Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Jobbik: középre nézz! Öldöklő küzdelem Ajkán és Tapolcán
2015-03-08 10:09
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A Fidesz nincs lejtmenetben, nem került negatív spirálba – ezt bizonyítaná a kormánypárt a közelgő tapolcai időközi választáson. Az Újpesten saját jelölttel, Veszprémben Kész Zoltán mögé beállva győztes MSZP a kihívó szerepét venné vissza a közvélemény-kutatók által egybehangzóan a legerősebb ellenzéki pártnak mért Jobbiktól. Vona Gábor pártja pedig megszerezné első egyéni országgyűlési győzelmét. A Hetek cikke.

 Kész Zoltán

 

Tavaly ősszel a Fideszben az volt az általános vélemény, hogy az Orbán Viktor által megálmodott „centrális erőtér” stabil, azaz belátható időn belül sem a baloldalnak, sem a Jobbiknak nincs esélye a Fideszt megszorongatni. A fideszesek ekkor úgy vélték: ellenfeleik sem politikusi garnitúra, sem „szürkeállomány” tekintetében nem versenyképesek velük.

 

Nem pont úgy van
A Fideszben ekkor úgy látták: bár a baloldal a fővárosban és a nagyvárosokban számottevő bázissal rendelkezik, a kisebb vidéki településeken képtelenek lesznek „áttörni”; a Jobbik pedig csak a válságövezetekben, leginkább Északkelet-Magyarországon erős. Tehát – gondolták ősszel a kormánypárt döntéshozói – a válságövezetek nélküli „vidéki Magyarországon” a Fidesz előnye behozhatatlan.

 

Ráadásul a Fideszben szinte dogmaként tekintenek arra az Orbán Viktornak tulajdonított megállapításra, amely szerint Magyarország történelmi hagyománya, hogy a szélsőjobb nem képes 20 százalékosnál nagyobb társadalmi támogatottságra szert tenni. Ez az „üveg­pla­fon” szerintük megakadályozza, hogy a Jobbik bármikor is kormányzóképes erővé váljon.

Már a kormánypárt számára egyébként sikeres őszi önkormányzati választás is megkérdőjelezte a Fidesz-vezetők magabiztosságának létjogosultságát, az azóta lezajlott időközi választásokon történtekről már nem is beszélve.

 

Például ősszel Tapolcán váratlanul a Jobbik nyerte a polgármesteri székért zajló küzdelmet, míg februárban a jó évtizede folyamatosan a jobboldalra szavazó Veszprémben a független, de baloldali pártok (mínusz LMP) által támogatott Kész Zoltán lett a befutó, felszámolva a Fidesz kétharmados többségét az Országgyűlésben.

 

Ajkáról ki sem fogy

Az előzmények jelentősen megemelték a Tapolca székhelyű egyéni választókerületben, a tavaly megválasztott fideszes Lasztovicza Jenő halála miatt áprilisra kiírt időközi választás tétjét.

 

A választókerület elnevezése némileg megtévesztő, ugyanis a körzet legnagyobb városa nem a székhely Tapolca, hanem Ajka – ez a város adja a szavazók 40 százalékát. Ajka baloldali fellegvár, jó ideje az MSZP-s Schwartz Béla irányítja.

 

A szocialisták szerint a többezres május elsejei majálisok és egy kisvároshoz képest szokatlanul nagy létszámú nőnapi ünnepségek élő baloldali hagyományról tanúskodnak. A baloldal nem véletlenül választott ajkai jelöltet; az MSZP és a DK támogatásával induló Pad Ferenc önkormányzati képviselő és szakszervezeti vezető a város egyik alumíniumipari cégénél dolgozott (az ajkai alumíniumipar több ezer családnak biztosít megélhetést).

 

Ahol a Fidesz lett a mumus az SZDSZ helyett

A körzet székhelyén és „névadó” településén, Tapolcán viszont a Jobbik rendelkezik erős bázissal. A Fideszben úgy látják, hogy a kormánypárt itt saját hibájából veszítette el a többségét, mert a város volt fideszes polgármestere kritikusai szerint egyszerűen pökhendi volt. Az ebből adódó bajt tetézte, hogy 2010 és 2014 között a Fidesz – korábbi ígéretei ellenére – nem védte meg a helyi kórházat.

 

Mint emlékezetes, a Fidesz a Gyurcsány-kormány időszaka alatt komoly tőkét kovácsolt abból vidéken, hogy a szabaddemokrata irányítású egészségügyi minisztérium kórházbezárási terveit rendre megtorpedózta. Az SZDSZ-es miniszterek az ország kórházi hálózatát úgynevezett súlyponti kórházak (ezek lettek volna mindennel felszerelve) és „kis kórházak” (csak egyszerűbb gyógyító beavatkozásokat végeztek volna itt) rendszerévé alakították volna.

 

2010 után ugyan nem zárták be a tapolcai kórházat, de gyakorlatilag „kis kórházzá” tették; a helyieknek azóta Ajkára vagy Veszprémbe kell menniük komolyabb vizsgálatokért. A kórház körüli botrány egyértelműen a Jobbik malmára hajtotta a vizet. Bár az elmúlt években a szocialisták versenyt futottak velük a „város legnagyobb kórházvédője” címért, a Gyurcsány-korszak liberális egészségügyi reformjának emléke miatt a baloldal eleve hátránnyal indult ebben a küzdelemben.

 

 

 Vona Gábor

 

Jobbik: középre nézz!

A Jobbik ráadásul talált egy olyan fideszes hátterű, mérsékelt polgármesterjelöltet, aki illeszkedett a párt 2014-től használt „barátságos” imidzsébe. Nyert is.

 

Vonáék láthatóan országosan is igyekeznek kibújni az Orbán által legfeljebb 20 százalékosra értékelt szélsőjobboldali párt szerepéből, ami számos kérdést fölvet, többek között a „mérséklődés” őszinteségével kapcsolatban. De azt sem tudni, mi történik a Fidesszel, ha a Jobbik átfazonírozza magát jobbközép, „polgári” párttá (ahogy erre Vona Gábor a Magyar Nemzetnek adott múlt heti interjújában kísérletet tett).

 

Tapolcán a Jobbik nem a szélsőjobboldal hagyományos témáira, például a közbiztonságra (és a rasszizmusba hajló romaellenességre), illetve a globális tőke vélt ármánykodására (és az ehhez kapcsolódó antiszemita toposzokra), hanem az egészségügyre és nyugdíjkérdésre fókuszál. Szombati kampánynyitójukon Dobó Zoltán polgármester azt hangsúlyozta, hogy a Jobbik pozitív kampányt kíván folytatni, amelynek középpontjában az egészségügy áll majd, mert 2012-ben a város elvesztette az aktív belgyógyászatot és sebészetet.

 

Már jelöltet is a fő üzenethez választottak: Rig Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje 22 éve dolgozik az egészségügyben, a feladata pedig az lesz, hogy elérje: az úgynevezett aktív kórházi ágyak (és velük az érdemi gyógyító tevékenység) kerüljenek vissza a városba.

 

A Jobbik másik „csodafegyvere” a 40 éves munkaviszony után a férfiak számára is elérhető nyugdíj ígérete. (Ez 2011 óta a nők számára már létező opció.) A Jobbik javaslata az ajkai munkások között is népszerű lehet, hiszen az 55-60 évesnél idősebb férfiak közül sokan félnek attól, hogy ennyi idős korukban állás nélkül maradnak. A 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazás ígérete – amit lapzártánkkor az MSZP is felkarolt – népszerű lehet a ’70-es években 18-20 éves korukban munkába állt szakmunkások körében.

 

A Fidesz egy őszi vesztest indít

Miközben az MSZP és a Jobbik aktivistái lelkesek, addig a Fideszben információink szerint már a jelölt kiválasztása sem volt zökkenőmentes. A párt által kiszemelt több jelölt is „eltáncolt” a felkérés elől, így végül az Ajkán Schwartz Bélával szemben ősszel alulmaradt Fenyvesi Zoltánt jelölték.

 

A veszprémi választás előtt a Fideszben még úgy vélték, hogy Tapolca „hazai pálya” lesz a számukra. A körzetet a tavalyi országgyűlési választás előtt egyenesen a számukra legkedvezőbb 20 választókerület közé sorolták. Lasztovicza Jenő 2014-ben ötödik egyéni győzelmét aratta itt, tehát erőteljes jobboldali dominancia volt jellemző a térségre. A megyeszékhelyen történt fiaskó után azonban teljesen nyílttá vált a küzdelem.

 

 

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg

- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

 

C-PRESS / ATV

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-11
  Ma érzéki hangulatban leszünk, így különösen kedvezőek a szerelmes találkák. Örülünk egy ínyenc vacsorának, egy zenés szórakozóhelynek, és a szex is kedvünkre van, - szeretnénk minden percét kiélvezni. Ma érzékenyebbé válhatnak a füleink! Ha úszni megyünk, és nem szeretnénk, hogy a víz a fülünkbe menjen, akkor viseljünk füldugót. Óvakodjunk attól, hogy huzatos helyen tartózkodjunk! Az érzékeny fülűek viseljenek sapkát, ami védelmet jelent.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 10-től 16-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek