Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Miért tekintünk gengszterként a romákra?
2015-03-14 08:40
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A Gallery8 jelenleg az egyetlen, kifejezetten roma galéria, alapítói is részben roma értelmiségi nők és akadémikusok. A pénteken nyíló, Roma test I. - Nincs ártatlan kép című kiállításukra évek óta készülnek, most végre a Norvég civil alap támogatásával valósulhatott meg a tárlat. Az egyedülálló kiállítás keretében roma értelmiségieket bújtattak a romákhoz fűződő, társadalomban élő, sztereotip szerepekbe. Déri Miklós fotói szinte pszichoanalízis szerűen ragadják meg azt a tekintetet, ami a társadalom által, azaz általunk a romákra szegeződik.

g1print

Mint azt Junghaus Tímea művészettörténész, a kiállítás egyik kurátora elmondta, a kiállítás a roma test politikájáról szóló sorozatuknak első része. Leginkább arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a roma testnek a médiában és a művészetben való megjelenése egy olyan konstrukció, aminek kialakításában maguk a romák nem, vagy csak igen kis mértékben tudtak részt venni.

 

 „Amikor ránézünk egy romáról készült képre, azonnal beindul a faji értelmezés. És a romák is folyamatosan arra kényszerülnek, hogy azzal foglalkozzanak, hogyan tekint rájuk a társadalom. A képeken keresztül ezt a társadalmi tekintetet szerettük volna megragadni, és megmutatni azt a látens rasszista, xenofób tekintetet, ami legtöbbször a romákra vetül” - mondta el a kurátor.

 

A romákkal kapcsolatos sztereotípiák bemutatására azért is választották éppen a fotó műfaját, mert a hosszú múltra visszatekintő magyar etnográfiai és szociofotó jelentősen hozzájárult a romákról való kép kialakulásához. A magyar szociofotó idevonatkozó képeit most a kiállításhoz részletesen áttekintettek, és Junghaus Tímea szerint az egész felhozatal elkeserítő képet mutat. Van olyan sorozat, ahol láthatóan direkt gomboltatják ki a fiatal cigány lányokkal a blúzukat. Számos, a társadalomban ma is élő sztereotípia a szociofotóból jön, például a roma nők túlszexualizálása. A szoptató roma nő, egyfajta cigánymadonna ábrázolása például a 19. században terjedt el, és azóta is mélyen él a köztudatban.

 

A romákról való diskurzust ma is legtöbbször még olyan képek tematizálják, melyek a múlt századról maradtak ránk. "A rasszista hirdetések és propaganda egy másik csoportja a romákat lealacsonyító plakátok és képek. Ezek ideológiai manipuláció ügynökei, melyek kárt tesznek a roma emberekben.  A rasszista képek tudatosan torzítják és manipulálják roma tárgyukat, amíg az a maximális undor kiváltására alkalmas lesz. Ezt a gyakorlatot leplezi le a nagy botrányt kavart szlovák választási plakát, amely modelljét feldagasztotta, kitetoválta, besötétítette, majd felékszerezte a szlovák SNS párt. A plakáton az olvasható „Ne etessük azt, aki nem akar dolgozni”. A képen szereplő férfinak, fogalma sem volt arról, hogy egy cigányellenes plakáthoz kívánják a fotóját felhasználni"" - írja Junghaus egyik tanulmányában. A mostani kiállítás is részben azt mutatja meg, hogyan manipulálható a romák vizuális megjelenítése, és hogy a romákról kialakult képnek sokszor köze sincs a valósághoz.

 

 a1print

A kiállításon gondosan kiválogatott jelmezek segítségével roma értelmiségiek jelenítenek meg sztereotip roma szerepeket, így megjelenik a "gettólakó", a "gengszter", a "szexmunkás", a "cigány király", "cigány jósnő", "vajda", a "pipás cigány asszony", a "cigánylány" és a "cigányzenész". Mellette pedig látható mindenkinek a civil képe is. A jelmezeket Szakos Kriszta válogatta, de mint Junghaus Tímea elmondta, mindenki hozzátette a magáét. A kiindulási pontok a művészettörténeti alapképek voltak, amiket aztán folyamatosan aktualizáltak a mai társadalmi sztereotípiáknak megfelelően. A civil képeken mindenki a maga ruhájában szerepel, ott nem öltöztettek senkit, mindenki magát adja.

 

A szervezők szerint a kiállítás által újra felmerülnek a régi kérdések: Mit látunk és miként láttatjuk a roma testeket? Melyek azok a társadalmi, politikai és kulturális gyakorlatok, amelyek átírják a roma emberek testképét? A kiállítás, és a Gallery8 küldetése első sorban a roma test – és ezen keresztül a roma emberek felszabadítása. Hiszen még mindig rengeteg az olyan kulturálisan beágyazott cselekvés és beszédmód a társadalomban, amely a romákat nem egyenrangúként kezeli.

 

Gallery8, Mátyás tér 13. A kiállítás 2015. március 13. és április 3. között tekinthető meg.
Kurátorok: Kóczé Angéla, Junghaus Tímea, Bak Árpád
Fotó: Déri Miklós

A roma test politikája

A roma test politikája egy szerteágazó és interkulturális kiállítási és oktatási program, melyet a Gallery8 roma művészek és értelmiségiek részvételével valósít meg. A háromrészes kiállítás a roma test politikájának feltárására vállalkozik a jelenkori Európában, a romák és főként a roma nők ábrázolását és részvételét kutatva a művészetekben, a médiában és a közéletben.

 

A most bemutatásra kerülő fotósorozat csak egy részét képezi annak a kutatásnak, ami roma test politikájára irányul. Következőleg a roma szociofotókból válogatva nyílik kiállítás április 8-án, a nemzetközi roma napon, a záró kiállítás pedig egy angol roma fotós, Delaine LeBas kiállítása lesz.

 

 

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg

- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

 

C-PRESS / Index

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-11-21
  Ma visszahúzódó hangulatban leszünk, örülünk, ha otthon tölthetjük a szabadidőnket. Semmi kedvünk kimozdulni otthonról. Inkább praktikus teendőink kötik le a figyelmünket, szívesen teszünk, veszünk otthon. Ma a csendes elmélkedés napja van! Vonuljunk el és gondolkodjunk el kapcsolatainkon, értékrendünkön. Ennek ma különösen nagy aktualitása lehet. Ha lehet, kerüljük a társaságot, hiszen inkább fáraszt, mint szórakoztat minket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 21-től 27-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-20
  Ma fontossá válik a munkánk, szeretnénk tökéletesen megfelelni az elvárásoknak. Ennek érdekében több feladatot vállalunk fel, mint amennyi ideális lenne. Szívesen túlórázunk, vagy vállalunk át feladatokat a munkatársaktól. A ma vágott haj tovább megőrzi szépségét és formáját, a dauer szép hullámokat ad, és a hajfestés is sokáig tartós marad. A legjobb, ha a mai napon keressük fel a fodrászunkat, nem csalódunk az eredményben. Akár új frizurával is kísérletezhetünk.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 20-tól 26-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek