Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A TRAGIKUS KÉZFOGÁS
2015-01-01 10:32
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

A nemzetiszocialista szervezkedés kezdete Magyarországon.

Az elmúlt években lezajlott Üllői úti pogrom ismét rávilágított arra, hogy a náci, fasiszta és nyilas eszméktől hatvan év alatt sem sikerült megtisztítani Magyarországot.

Orbán, Pongrátz, Bánkuty - 1999,Parlament

 

A hazai és nemzetközi hungarista mozgalmak kialakulásáról, jelenlegi helyzetükről, céljaikról és politikai kötődéseikről beszélgettünk Szemenyei-Kiss Tamás újságíróval, a Hungarista Mozgalom Hírszolgálatának egykori vezetőjével.


Orbán Viktor miniszterelnök 1999. október 21-én az Országházban fogadta a vitéz Bánkuty Géza vezette küldöttséget. A felvétel első alkalommal az amerikai szélsőjobboldali Szittyakürt hasábjain jelent meg

* Ön volt a Hungarista Mozgalom Hírszolgálatának utolsó vezetője 1994–1998 között. Mit kell tudni a Hírszolgálatról?

– 1946-ban a Nyugatra özönlött magyarok százezreiből a Nyilaskeresztes Párt külföldre távozott vezetői is létrehozták a nemzetiszocialista-hungarista eszme továbbélését biztosító szervezeteiket. A venezuelai Caracasban a hungarista állam legfelsőbb titkos tanácsa tagjai közé tartozott Henney Árpád altábornagy (Szálasi kijelölt utódja, a “Nemzetvezető” személye körüli miniszter), Tarnói László (Budinszky kabinetfőnöke) és Nyisztor Zoltán katolikus lelkipásztor alapította meg a Hungarista Mozgalom Hírszolgálatát (HMH). Ez egy illegálisan működő nemzetiszocialista központ volt, a többi kontinensen szétszóródott hungaristákat, a Nyilaskeresztes Párt háborús bűntettekkel vádolt tagjait kellett összefognia.

* Hogyan láttak munkához?

– Az óriási távolságok miatt a kapcsolattartás hatékony formájának a nemzetiszocialista szellemiség? sajtótermékek alapításának, fennmaradásának anyagi, erkölcsi segítését tartották.

* Mondjon egy-két sajtóterméket ebből a körből!

– Ausztráliában Kántor Béla, majd a Magyarországon sem teljesen ismeretlen Gede testvérek kiadásában megjelenő Út és Cél, Dél-Amerikában és Európában a Hídverők, a Hídfő, valamint a 24. Óra voltak a HMH legrangosabb orgánumai.

* Ön hogy került a HMH élére?

– 1988-ban politikai okokból hagytam el az országot, és Németországban telepedtem le. Ott keresetek meg a nemzetközi dokumentációs irodák vezetői , és felkértek arra, hogy vállaljam el az Alapítvány a Kommunizmus Áldozataiért nevű szervezet németországi igazgatóságát. Ez egy dokumentációs iroda volt. Abban az időben a legnagyobb németországi művészeti, politikai magazinnál dolgoztam, ezt az állást hagytam ott az alapítványnál végzendő munkáért.
Az irodát több mint három éven keresztül, 1993-as hazaérkezésemig vezettem. A hungarizmussal a németországi évek alatt kezdődött el a konkrét kapcsolatom. Eközben 1989-től Magyarországon már beindult  a nemzetiszocialista szervezkedés. A Hírszolgálat – ami kifelé egy sajtószervezet volt – gyakorlatilag a magyar nemzetiszocialisták központi szervezését látta el.

* Ez hogyan történt?

– Volt egy nagyon jól fedett ház a fővárosban, maradjunk annyiban, hogy Csepelen. Az ausztráliai, kanadai, amerikai központból jött az iroda anyagi támogatása, és természetesen a feladatok meghatározása is.

* Milyen feladatokat kaptak, és kik adták ezeket?

– A legfontosabb feladatunk az volt, hogy a Független Kisgazdapártot, az FKgP-t emeljük kormányba, így állt az utasításban. A mozgalmat Pákh Sándor, Pákh Imre és vitéz Bánkúty Géza finanszírozták, elsősorban ők voltak a hungarista mozgalom anyagi támogatói.

* Miért éppen a kisgazdákat segítették?

– Pákhék választották ki őket az akkori három magyarországi jobboldali párt közül. Egyébként a bukása előtt Szálasi is azt mondta, hogy amennyiben nem működhet tovább a nyilaskeresztes mozgalom, a kisgazdákat kell támogatni.

* Milyen célokat akartak elérni a kisgazdák támogatása által?

– Nem is elsősorban politikai, hanem szociális céljaink voltak, a hungarizmusnak megfelelően. Tömegmozgalmat akartunk szervezni, hogy a rendszerváltás kézzelfogható eredményt hozzon mindenkinek. Egy ideig tehát nem volt ebben politika, de a német nemzetiszocialisták külföldi szervezeteinek nyomására egyre több zsidózás, “a zsidók a hibásak mindenért” típusú szöveg került bele ebbe. A hungaristák nem akartak zsidólikvidálást, gázosítást meg hasonlókat. A német nácik vezetői azonban faji alapon pörgették a dolgokat, és az ő irányításuk alatt működött a Magyar Nemzetiszocialista Akciócsoport (MNA), a Györkös István-féle szervezet.

* Mit jelent a közvetlen irányítás? Telefonálgattak egymásnak?

– Nemcsak telefonálgattak, hanem össze is jöttek, többnyire Nürnbergben voltak a találkozók. A lényeg, hogy 1993-ra kiderült, ez az erőszakos irányvonal nem fog működni, ezért taktikát változtattak. Ismét létrehozták a hungarista mozgalmat: ez 1994. április 27-én történt meg, ekkor jelentette be Magyarországon a hungarista mozgalom újraindítását Györkös István, Szabó Albert és Ekrem-Kemál György.

* A kisgazdapárt hatalomba emelésétől kanyarodtunk el.

– Igen, meg volt beszélve, hogy a hungarista mozgalom segíteni fogja a kisgazdapártot, de volt egy kis probléma: nem tudtunk együttműködni Torgyánnal. Emiatt 1997-ben Magyarországra jöttek Bánkúty, Pákh Sándor és a többiek, és a következőt tárták elém: amennyiben a mozgalom nem kötelezi el magát egyértelműen az FKgP mellett, megvonják a mozgalomtól az anyagi támogatást. Mondtam, hogy akkor már el is kezdhetik, ugyanis a magyarországi hungarista tömegek, ez 200-300 ezer embert jelentett akkor, képtelenek együttműködni Torgyánnal. Bárkivel hajlandóak vagyunk, de Torgyánnal nem. Nemcsak, hogy hungarista nem volt, hanem kifejezetten az előző rendszer embere volt. Azt mondtam, ha Torgyánt onnan kiveszik, és beteszik mondjuk Lányi Zsoltot, vele tudunk dolgozni, mert ő hungarista.

* Mekkora támogatásról volt szó?

– Több millió dollár évente. Simon László volt megbízva az itthoni pénztárosi teendőkkel, aki ellen most büntetőeljárás folyik. Mi a HMH-ban nem foglalkoztunk pénzzel, mi azt mondtuk, hogy mondjuk szükségünk van két nyomdára, akkor kaptunk két nyomdát, vagy szükségünk van három autóra, szükségünk van két fénymásolóra. Mi csak az igényt adtuk be, ezután jött a szállítás. Megkérdezték, hová kérjük, Szekszárdra, Budapestre, Győrbe, Debrecenbe. És én is megkaptam a magam járandóságát havonta.

* Ezt a munkát főállásban tudta csinálni?

– Igen, teljesen függetlenítve voltam, én dolgoztam emellett újságíróként lapoknak, például az Esti Hírlapnak, Franka Tibor főszerkesztése idején, a Népszabadságnak, a Heteknek – két vagy három tucat újságban jelentek meg írásaim bel- és külföldön.

* Tudták Önről, hogy mi a “mellékfoglalkozása”?

Hogyne, természetesen, én a MÚOSZ-nak is tagja voltam 2001-ig. Azt hiszem, ha máshonnan nem, a tévéből meg a röplapokból tudta mindenki, hogy hungarista vagyok, de soha nem követtem el semmilyen bűncselekményt. Én irányítottam egy olyan hírszolgálatot, amit nem tiltottak be.

* Megtalálták a jogi kiskaput?

– Igen. Voltak jogászaink és bíróink, akik nekünk dolgoztak. És a rendszerváltás óta volt legalább 25 hungarista eszmeiségű parlamenti képviselőnk is.

* Visszatérve a kisgazdákhoz, Pákhék ultimátumot intéztek Önhöz.

– Igen, és csökkentették is a támogatást, sőt, 1997 végétől elkezdték favorizálni a különböző hungarista csoportokat egymás ellen. És én azt mondtam, hogy ebben a helyzetben nem vállalom tovább a Hírszolgálat vezetését. Ráadásul a velünk a háttérben folyamatosan együttműködő jobboldali pártok a nyilvánosság előtt többször elítélték a hungaristákat, elhatárolódtak tőlünk, kiváltképp akkor, amikor 1997-ben letartóztatták Ekrem-Kemál csoportját. Nálam tehát azzal telt be a pohár, hogy a nyilvánosság előtt megtagadtak minket.

* Mit érdemes tudni a Pákh családról?

– A családfő Pákh Sándor, mozgalmi neve “Pénztáros”. Megismerkedésünk idején kilencvenöt éves volt, eredetileg katonatisztként szolgált. Magyarországi ügyeit két személy intézte: unokája, Szrebrodolszki Maita és Pákh Imre, Pákh Sándor fia. Ő az ügyvezető igazgatója az Európa LTD-nek, ami valójában egy fedőcég, zuglói központtal. Pákh Imre beosztottja volt Simon László, aki Torgyán József tanácsadójaként vált ismertté az Orbán-kormány idején. 1998 előtt a Pákh családnak három-négy érdekeltsége volt Magyarországon, a 98-as kormányváltást követően azonban körülbelül száz cégben szereztek részesedést.

* Mivel foglalkoznak?

– A műtrágyagyártástól kezdve a mezőgazdasági vállalkozásokon át
a fegyverkereskedelemig sok mindennel, leginkább Észak- és Kelet-Magyarországon. Ők elsősorban üzletemberek, másodsorban hungaristák, ezért is neveztem a Pákh családot több cikkemben devizahungaristáknak.

* Említette Vitéz Bánkúty Géza nevét is. Ő kicsoda?

– Bánkúty 1956 után hagyta el Magyarországot. Előzőleg katonatiszt és kétszeres motorbajnok volt. Amerikában meggazdagodott, New England Machinery nev? céghálózata főleg műszaki cikkek kereskedelmével foglalkozik. Az ő érdekeltségébe tartozik a Szittyakürt nevű, Amerikában megjelenő hungarista lap. Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt Szabó János honvédelmi miniszter ezredessé léptette elő.

* Korábban kapcsolatban állt Orbánékkal?

– Hogyne, az ellenzéki időszakában többször is találkoztak. Amikor Orbán Amerikában járt, és a sajtó az amerikai magyar emigráció képviselőivel történt találkozóiról írt, az azt jelentette, hogy találkozott Pákhékkal, Bánkútyval és másokkal is. De más fideszesek is jártak náluk, például a nemrég elhunyt Varga László is, vagy a KDNP-ből Hasznos Miklós, a MIÉP-ből Csurka István és Győri Béla, illetve Lentner Csaba vagy a már említett kisgazda Lányi Zsolt és Homoki János.

* A fotó, amelyen Orbán a Parlamentben fogadja Bánkúty Gézát, hol jelent meg eddig?

– Magyarországon sehol, Amerikában először a Szittyakürtben, majd a Spotlightban. Ez az amerikai nácik lapja. Ezután rúgták ki Orbán protokollfőnökét, aki felelős volt azért, hogy fényképfelvétel készült a hungaristákat fogadó miniszterelnökről. Tudtommal egyébként e miatt az eset miatt “haragudtak meg” Orbánra először az Egyesült Államok vezetői.

 

Szerző:  Tamás Szemenyei-Kiss

Forrás:  hirhatar.com

 

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a c-press.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg

- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS /

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek