Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Lendvai Ildikó: Ciki vagy cuki?
2015-03-23 07:14
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Mindkét jelző a Jobbikkal kapcsolatban vetődött fel mostanában. „Cuki kampányról” beszéltek az elemzők, amikor Vona Gábor és társai új fegyvert vetettek be a voksvadászatba: a bájmosolyt. Egyszer csak megjelentek a neten Vona behízelgő képei, hol kiskutyával, hol a konyhában tüsténkedve, ezúttal Gárda-mellény nélkül. Nincs is a női szíveket jobban megdobogtató látvány, mint a házias macsó nagymackó. Cuki.

Még cukibb volt, amikor beszédeiben már nem a bosszú kérlelhetetlen kardos angyalának akarta láttatni magát, mint addig, hanem csak mosolygós Murillo-angyalkának. Békét hirdetett, nyugalmat, a politikai hidegháborúban résztvevő csúnya bácsik okozta sebek gyógyítását.

Akár ez volt hatásos, akár más, a Jobbik a legutóbbi közvélemény-kutatás szerint már csak 3 százalékkal marad le a Fidesztől. „Úgy látszik, a Jobbik már nem ciki” – fogalmazott szomorúan Závecz Tibor az Ipsostól. És tényleg: a Fideszre egymillió-hétszázezren, a Jobbikra egymillió-ötszázezren szavaznának. Igaz, ha összeadnánk a tavaly összefogó demokratikus pártok szimpatizánsait, azok éppen ennyien lennének. De egyrészt nem adhatjuk össze, másrészt míg ezek a pártok lényegében stagnálnak, a Jobbik a választások óta fél millió új szimpatizánst szerzett. A közhiedelemmel ellentétben nem balról. Kétszázezret a Fidesztől, hiszen ez a két párt mindig közös közlekedő edényt alkotott, ha a Fidesz csökkent, a Jobbik nőtt és fordítva. De háromszázezren vannak, akik eddig nem találtak maguknak pártot, és most bizalmukat a Jobbikba helyezték. Számukra már nem szélsőséges, a kormányzásra képtelen párt, hanem nagyon is komolyan vehető. Ha nem is feltétlenül „cuki”, de már nem is ciki.

Hiába próbálja az elbitangolt Fidesz-szavazókat a Századvég egyik vezetője azzal riogatni, hogy el tudják-e képzelni Novák Elődöt belügyminiszternek. Miért ne tudnák? Korábban Szíjjártóról se hitte a kutya se, hogy külügyminiszter lehet, és tessék.

Pedig a cikiségből való kivetkőzés nem volt éppen akadálymentes. Vona a szélsőjobb Kőműves Kelemenjeként amit rakott délig, beomlott estélig. Ha egyik nap a megbékélésről fuvolázott, biztos, hogy a lágyra hangszerelt melódia közben pártjából valaki más belecsapott az üstdobba. Hol egy polgármester blogolt arról, hogy a cigánygyerekeket géppuskával kellene „elcsendesíteni”, hol Kulcsár Gergelyről derült ki, hogy a lehető legundorítóbb halottgyalázással, röhögve köpött bele a Duna-parti cipőkbe, és szomorkodott azon, hogy „őseink sajnos nem fejezték be” a gyilkos munkát.

De akkor miért? Hogy nem szalad szét ilyen hírek hallatán a tábor? Nem szalad szét, mert ezeket a híreket nem is hallja, vagy elengedi a füle mellett. Bizonyára azt gondolja: ellenszenves alakok mindenütt vannak. Ez itt vad dolgokat mond, mások meg lopnak. Ilyenek a politikusok. A Jobbik meg éppen abból csinál tőkét, hogy a teljes politikai elit leváltását ígéri. Erre könnyű rábólintania annak, aki reménytelennek érzi a helyzetét. A lejtőn hiába kapaszkodó középrétegeknek, a kínlódó szegényeknek, a jövőjüket nem látó fiataloknak. (Utóbbiak körében a Jobbik már a Fideszt is megelőzte.) Úgy érzik, kell, hogy a sorsukért valaki felelős legyen. A politikusok ellopták, ami nekik járt. A bankok, a multik, a zsidók, a külföldiek kirabolták az országát. A cigányok elviszik előlük a segélyt. És itt az új erő, amelyik ezt a sok élősdit elzavarja. Ő zavarja majd el az egyre többek által utált Fideszt is. A többiek nyámnyilák, tehetetlenek, csak sunnyognak.

Ha ezzel a jól felépített imázzsal szemben csak a rémisztő történelmi példákkal hadakozunk, kicsorbult karddal hadonászunk. Sokak számára ez csak távoli történelemóra, a könyökükön jön ki, már az iskolában is unták. Nekik ez csak a múlt. Mert nem mondtuk meg, hogy amikor a tévé előtt borzonganak a magát iszlám államnak nevező terrorista társaság hóhérain, akkor ugyanannak a fasizmusnak 21. századi változatával szembesülnek. A kulturális öltözet más, de a habitus ugyanaz: egy képzelt felsőbbrendűség feljogosít a népirtásra, az emberi élet (a másé és a sajátunké) értékének tagadására.

Nincs másfél millió fasiszta magyar. Csak nem tudják, hogy a Jobbik szólamai egy olyan lánc egyik végén vannak, igaz, vékonyka kis láncszemként, amelyiknek a másik vége a világ mostani retteneteihez vezet. A lánc hosszú, sok szemből áll, de összefügg. A baloldal felelőssége ebben nyilvánvaló – felelős, ha másnak engedi át a váltóerő szerepét. És felelős akkor is, ha csak a Fideszre koncentrál, mint politikai ellenfélre. A Fidesz leginkább azért felel, mert bevezette és szalonképessé tette a nemzet etnicista szemléletét. A nyelv, a kultúra és a történelem által összekovácsolt közösség helyett Orbán beszédei vérközösséget emlegetnek, a „vér szavát”, a „magyar ösztönvilágot”, azt, hogy „turulban születtünk”, kivéve az „idegenszívűeket”. Miért ne hihetné azt az őt hallgató egyszeri magyar, hogy a világ a vérközösségek, fajok harcából áll?

A magyar politika szörnyeteget szült. De még nem késő. A Fidesz még abbahagyhatja az összekacsintást. A baloldal még váltóerővé nőhet. Tapolca, ahol három egyforma erő küzd, megmutatja, hol tartunk. Figyeljünk oda. Nehogy értünk szóljon a harang.

Lendvai Ildikó, volt országgyűlési képviselő

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen:http://www.facebook.com/hirugynokseg

- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS / nepszava

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek