Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Semmit sem tudnak a csőd szélén hagyott emberek
2015-03-30 06:12
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A pénzük után futó befektetők nemcsak a cégekre dühösek, hanem a nehézkes állami szervekre is. Az ügyészség például tudni véli a Buda-Cash által okozott kár összegét. Furcsa, mondja a vagyonát a cégen keresztül fialtató pár: velük nem közölnek semmit.

Pénzükért sorban állók a Buda-Cash tulajdonosaihoz kötődő DRB-bankcsoport pécsi fiókjánál

 

Érthetetlenül lassú eljárás, kevés információ, felkészületlenség és abszurd hibák – a bedőlt Buda-­Cash Brókerház ügyében eljáró állami apparátus és a felszámoló eddigi munkáját értékeli így egy fővárosi házaspár, akinek közel 50 millió forintjáról öt héttel a cég összeomlása után sem tudni biztosat.

 

A névtelenséget kérő asszony és férje előrebocsátja, nem dúsgazdag nagyvállalkozók ők: jelentős megtakarításuk jól fizető állásuknak köszönhető és annak, hogy saját lakás, ház helyett bérlik otthonukat.

 

A nagy többséggel szemben ők ugyanis ingatlan helyett részvényekbe fektették az évek során megtakarított pénzüket. Annyiban nem váratlan döntés ez, hogy a férfinak közgazdász végzettsége is van, így otthonosan mozog a pénzügyekben. Azt mondják, az utóbbi majd tíz évben összességében bejött a számításuk, jobbára a Buda-­Cash ügyfeleiként sikerrel fialtatták megtakarításukat – egészen feb­ruár végéig.

 

– Kétségkívül váratlanul értek és megijesztettek a társaság bedőléséről szóló információk – eleveníti fel a férfi, ugyanakkor gyorsan megjegyzi: – Bár aggódtam, pánikba azért nem estem. Mivel a pénzünk úgy kilencven százalékát nagyobbrészt magyar, kisebb részben külföldi cégek részvényeibe fektettem, úgy gondoltam, a portfóliónkat nem érintik a történtek. Ugyanis nem az érintett cégek mentek tönkre, hanem az a brókertársaság, amely a részvényvásárlásaimat lebonyolította. Vagyis a bedőlésétől függetlenül a saját, magántulajdonomat képező részvényeim, az igazolások ott vannak, azokat pedig másra nem is használhatta senki.

 

A házaspár több furcsaságot is észrevett. Noha a házaspárt néhány napon át megnyugtatta ez a magyarázat, amikor már csalásról is szóltak a hírek, elbizonytalanodtak. Levelet írtak a cég felügyeleti biztosának, mint kiderült, hiába vártak érdemi tájékoztatást.


„Valójában milyen eszközök, vagyonelemek állnak ügyfélszámláikon rendelkezésre" – kérdezte a Buda-Cash-botrányt követően pénze után futó pár a felügyeleti szervtől. Mivel választ nem kaptak, a pénzükről semmi hír nem érkezett, egyre mélyebbre ásták magukat az interneten lévő cikkekbe, és a Magyar Nemzeti Bank (MNB), valamint a Buda-Cash oldalain felelhető, az üggyel kapcsolatos dokumentumokba.

 

„Nyomozásuk" során – mesélik – több furcsaságra is bukkantak. Nem értették például, hogy a felügyeleti biztos hogyan írhatott már február 24-én felszámolási eljárásról, amikor azt csak március 5-én rendelték el. Furcsállták azt is, miként történhetett meg, hogy – addig, amíg nem kezdtek érdeklődni – nem volt elérhető az MNB honlapján a jegybanknak az ügyben hozott egyik végzése. Azt még dühítőbbnek találták, hogy amikor minderre rákérdeztek, semmitmondó, jobbára nem a konkrét felvetéseikre reagáló válaszokat kaptak. Mi több, az egyik levelükben – amelyben sokadszorra érdeklődtek a részvényeikről – egyebek mellett azt a nyilvánvalóan tévesen bemásolt, abszurd tanácsot írták nekik:
„Javasoljuk, hogy az érintett diákok a Bankkal az adatokat egyeztessék."


– Egyre jobban dühített az eljárás, hiszen szerintem az általam és a hozzánk hasonlóan járt ügyfelek által a brókerháznak adott megbízások alapján nem ördöngösség ellenőrizni, léteznek-e a megadott részvények, s azokért ki fizetett. Ez sok ezer ügyfélnél nagy, de nem lehetetlen feladat. Arról már mindenképpen tájékoztathattak volna, hol tart az összesítés, és eddig mire jutottak – mondja a férfi.

 

A házaspár ekkor már úgy érezte, kezd szorítani az idő: ellentmondásos információk jelentek meg arról, hogy hány nap áll rendelkezésre a hitelezői igények, illetve a Befeketető-védelmi Alaphoz (Beva) történő kártérítési igény bejelentésére.


– Tanácstalanságunkat tetézte, hogy azóta sem tudjuk, egyáltalán van-e kárunk, s ha igen, mekkora!


– hívja fel a figyelmet az asszony. – Ha a részvények megvannak, akkor a veszteség minimális. Ha nincsenek, akkor ötvenmillió. Ezt azonban információk híján magunk sem tudjuk.

 

Mindezek miatt két hét múltán már csak azt kérték sokadik levelükben: „Ismételten tisztelettel megkérem Önöket, hogy tájékoztassanak (...), mikor fogom várhatóan megkapni a tényleges hiteles számlaegyenlegemet, amely alapján a kártérítési igényemet a Befektető-védelmi Alap felé be tudom nyújtani." Ezek után kaptak egy levelet, amelyben megjelöltek több időpontot is, ám az nem derült ki egyértelműen a bonyolult szövegből, mikorra várható az összesítés a hiányról és a „fellelt értékpapírokról". "Köszönettel vettük levelét!"

 

A házaspár később is kérdések sorával bombázta a felszámolót és a jegybankot, de ezután sokáig – bármiről is érdeklődtek – csak annyit írtak nekik: „Köszönettel vettük levelét! A vizsgálatok lezárásáig kérjük szíves türelmét! Addig az ügyfélszámláikról információt kiadni nem áll módunkban."

 

A „formaszöveg" már csak azért is bosszantotta őket, mert épp lapunkban olvashatták: Schobert Norbert üzletember magánemberként a Buda-Cash ügyfele volt, mintegy százmillió forint értékű részvényét kezelte a cég, a vállalkozó azonban úgy vélte, nem érte kár a társaság csődje miatt, mert az értékpapírjai megvannak.

 

Ebből a házaspár azt a következtetést vonta le:
az ismert üzletember hasonló cipőben jár, mint ők, hasonlóképp vélekedik a részvények meglétéről, csak ő – az átlagemberekkel szemben – már kapott információkat.

 

A házaspár tovább levelez a hatóságokkal, de okosabbak ezidáig nem lettek, sőt csak még zavarosabb lett minden. Miután azt javasolták nekik, hogy a Befektető-védelmi Alapnál jelentsék be kártérítési igényüket, kaptak olyan tájékoztatót is, amelyből azt olvasták ki, nem árt, ha bekapcsolódnak a felszámolási eljárásba hitelezői igénybejelentéssel.

 

Ez utóbbi mozzanat már végképp kiverte a biztosítékot, a feleség indulatosan összegez:
– Majd öt hét telt el a botrány kirobbanása óta. Azóta nem voltak képesek felmérni, hogy a magántulajdonunkat képező részvényeink közül mi létezik, és mi nem. S bár ők sem tudják, ért-e kár minket, javasolják, hogy a pontos összeget megnevezve tegyük meg a kárbejelentést, és jelezzük hitelezői igényünket. Mindezek után az ügyészség pénteken bejelentette, hogy az eddigi kárérték összesen 62 milliárd.

 

Én meg csak azt kérdezem: mi 62 milliárd? Ebben a mi pénzünk is benne van, vagy az mégsem veszett oda? Az illetékes állami apparátus öt hetes működését közelről látva, annyit megértettünk: tulajdonképpen semmi meglepő nincs abban, ami a Buda-Cash-nél történhetett.

 

 

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg
- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!
Köszönettel és barátsággal!

 

 

C-PRESS / NOL

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 20-tól 26-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-20
  Ma fontossá válik a munkánk, szeretnénk tökéletesen megfelelni az elvárásoknak. Ennek érdekében több feladatot vállalunk fel, mint amennyi ideális lenne. Szívesen túlórázunk, vagy vállalunk át feladatokat a munkatársaktól. A ma vágott haj tovább megőrzi szépségét és formáját, a dauer szép hullámokat ad, és a hajfestés is sokáig tartós marad. A legjobb, ha a mai napon keressük fel a fodrászunkat, nem csalódunk az eredményben. Akár új frizurával is kísérletezhetünk.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-19
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a túlérzékenységnek, nagyvonalúan bocsátunk meg az elmúlt napok sérelmeiért. Játékos hangulatban vagyunk, szívesen szórakoztatjuk a kollégákat, de ne ezzel menjen el a munkanap! Érzékenyebbé válhat a keringési rendszerünk, ezért jó, ha ma nem erőltetjük meg magunkat különösebben, hanem pihenünk egy kicsit. Ha hajlamunk van rá, hogy a vállaink, hátunk izomzata fájdalmasan bemerevedjék, akkor ezzel számolnunk kell a mai napon.
 • Ajándék vagy a világ számára!
  Mindannyian különlegesek vagyunk, egyedi tulajdonságokkal és adottságokkal. Mindannyiunkban van olyan tehetség, ami csak ránk jellemző, amivel senki más nem rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy betöltsük a saját küldetésünket.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek