Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A szegények legfeketébb vasárnapja következik
2015-03-01 09:28
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Holnaptól Magyarországon egyebek mellett megszűnik a rendszeres szociális segély, a lakásfenntartási támogatás, az adósságkezelési szolgáltatás és az önkormányzatok dönthetik el, kinek adnak segítséget. Korózs Lajos, a parlament népjóléti bizottságának szocialista alelnöke azt mondja, Orbánék minél több olyan embert szeretnének, aki alamizsnáért hajlandó a politikai lojalitásra. Az MSZP-s politikus szerint a Fidesz a szociális elvonások, az adótörvények, a foglalkoztatáspolitika révén tudatosan süllyeszti le a középosztályt.

Olyan csapdahelyzetbe kerül ez az ország, amiből nagyon nehéz lesz kiszabadulni.

FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

 

Holnaptól Magyarországon egyebek mellett megszűnik a rendszeres szociális segély, a lakásfenntartási támogatás, az adósságkezelési szolgáltatás és az önkormányzatok dönthetik el, kinek adnak segítséget. Korózs Lajos, a parlament népjóléti bizottságának szocialista alelnöke azt mondja, Orbánék minél több olyan embert szeretnének, aki alamizsnáért hajlandó a politikai lojalitásra. Az MSZP-s politikus szerint a Fidesz a szociális elvonások, az adótörvények, a foglalkoztatáspolitika révén tudatosan süllyeszti le a középosztályt.

 

- Milyen világ lesz holnaptól Magyarországon?

 

- Szomorú. Azt gondolom, hogy a szegény emberek legfeketébb vasárnapja következik. Megszűnik a méltányosságból adható ápolási díj, a méltányossági közgyógyellátás, a rendszeres szociális segély, a lakásfenntartási támogatás, az adósságkezelési szolgáltatás, jelenlegi formájában az önkormányzati segély, a rendkívüli gyermekvédelmi és a temetési segély, szeptember elsejétől pedig az óvodáztatási támogatás is. Mindez emberek százezreit hozza méltatlan helyzetbe, ami a Fideszt nem érdekli.

 

- Sokak szerint ismét hárommillió koldus országa lettünk és ez a szám az idén csak emelkedni fog.

 

- Ma Magyarországon mintegy 3 millió 340 ezren élnek szegénységben és társadalmi kirekesztettségben, de ha a létminimum környékén tengődőket is ideszámoljuk, akkor a négymilliót is meghaladja ez a szám, ami az év végére ötmillióra is emelkedhet. Az elmúlt évtizedekben a rászorulók számára volt szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás, családsegítés, falu és tanya gondnoki szolgálat, segély. Holnaptól alig lesz támogatás, de a Fidesz még a maradékot is elveheti. A maguk alkotta alaptörvény értelmében ugyanis megszűnt a társadalombiztosítás, csak 2011 tavasza óta senki nem akart odafigyelni arra, hogy ami a régi alkotmányban állampolgári jogon járt az embernek, arra az államnak ma már csak törekednie kell. Az akkor még létező kétharmad a kötelező gondoskodást kihagyta az új alkotmányból, amolyan "majd egyszer jól jön ez nekünk" alapon, merthogy így forog az agyuk. Ezért kezdeményeztünk a napokban alaptörvény módosítást. Az MSZP azt akarja rögzíteni, hogy a magyaroknak joguk van a szociális biztonsághoz; öregség, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibájukon kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén jogosultak a megélhetésükhöz szükséges ellátásra. A fideszes alaptörvény oly mértékben gyengítette a szociális biztonságot, amire a II. világháború óta nem volt példa.

 

- A törvény értelmében holnaptól nem az állam, hanem az önkormányzat osztja a segélyeket. A fideszesek szerint aggodalomra semmi ok, mert a legszegényebb települések a költségvetésből kaphatnak forrást, másokat pedig arra biztatnak, vessenek ki újabb helyi adókat, illetve az iparűzési adóból adjanak a rászorulóknak.

 

- Igazi fideszes gondolkodásra vall ez a történet. Tavaly több mint 99 milliárdot fordítottak Magyarországon pénzbeli segélyezésre, mostantól 25 milliárd forint van erre a célra. Az önkormányzatok emellett az idén összesen 30,1 milliárd forintra pályázhatnak, hogy támogatni tudják a rászorulókat. Ám Orbán Viktorékat ismerve várhatóan a hozzájuk lojális települések kapnak majd ebből a pénzből. A hűségesek, nem a valóban rászorulók. Azt mondják, hogy az önkormányzatok éljenek a saját adókivetési jogukkal és az így beszedett pénzből adjanak segélyeket, vagy lakásfenntartási támogatást. Csakhogy ezek az emberek jellemzően szegény településen élnek, ahol hiába vetnek ki újabb adót. Ezeken a helyeken vállalkozás is alig van, kevés az iparűzési adó, amit egyébként nem szociális támogatásra, hanem fejlesztésre kellene fordítani. Ipari parkok bővítésére, építésére, a digitális hálózat fejlesztésére, hogy minél vonzóbbak legyenek a beruházók számára. Amelyik településtől elveszik a fejlesztési forrásokat, az lepusztul. Az viszont, amelyik a kormányzati szándék ellenére még mindig viszonylagos szociális biztonságot tud nyújtani az ott élők számára, belső migrációt fog elindítani. Félő, hogy a mindenhonnan kiszorult emberek elindulnak ezekbe a városokba, községekbe, falvakba, amiből újabb, óriási feszültség lehet az országban.

 

 FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

 

- Hány embert hoz lehetetlen helyzetbe a szociális kiadások mostani megnyirbálása?

 

- Csak a lakásfenntartási támogatás megszűnése mintegy fél millió családot érint. Nem olyan eszeveszetten nagy összegekről beszélünk, hiszen ezek a háztartások 4-5 ezer forintot kapnak, ami adott esetben megmenti őket attól, hogy kikapcsolják a villanyt, vagy a gázt. Erre az összegre véleményem szerint a költségvetésnek nincs szüksége, igaz, stadionokra, presztízs beruházásokra, kormányzati kommunikációra a Fidesznek az isten pénze sem elég. Pedig ezek totálisan haszontalan dolgok. Nekem ne mondja senki, hogy a harmincas évek országzászlóit tömegével kell ebben az országban felállítani, miközben van olyan iskola, ahol a mindennapos testnevelés miatt egyszerre három-négy osztály tart órát egyetlen nyomorult tornateremben, s ahol csak idő kérdése, mikor fog vér folyni, mert a linóleum úgy van fölszakadva. Ezek abnormális dolgok, amiket gyűlölök és amik ellen mindent elkövetek.

 

- Léteznek már olyan önkormányzatok, amelyek saját szociális rendszert építenek. Ilyen Zugló, valamint a XIII. kerület.

 

- Meg Szeged és több más, elsősorban szocialista vezetésű település. Ahol a baloldali ellenzék irányít, ott még adnak a társadalmi szolidaritásra. Feltéve, hogy van forrásuk hozzá. Orbánék azonban a nehéz helyzetbe került emberekkel nem akarnak bíbelődni, legszívesebben elüldöznék őket az országból, csak nem mondhatják ki, mert egy 21. századi civilizált európai országban ilyesmit nem lehet.

 

- Sokan úgy gondolják, segélyre az szorul, aki nem dolgozik, őket viszont nem feltétlenül kell mások kárára támogatni.

 

- Azok többsége, akiktől most megvonják az anyagi segítséget, dolgoznak, de a napi 8-10 órai munkával sem tudnak annyi pénzt keresni, hogy emberhez méltó életet éljenek, és tisztességben nevelhessék a gyerekeiket. A NAV legfrissebb adatai szerint Magyarországon jelenleg durván 4,4 millióan készítenek adóbevallást. Közülük 2,2 millió ember nem keres 87,500 forintot, a létminimum összegét. Számukra nagyon fontos volt a lakhatási-, vagy az adósságkezelési támogatás, adott esetben a temetési segély. A munkanélküliségre pedig ócska válasz, hogy segély helyett majd adnak közmunkát. A közmunkában nemcsak, hogy nincs értékteremtő tevékenység, de onnan továbblépni sem nagyon lehet. Eljutottunk odáig, hogy fegyelmező eszköznek is használják a közmunkát. Aki sokat kellemetlenkedik, azt kirúgják, azután jóval kevesebb bérért újra felveszik közmunkásnak. De van, ahol több diplomás, nyelvet beszélő, magasan kvalifikált emberek utcát takarítanak. Ők persze általában viszonylag gyorsan el tudnak helyezkedni. Gyakran a fejemhez vágják, hogy a mi kormányunk vezette be az út a munkához programot, de könyörgöm, akkor egy gazdasági válság időszakára próbáltunk átmeneti megoldást teremteni. Ez a kormány viszont be akarja betonozni a közmunkát. Segély helyett ezt adni, sőt már a munka helyett is közmunkára fogni, akit lehet. Már nem is tudom, hogy hova fejlesztik ezt az egészet.

 

- Olyan, mintha azt sugallná, hogy szándékosan igyekszik megnyomorítani a társadalmat a Fidesz. Mi lenne ennek a célja?

 

- A függőség kialakítása. Minél több olyan embert akarnak, aki alamizsnáért hajlandó politikai lojalitást biztosítani a jelenlegi hatalom számára, és ez tragédia. A Fidesz a mostani szociális elvonások, az adótörvények, a foglalkoztatáspolitika révén tudatosan süllyeszti le a középosztályt. Ma már nemcsak az alsó-, hanem a felső középosztályból is sokan leszakadnak a szegények közé, mert az Orbán-kormány elzárta a mobilitás minden csatornáját. Nemcsak az oktatásban, a foglalkoztatásban, hanem minden területen. Amikor Orbán munkaalapú társadalmat hirdet, ami megjegyzem nagyon csúnya dolog, mert tudjuk, melyik rendszer épített ilyet a harmincas években, akkor ő nem beszállítói, hanem bedolgozó Magyarországra gondol. Óriási különbség van a kettő között. A lebutított munkavállaló ugyanis az égvilágon sehova nem kell. Nem ez Magyarország jövője. A jövő gazdaságának magasan képzett szakmunkásokra van szüksége. Gyűlölöm ezt a mentalitást.

 

- Az Orbán-kormány mindig talál bűnbakot. Évekkel ezelőtt a korkedvezménnyel nyugdíjazott rendvédelmi dolgozók voltak a társadalom ellenségei, majd a rokkantak. Most a bevándorlókra mutogatnak, mindeközben a szegényeket folyamatosan megszégyenítik. Mi lesz itt, ha tovább nő az elesettek száma?

 

- Remélem, legkésőbb 2018-ban véget ér ez az ámokfutás. A baj csak az, hogy olyan csapdahelyzetbe kerül ez az ország, amiből nagyon nehéz lesz kiszabadulni. Sosem állítottam, hogy a szegénység a múlt héten alakult ki, de a szocialista kormányok minden intézkedésükkel az alul lévők terhein igyekeztek enyhíteni, 2010 óta viszont a jómódúakat mentesítik a nélkülözők kárára. A Fidesz éveken át kampányolt a családi adókedvezménnyel, amit korábban csak a magas jövedelműek tudtak igénybe venni. Aki jól keresett, az jutalmul még kapott az államtól. Az összes támogatás 92 százalékát a gazdag háromgyerekes családok tudták igénybe venni. Az alacsony jövedelműek csak januártól kapják ezt az adókedvezményt, és még örülhetnek ennek az adománynak. A rokkantnyugdíjasok közül, akiket az előző ciklusban csalónak bélyegeztek, sokaknak az idén lejár a három éves ellátása és el kellene helyezkednie. Megváltozott munkaképességűek számára viszont talán 40 ezer állás van az országban, ami az igényekhez képest kevés. Eddig azok a rokkantak, akiktől akár súlyos állapotuk ellenére a felülvizsgálat után megvonták az ellátást, rendszeres szociális segélyt kaptak. Ez holnaptól nem létezik, és akinek nincs elegendő szolgálati ideje ahhoz, hogy amikor betölti az öregségi nyugdíjkorhatárt, ellátásra legyen jogosult, az nyugdíjat sem fog kapni. Ilyen a szép új világ.

 

- Államtitkárként tényleg mindent elkövetett, hogy enyhítsen a rászorulók terhein?

A korábbi szocialista kormányoktól nem csak a közmunkaprogramot kérik számon a fideszesek.

 

- A mi időnkben sem volt kolbászból a kerítés, de törődtünk az emberekkel. 2010-ben durván 2 millió 800 ezren éltek szegénységben és társadalmi kirekesztettségben Magyarországon, most jóval többen. Balog Zoltán, amikor miniszter lett azt mondta, mindent el fog követni, hogy 500 ezerrel csökkenjen a szegények száma. Ami talán a legszörnyűbb, hogy az 1,8 millió gyerek közül 740 ezer a társadalom peremén él. Annyira nem lehet szegény az ország, hogy gyerekeknek éhezni kelljen. Az Orbán-kormány az elmúlt években több mint 300 milliárd forintot vett ki a szociális ellátórendszerből, és miközben a gyerekek éheznek, sok tíz milliárdot költenek stadionokra, meg kormányzati kommunikációra. Ez szemlélet és értékválasztás kérdése.

 

Szerző:  Fazekas Ágnes

 

 

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg

- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

 

C-PRESS / nepszava

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.november 16-tól 22-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-11-16
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, szeretetre és gyengédségre vágyunk. Különösen nagy lesz bennünk a romantika iránti igény, szeretnénk közelebb kerülni párunkhoz. Ha nem hajlandó odafigyelni ránk, akkor megsértődünk. Ma mellkasunk kerül előtérbe, jól tesszük, ha néhány órát friss levegőn tartózkodunk. Érdemes a melleinkkel foglalkoznunk, sok olyan természetes eljárás létezik, amely növelheti a mellek feszességét. Ilyen lehet például a mellek kézi zuhanyozóval történő megedzése, melytől jobb lesz a mell tartása.
 • Heti szexhoroszkóp 2019.november 15-től 21-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2019-11-15
  Ma mozgékony hangulatban leszünk, szívesen megyünk hosszabb-rövidebb utakra. Jó alkalom a mai, hogy vidékre utazzunk, leróni kegyeletünket elhunyt családtagjaink felé. Hasznos mindezt összekötni egy rokonlátogatással. Ma felületesebben viszonyulunk kedvesünkhöz, talán az empatikus tulajdonságok sem tengnek túl bennünk. Figyelmetlenek lehetünk és ezzel nagyon megbánthatjuk szerelmünket. Talán ki szeretné nekünk önteni a szívét és még csak végig sem hallgatjuk.
 • Te jó vagy úgy, ahogy vagy!
  Folyton másoknak akarunk megfelelni, miközben megfeledkezünk arról, hogy ez úgy, ahogy van, lehetetlen. Megannyi szerepben éljük az életünket, vagyunk gyermekek, szülők, beosztottak és felettesek, házastársak és szerelmesek, szomszédok, barátok, virtuális influencerek?
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek