Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A bizalmi állás, ami még Lázár posztjánál is jobban fizet
2015-01-21 07:41
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Kényelmes állást biztosít a miniszteri biztosi szék. Sokan még a helyettes államtitkároknál is többet keresnek, kiküldetés esetén lehet első osztályon utazni, de a miniszter még szolgálati kocsit is kirendelhet nekik. Átnéztük, kiket neveztek ki miniszteri biztosnak a kormányalakítás óta, és találtunk olyan álláshalmozót is, aki még főnökénél, Lázár Jánosnál is jobban keres.

 

Nem képes megküzdeni a rangkórsággal a kormány. Nemcsak az államtitkárok és helyetteseik száma magas, de a tárcavezetők továbbra is előszeretettel vesznek maguk mellé ilyen-olyan jogcímen miniszteri biztosokat gyakran kiugróan magas fizetésért – derül ki a tárcák válaszaiból, melyeket egy szocialista képviselőnek küldtek.

 

Harangozó Tamás decemberben kérdezte meg egyenként a tárcákat, hány miniszteri biztost neveztek ki 2012 óta. Az Országgyűlés honlapjára felkerült válaszokból kiderül, hogy a 2014-es parlamenti választások óta 42 biztost neveztek ki, illetve hosszabbították meg a korábbi kinevezettek megbízatását. Alighogy átküldték a miniszterek Harangozónak a válaszukat, a Hivatalos Értesítőben újabb három kinevezésről jelent meg hír. Így a Milánói Világkiállítással kapcsolatos feladatokkal újra Szőcs Gézát – korábbi kulturális államtitkárt, miniszterelnöki tanácsadót – bízták meg.

 

Aki Lázárnál is többet keres

 

Takács Szabolcs Ferenc a kormány egyik legsokoldalúbb hivatalnoka. Lázár János december elején nevezte ki „a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség 2015. évi soros elnökségi feladatainak összehangolásáért” felelős miniszteri biztossá.

 

És a miniszter ugyanazon a napon egy másik poszttal is megkínálta. Takács a miniszteri biztossága mellett államtitkár lett a Miniszterelnökségen: ő viszi az európai uniós ügyeket. Ezt megelőzően biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozott a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, ahol helyettes államtitkár volt, a második Orbán-kormány idején pedig a „globális ügyekért” felelt hasonló pozícióban.

 

A Harangozónak küldött miniszteri válaszból az derül ki, hogy Takács a biztosi tevékenységéért a törvény szerinti legnagyobb összeget, 748 ezret kap, amire még rájön az államtitkári illetménye: 997 ezer forint. Érdekes, hogy a január 7-én kitöltött államtitkári vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel a biztosi díjazását, holott Lázár válaszából az derül ki, hogy jár neki. Ez alapján többet keres, mint a főnöke: míg Lázár tárcavezetőként és képviselőként bruttó 1,324 milliót keres, ő 1,745 milliót.

 

Nem ilyen szerencsés Kara Ákos. Ő szintén államtitkár és miniszteri biztos egyszerre (a Nemzetfejlesztési Minisztériumban), de a főnöke elrendelte, hogy januártól az utóbbiért nem kaphat pénzt. Igaz, május és december között kapott, miközben novembertől már államtitkárként is dolgozott.

 

Törvénytelenül magas fizetés?

 

Meglepően sokat keres a Miniszterelnökség másik két biztosa, Homolya Róbert és Grezsa István, illetve a belügyben Horváth András is. Ők fejenként bruttó 972 ezer forintot kapnak, ráadásul még szolgálati autó is jár nekik Lázár és Pintér válaszai szerint. Szintén magas fizetést kap a BM-ben dolgozó Hatala József volt országos rendőrfőkapitány, aki most a bűnmegelőzési stratégián dolgozik: ő 800 ezret keres miniszteri biztosként.

 

Az összeg azért meglepő, mert a kormánytagok és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény egyértelműen fogalmaz: a miniszteri biztos „legfeljebb helyettes államtitkári illetménynek megfelelő összegű díjazásra és juttatásokra jogosult”. A helyettes államtitkárok alapilletménye viszont 748 ezer forint, nem 972 ezer.

 

Sőt, még azt is kiköti a törvény, hogy a miniszter ettől az összegtől csak lefelé térhet el, míg a helyettes államtitkároknál lehetőség van, hogy a tárcavezető a fizetésüket 30 százalékkal megemelje, ha elégedett a munkájukkal (a Blikk 2013-ban derítette ki, hogy ezt a 30 százalékos pluszt a helyettes államtitkárok nagy többsége meg is kapja). Ezt a négy biztost leszámítva, minden egyes kinevezett a helyettes államtitkári fizetést húzza, vagy annál levesebbet, de többen vannak, akik egyáltalán nem részesülnek díjazásban.

 

A hvg.hu megkereste a Miniszterelnökséget és a Belügyminisztériumot, hogy mivel magyarázható az előírásnál nagyobb fizetés, válaszaikat közölni fogjuk.

 

 Ami jár, az jár

 

Lázár János a Harangozónak küldött válaszában azt is összefoglalta, hogy a díjazáson felül milyen juttatások járnak a miniszteri biztosoknak. Ezek szerint:

 

 • külföldi kiküldetés esetén költségtérítés és napidíj
 • repülőgéppel történő utazás esetén: Európán belüli utazásnál "turista", a négy óra repülési időt meghaladó tengerentúli utazásnál, illetőleg más hosszú távú járatoknál magasabb komfortosztálynak megfelelő árú repülőjegy
 • vonattal történő utazás esetén első osztály igénybevétele
 • térítésmentes egészségügyi ellátás – választás szerint – a Honvédkórház és a Semmelweis Egyetem kijelölt intézményeiben
 • engedélyezhetik számukra a gépkocsihasználatot (felső középkategóriájú autó biztosítható)

 

Nem hagyták az út szélén

 

Takácshoz hasonlóan sokoldalú, színes előélettel bíró tisztségviselő Kiss Antal. Őt szeptemberben nevezték ki biztosnak a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban rábízva a közösségi források koordinációját.

 

Kiss Schmitt Pál lemondásáig az államfő nemzetpolitikai főtanácsadója volt, egyben kollégája a testvérének, Kiss Norbertnek, aki a társadalmi és kommunikációs hivatalt vezette a Sándor-palotában. Kiss Norbert Schmitt bukása után sportért felelős helyettes államtitkár lett, testvére pedig főosztályvezető-helyettes a milliárdokkal kitömött kormányzati műhelyben, a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben. Korábban volt már alpolgármester is Piliscsabán.

 

 

 Budai Gyula - büszke az eredményeire

 

Budai Gyula is színes egyéniség. Ő most a Külgazdasági és Külügyminisztériumban dolgozik, miniszteri biztosként próbálja csökkenteni az Oroszország által az EU-s országokkal szemben elrendelt embargóból származó gazdasági károkat. Ő 748 ezer forintot keres, illetve a képviselői tiszteletdíja 30 százalékát is megkapja. A korábbi ciklusban az egyik legjobban kereső képviselő volt. Mint megírtuk, büszke volt arra, hogy a miniszterelnök által kijelölt fizetési plafon és a Szijjártó Péter javaslata alapján született törvényi előírás rá nem vonatkozik egy joghézag miatt. A jogász végzettségű politikus volt már egyébként gazdatüntetés-szervező, majd elszámoltatási kormánybiztos, államtitkár is.

 

Nem feledkeztek el a Fideszben Mihalovics Péterről sem. Korábban azt tervezték a pártban, hogy ő fogja megvédeni a parlamenti kétharmadot a veszprémi időközi választáson. Végül mégsem rá esett a választás, hanem a város alpolgármesterére. Mihalovics tavasszal kiesett a parlamentből, miután a párt elnöksége csak a lista végére tette fel a nevét – állítólag azért, mert a pártelnök elégedetlen volt a Fidelitas-vezetők teljesítményével. Egy ideig reménykedhetett benne, hogy korábbi főnökével, Navracsics Tiborral tarthat Brüsszelbe, de ebből sem lett semmi. Mint a választások után kimutattuk, Mihalovics azon kevés leköszönő parlamenti képviselők egyike volt, akiről hónapokig nem „gondoskodott” a pártvezetés, szeptemberben viszont ő is sorra került: most már miniszteri biztos a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM).

 

Nézze meg, mennyi keresnek a biztosok (jelenleg 32 biztos van hivatalban):

 

 

Miniszteri biztos

Feladat

Fizetés, juttatás/hó

Tevékenység időszaka

1. Homolya Róbert

(Miniszterelnökség)

új közbeszerzési rendszer kialakítása

972.000

2014. 08. 21. - 2015. 02. 20.

2. Kandra Ildikó

(Miniszterelnökség)

a Lakitelek Népfőiskola rekonstrukciója

747.900

2014. 07. 01.- 2014. 12. 31.

3. Grezsa István

(Miniszterelnökség)

határon átnyúló fejlesztések ellenőrzése

972.000 + szolgálati autó*

2014. 08. 15. - 2015. 02. 14.

4. Szatmáry Kristóf

(Miniszterelnökség)

kereskedelempolitika összehangolása

747.000 + szolgálati autó*

2014. 11. 13. - 2015. 05. 12.

5. Takács Szabolcs Ferenc

(Miniszterelnökség)

holokausztról való nemzetközi megemlékezés

magyar elnökségi feladatainak ellátása

747.900

2014. 10. 29. - 2015. 06. 07.

6. Bancsics Ferenc

(NFM)

elektronikus útdíjrendszer, kormányzati távközlő hálózatok

nem részesült

2014. 05. 07. - 2014. 06. 05.

7. Bogáti János

(NFM)

Záhony-Kisvárda térség fejlesztése

nem részesül

2014. 12. 01.- 2015. 05. 31.

8. Kara Ákos

(NFM)

győri kikötő fejlesztése

december 31-ig 747.900

január: nem részesül

2014. 05. 07. - 2015. 01. 31.

9. Kasó Attila

(NFM)

nemzeti ásványvagyon hasznosítása

747.900

2014. 07. 01. - 2015. 06. 30.

10. Kiss Antal

(NFM)

közösségi források koordinációja

747.900

2014. 09. 01. - 2015. 02. 28.

11. Mihalovics Péter

(NFM)

Bakony-Balaton térség fejlesztése

350.000

2014. 09. 15. - 2015. 03. 31.

12. Kunfalvi Zoltán

(NFM)

felszámolói névjegyzék vezetése

nem részesül

2014. 10. 01. - 2015. 03. 31.

13. Takács Viktor

(NFM)

Pesti Vigadó felújítása

700.000

2014. 05. 07. - 2014. 08. 31.

14. Tiffán Zsolt

(NFM)

Ős-Dráva program megvalósítása

747.900

2014. 06. 16. - 2015. 06. 15.

15. Vígh László

(NFM)

a sportingatlanok fejlesztése

747.900

2014. 06. 16. - 2014. 12. 15.

16. Baranyai Gábor

(IM)

a határokkal osztott természeti erőforrások

fenntartható használatáért felel

747.900

2014. 09. 16.- 2015. 03. 15.

17. Miskolczi Barna

(IM)

a büntető eljárásjog reformja

nem részesül

2014. 09. 01. - 2015. 02. 28.

18. Vízkelety Mariann

(IM)

a jogászképzés reformja

500.000

2014. 09. 01. - 2015. 02. 28.

19. Wopera Zsuzsanna

(IM)

a polgári perrendtartás reformja

747.900

2014. 09. 01. - 2015. 02. 28.

20. Szekér Judit

(IM)

a bírósági végrehajtással kapcsolatos feladatok

747.900

2014. 12. 01. -

21. Budai Gyula

(KKM)

Az Oroszország által elrendelt embargóból

származó károk enyhítése

747.900

2014. 09 01. -

22. Magyar Levente

(KKM)

frankofón ügyek

373.900

2014. 09. 01. -

23. Pörzse Gábor

(KKM)

kulturális stratégia

747.900

2014. 07. 15. - 2014. 12. 15.

24. Joó István

(KKM)

Duna Régió Stratégia

747.900

2014. 06. 26. -

25. Horváth András

(BM)

az 1990-es évek olajos ügyeinek feltárása

972.241

2013. júniusa óta - 2015. 06. 06.

26. Hatala József

(BM)

bűnmegelőzési stratégia

800.000

2013. novembere óta - 2015. 01. 31.

27. Bakondi György

(BM)

közszolgálati életpálya kidolgozása

nem részesül

2014. 08. 01. - 2015. 01. 31.

28. Tóth István

(BM)

elektronikus közszolgáltatások felülvizsgálata

nincs adat**

2014. 12 15. - 2015. 06. 15.

29. Baán László

(Emmi)

új múzeumi negyed

500.000

2012. szeptembere óta - 2015. 06. 05.

30. Bábiné Szottfried Gabriella

(Emmi)

a védőnői hálózat megújítása

450.000

2013. májusa óta - 2014. 06. 05.

31. Gulyás Gábor

(Emmi)

a magyar kultúra külföldi terjesztése

747.900

2013 augusztusától - 2014. 06. 05.

32. Cserháti Péter

(Emmi)

egészségügyi reform

747.900

2013. novemberétől - 2014. 12. 05.

33. Hegedüs István

(Emmi)

tankönyvellátás szervezése

747.900

2014. januárjától - 2014. 12. 05.

34. Hafenscher Károly

(Emmi)

Reformáció Emlékbizottság

747.900

2014. februárjától - 2015. 06. 05.

35. Szőcs Géza

(Emmi)

a Milánói Világkiállítással kapcsolatos teendők

nem részesül

2014. júniusától - 2015. 06. 22

36. Szekeres Pál

(Emmi)

fogyatékos emberek integrációja

400.000

2014. 08. 01. - 2015. 05. 31.

37. Guller Zoltán

(Emmi)

gyerekek táboroztatása

747.900

2014. 12. 01. - 2015. 05. 31.

38. Háry András

(Emmi)

vállalkozások duális felsőfokú képzései

747.900

2014. 12. 01. - 2015. 05. 31.

39. Kiss Eliza

(FM)

szőlő- és borágazat megújítása

747.900

2013. márciusa óta - 2014. 06. 30.

40. Horváth István

(FM)

sertéságazat megújítása

747.900

2014. 08. 15. - 2015. 02. 15.

 

* Egyedül Lázár minisztériuma adta meg külön, hogy kinek biztosítanak szolgálati autót. ** Nem szerepelt a Harangozónak küldött válaszban, a kormány honlapja nem közli a fizetés nagyságát. (A biztosok megbízása rendszerint 6 hónapra szól, többségüknél hosszabbítottak.)

 

Megolajozott ügyek

Nem lehet oka a panaszra a volt szekszárdi polgármesternek, Horváth Istvánnak sem, akiről a hvg.hu derítette ki 2013-ban, hogy szerepet játszott a helyi trafikok újraosztásában. Ő helyettes államtitkári fizetésért a sertéságazat megújításán dolgozik a földművelési tárcánál. Nem került parkoló pályára Szatmáry Kristóf sem: ugyan a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkári posztját fel kellett adnia, novemberben Lázár felkérte a „kereskedelempolitika” koordinálására. Hogy ez pontosan mit jelent, csakis a miniszterelnök szavaiból derül ki: amikor a sajtó arról kérdezte ősszel, hogy támogatja-e a vasárnapi boltbezárást, a miniszterelnök azt válaszolta, előbb „kereskedelempolitikai” egyeztetésekre van szükség az ágazatban.

 

 

 

Bár az elmúlt 20 években senki – még a parlamenti vizsgálóbizottság sem – jutott eredményre, Pintér Sándor nem engedi el az 1990-es évek bűncselekmény-sorozatát, az olajos ügyeket. Erre külön miniszteri biztosa van, Horváth András személyében. Ő már 2013 júniusa óta nyomoz 972 ezerért havonta, ám egyelőre semmit nem lehet tudni arról, hogy mire jutott.

(Horváth színes pályafutásáról itt olvashat részletesebben.)

 

De szintén magas szinten, Lázár mellett foglalkozott Kandra Ildikó a fideszes képviselő, Lezsák Sándor lakiteleki népfőiskolájának rekonstrukciójával. Ezért Kandra helyettes államtitkári fizetést, havi 748 ezer forintot kapott.

 

(Közreműködött: Domány András.)

 

 

A C-PRESS fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkeket, a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap online változatában.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg

- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

 

C-PRESS / HVG

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-16
  Ma örülünk az új kapcsolatoknak, szívesen szerzünk új barátokat. A régiekkel is szervezhetünk közös programokat. Ma ne kezdjünk alaposabb otthoni munkálatokba, - ehhez nincs meg a kitartásunk és a türelmünk. Ma érzékenyebb lesz a mellkasunk tájéka, gondoskodjunk önmagunk számára friss levegőről. Ha dohányzunk, akkor mérsékelhetjük az elszívott cigaretták számát. Dohányos családtagjainkat, pedig megkérhetjük, hogy ne a jelenlétünkben dohányozzanak.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.július 16-tól 22-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-15
  Nyugodt hangulatban leszünk, - szépen, lassan haladunk a munkahelyi teendőkkel. Ma nincs túl nagy kedvünk a bulihoz, inkább otthon maradnánk este. Egy ínyenc vacsora kedvéért azért hajlandóak vagyunk kimozdulni. Ma a torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.július 15-től 21-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek