok költségét állította szembe a menekültek jelentette (feltételezett) költségvetési kiadásokkal, nézzük meg, mennyit költött a kormány eddig a célok megvédése érdekében folytatott harcra.

 

Nos, a nemzeti konzultálás kormányzat által becsült költsége valamivel több, mint a magyar költségvetésből finanszírozott roma felzárkóztatási programoké: 960 millió, illetve ehhez jön még a plakátkampány 390 milliója. Viszont – mint az Így írnánk mi-blog elemzése bemutatta – ez az összeg több mint duplája az idén a menekültek ellátására a hazai költségvetésből fordított összegnek.

 

Persze ebből a 0,9 milliárdból nem jönne ki az a sok felzárkóztató program: a minisztérium adatai szerint ugyanebben az időszakban uniós finanszírozású programok keretében a nemzeti finanszírozású programok költségének hússzorosát, 17,7 milliárdot költött a kormányzat „roma felzárkóztatásra”. 

 

Tavaly még nem volt ilyen aránytalanul nagy az uniós finanszírozás részesedése, 3,37 milliárd magyar költségvetési és 7,47 milliárd uniós forrás szolgálta a roma felzárkóztatást. (A több éves időtávú programok esetében a program keretösszegét egyszerűen elosztottuk az évek számával.)

 

Ugyanakkor a minisztérium adatközlése nem tartalmazza például az 1,5 milliárd uniós forrásból megvalósított „Nő az esély  – ezer roma nő képzése” (TÁMOP 5.3.1-B-1) nevű programot, vagy a szintén uniós finanszírozású 5 milliárdos keretösszegű „Foglalkoztatási szövetkezet – Híd a munka világába” (TÁMOP 2.4.3.D-3-13/1) programot – igaz, ezzel a botrányos projekttel a minisztériumnak mostanában nem nagyon van oka büszkélkedni.

 

A világ legdrágább Opel Corsája és a Belügyminisztériumhoz közeli irodaház – így ver hidat a munka világába az Országos Roma Önkormányzat

 

Végső elkeseredésünkben felhozhatjuk még a közmunkát, mint hazai finanszírozású roma fókuszú esélyteremtő programot. A ráfordításokat nézve valóban jelentős ügyről van szó: a 2014-es költségvetés 230 milliárdot szánt közfoglalkoztatásra, erre az évre pedig már 270 milliárdot terveztek be. (Igaz, a KSH adatai szerint az első negyedévben megint 50 ezerrel kevesebben dolgoztak közfoglalkoztatottként, mint tavaly szeptember-októberben, az önkormányzati választás idején.)

 

Csakhogy a magyar kormányon és csatolt részein kívül nincs olyan szakértő vagy szervezet, aki/amelyik ne mondta volna már el, hogy ez a típusú tömeges közmunka drága és nem hatékony eszköz, amelyik épp azoknak okozza a legtöbb kárt, akiken segíteni akar – érvelni tehát ezzel sem lenne egyszerű.

 

De facto Brüsszel fizeti tehát a leszakadó rétegek integrációját célzó programokat, a magyar kormány saját erőforrásokból fejenként évi 1100 forintból zárkóztatja őket – erre a teherre hivatkozva tiltakozni évi 300 menekült befogadása ellen a számok szintjén is kínos. Ami igazi szégyen, az meg persze túl van ezeken a számokon.

 

Becker András - atlatszo.hu

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg

- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek