Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Kiss Anikó: Ballada
2015-03-12 07:11
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Él egy asszony, roma. Van néki, van néki tizenhárom fős családja: két lánya, annak öt és négy gyereke, meg két fia. Az egyik lányának élettársa. A másiknak senkije.

kiss anikó - ballada - fotó kiss anikó

 

Az asszony férje meghalt két éve. Aztán röviddel az apja is.

Temetés, virrasztalás…

Temetés, virrasztalás…

 

Laknak egy szobakonyhában, saját jogon, de önkormányzatiban.

Nyolcadik kerületi lakás, udvarra néz, aki arra megy benéz, ha már benéz, be is kurjant, nem mondom meg mit kurjant be, aki benéz.

 

Megveri az ablakot is, legyen este, legyen reggel, okkal, mert a kilenc gyerek zsinatol-csivitel…

Amúgy elég rendesek, rendre, tisztaságra adnak, Lacika nagyon okos, jól tanul…

 

A baj akkor kezdődött, amikor egy asszonyság abban a bérházban talált szerezni egy lakást, ahol ők is laktak és nosza renoválásba fogott.

 

Gazdag a nő, mondogatták róla, ő meg, hogy rend lesz a házban , nem csak az ő új lakásában.

Bátorította a ház lakóit, akik ettől egyre nagyobb trágárságokat kezdtek a romák felé küldözgetni. A gyerekek vacogtak, már a szeméttel is féltek a kukákhoz indulni.

 

A nagymama – hősünk -, feljelentést tett zaklatásért, erre az egész ház vádaskodásba kezdett ellenük. Közben abból a kis pénzből, amit kaptak segélyként, nem tudták a lakbért fizetni. Segítségért folyamodtak. Valahogy semmi se játszott a kezükre.

 

Az önkormányzat talált fogást rajtuk: elegendőnek találta a furtonfurt megjelenő lakóközösségi többségi vádakat, amelyeket hitelt érdemlően senki sem tudott bizonyítani. A mennyiségi mondhatni átcsapott minőségibe, amennyiben a sok kis vád “romaproblémává ” kezdett tornyosulni az önkormányzat összehúzott szemöldökű tekintetében.

 

Megfeszül a segítségnyújtásban egy önkéntes csoport, akik hajléktalanoknak, lakáselvesztőknek gyűjtenek, hogy lakhassanak békén ők is valahol. Kérik az asszonyt, nézzen albérletet, pár hónapot állnak, addig majd csak lábra állnak, lesz munka talán, bár rasszjegyeik és a megjelenésük ott is elvesz a lehetőségek szűkös köréből…

 

Másfél éve nem találnak albérletet, ők csak tudják, naponta próbálják, komoly szempontjuk a gyerekek iskolázásának zökkenőmentessége.

 

Jó volna az iskolát megtartani, még ha utazgatás árán is, ami tetemes plusz költség: de majd, ha a hídhoz érünk, akkor kell átmenni rajta. Most ezen a hídon kell átmenni.

 

Ezért már sarkukban a gyámügy. Naná, az a legerősebb aggodalom. Elviszik a gyerekeket szép csokorba fogják majd őket, jöhet sírás-rívás, a gyámügy nyugodt, a gyerekek szerintük révbe érnek.

Szülői szeretet, borzadás szerettei elvesztésétől, a gyámügyi gépezet érzelemvilágát hidegen hagyja. Gondoljon bele, akinek érzelmi reflexe, kiscsengője, marhakolompja, vészharangja nem jelez ilyenre.

 

Nincsenek előképei legalább filmekből: apa ide, öreg oda, anya ide, gyerek oda, rokkant ide, beteg oda….meg a túl sovány…….vágod GYÁMÜGY?

tudjuk vannak a gyereke fején csikket elnyomók, tudjuk vannak az erőszaktevők, a verők… de könyörgöm, GYÁMÜGY , ő egy szerető, aggódó megözvegyült asszony, minden napja pokol most, attól fél, hogy kiteszik szerencsétlent mostani hajlékából, valahová, ki tudja hová.

 

Magában ül, ott sír mellette, fejét fogja két leánya, azok rettegnek …

A két fiútestvér támogatja őket és nem tudja hova legyen, mind tanácstalan…

Szerintetek mit tegyenek?

Csütörtök a határnap: ezt aláírták tudomásul vették.

 

Várjatok csak!

Érkezik a slusszpoén, amely megmutatja milyen jó is az önkormányzat gyakorlata, ha szociálisan érzékenynek kellene lennie.

 

Van még három nap hátra: fantasztikus!

A segítőcsoport heti rendes találkozóján megjelenik egy uraság: vannak lakásai a nyóckerbe’: 10 négyzetméteres is, meg 36 négyzetméteres is, meg kisebb, meg mindenféle…

 

Mehetne a család több részletben is lakni egymás közelében maradhatnának, csupa olcsóság, havi ezer Forint a lakbér, viszont ezért fel kell újítaniuk a lakást.

 

Erős, többedszeri firtatásra kiderülnek a következők:

Közjegyzői okiratot kell aláírni, amit darabonként 20 ezer Ft-ért a bérbeadó fizet. Inni, dohányozni, drogozni nem lehet (kérdés, hogy ki ellenőrzi, – nyilván ez egy együttműködő alapkövetelmény.)

Egy felújítást, ha a lakás romos, mert ezek a lakások olyasmik -, terveztetni, szakszerűen engedélyeztetni kell: konténer, anyagbeszerzés, szállítás. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor nem együttműködőnek nyilvánítják a családot és a készültség, illetve a ráfordítás egy bizonyos fokán el is bukják az egyzséget és mehetnek, mikor éppen élvezni kezdhetnék az otthont, ami addig csak szívás volt, munka, kiadás…

 

Ja és az úr fényképes igazolványt kér a majdani lakójától, eldöntendő, hogy találkozzon-e vele egyáltalán, vagy sem.

 

Játszom egy gondolattal, mielőtt befejezem:

az úr egyik többedik lakásából éppen most lesz kilakoltatva az a lakó, talán éppen olyan család, mint hősünké, majd akkor, ha megürül, megnézhetik emezek amazok hűlt helyét…

 

Hogy van ez?

A minimális lakbérét sem tudja állni egy rászoruló családnak az illető önkormányzat.

Dögivel értékesít ingatlanokat bagóért, olyannak, akinek nincs is szüksége rá, vagyis hát van: mit beszélek?

értem is én…

érteni vélem.

 

 

Kiss Anikó

Szociális Csomagküldő Mozgalom (SZOCSOMA – csoport)

 

 

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg

- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

 

C-PRESS / Huppa.hu

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-11-21
  Ma visszahúzódó hangulatban leszünk, örülünk, ha otthon tölthetjük a szabadidőnket. Semmi kedvünk kimozdulni otthonról. Inkább praktikus teendőink kötik le a figyelmünket, szívesen teszünk, veszünk otthon. Ma a csendes elmélkedés napja van! Vonuljunk el és gondolkodjunk el kapcsolatainkon, értékrendünkön. Ennek ma különösen nagy aktualitása lehet. Ha lehet, kerüljük a társaságot, hiszen inkább fáraszt, mint szórakoztat minket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 21-től 27-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-20
  Ma fontossá válik a munkánk, szeretnénk tökéletesen megfelelni az elvárásoknak. Ennek érdekében több feladatot vállalunk fel, mint amennyi ideális lenne. Szívesen túlórázunk, vagy vállalunk át feladatokat a munkatársaktól. A ma vágott haj tovább megőrzi szépségét és formáját, a dauer szép hullámokat ad, és a hajfestés is sokáig tartós marad. A legjobb, ha a mai napon keressük fel a fodrászunkat, nem csalódunk az eredményben. Akár új frizurával is kísérletezhetünk.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 20-tól 26-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek