Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Lendvai Ildikó: Az eltévedt sült galamb
2014-12-18 07:01
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Az ellenzék naivabb tagjai akár azt is hihetik: a szánkba repül a sültgalamb. Orbán szívós munkával megdönti saját magát, ha már nekünk nem sikerült. Hogy nem egészen így van, ezen a tájon ritkán röpdösnek sűrű rajokban balra tartó sültgalambok, erről később.

 

De az kétségtelen, hogy valami történik madárfronton. A libák például kétségtelenül döglenek. Mármint a remek kommunikációs ötletek, amelyekről korábban azt hittük, tele velük a Fidesz padlása. Most is naponta indítanak egy-egy figyelemelterelő fedőakciót, de már nem tudni, a fedőakció vált-e ki nagyobb dühöt, vagy az, amit el akarnak fedni vele. Ilyenkor aztán a fedőt is le kell fedni. Már maguk sem tudnák szétválogatni, a kiutasítási botrány, a paksi szerződés, a drogteszt, az internetadó, a boltok vasárnapi zárva tartása és az M0-ás megadóztatása közül melyik a fedő és melyik maga a lábosban rotyogó, büdös kotyvalék, amit lefedni akartak?

 

Hiába, ha egyszer földrengés van, még a bespájzolt ötletekkel teli polc is az ember fejére zuhan. Már pedig most egyszerre mozdult meg a föld kívül is, belül is, a nemzetközi színtéren és itthon a Fidesz lába alatt. A közvélemény-kutatások – jó, persze a Századvég kivételével, de ugye van az a pénz, amiért az ember haja korpás –, mind a földrengés politikai Richter-skálájának számait mutatják.

 

Szívesen tenném, de mégsem könyvelhetem el mindezt a demokratikus ellenzék érdemének. A munka dandárját a kormánypártok végezték. Ha van kormánylejárató verseny, akkor ebben az aranyérem a miniszteri, államtitkári villáké és jachté, a vagyonnyilatkozatokban napról napra táguló gumifalú luxuslakásoké, a százmilliókat seperc alatt összehozó „családi összefogásoké”, a jövedelembevallásból kifelejtett 1 milliárd forinté. Meg a kereszténydemokrata frakcióvezető és a köztévés riporter egyetértő párbeszédéé az étvágytalan szegény gyerekekről és az éhezésről, mint önként választott életformáról. Ahogy a versike refrénje mondja: „Tovább is van, mondjam még?”

 

Nehéz megmondani, miért éppen most mozdult meg a föld. Eddig is sokakat fosztottak meg javaiktól és jogaiktól, eddig is sok volt a szemérmetlen lenyúlás. De most ugyebár a trambulinról, fényes nappal, az RTL által élő adásban közvetítve… Bár az is lehet, hogy a dolgok trambulinról való intézésével csak a drogteszthez szükséges Nagy Nemzeti Mintavételt akarták népszerűsíteni.

 

A látványos gazdagodások most nem az irigység-faktor megbízható működése miatt keltenek háborgást. Nobel-díjjal, olimpiai arannyal, találmánnyal is lehet sok pénzt szerezni. De itt mindenki előtt nyilvánvaló: lopnak. A felháborodás morális természetű. A hatalom a gazdasági és szociális kríziseket ép bőrrel átvészelte, de most erkölcsi válságba került, amellyel szemben tehetetlenül kapkod az eszközökért.

 

De ettől még nem repül a sültgalamb. Vagy inkább: nem lehet tudni, hogy néhány tétova szárnycsapás után nem vesz-e egy hirtelen jobbkanyart, a baloldal helyett a jobboldalt hozva helyzetbe. Ma nem a baloldal a Fidesz egyetlen alternatívája, és sokat kell dolgozni azért is, hogy egyáltalán alternatíva legyen. Maga Orbán is benyúlhat, az eddiginél szerencsésebb kézzel, a trükkös-zsákjába. Valamelyik túl látványosan harácsoló famulusát pellengérre állíthatja, akár „jó királyként” be is csukathatja. Még az igazságosnak ismert Mátyás királynak sem voltak különösebb gátlásai az őt trónra segítő nagybátyja bebörtönzésénél. És hol volt ő Orbánhoz képest! A miniszterelnök, miután lángpallossal igazságot tesz, és szétcsap megingó hívei és riválisai között, simán beköltözhet az elnöki palotába. Ha az ellenzék – civilek és pártok egyaránt - a sültgalambra várva nem tesznek ellene semmit.

 

De a sültgalamb kanyarodhat még élesebben jobbra. Ha a válság morális természetű, akkor ezen a terepen a Jobbik könnyen henceghet versenyelőnyével, hiszen ő még nem volt kormányzati kasszák közelében. Az MSZP-nek, a baloldalnak immár nem elég gazdasági, társadalmi és külpolitikai programot kínálnia. „Morális program” is kell. A szakmai természetű kormányzóképesség mellett tanúbizonyság az „erkölcsi kormányzóképességről”. Ehhez már nem elég azt a kétségtelen igazságot hajtogatni, hogy a mi megtévedtjeink annak idején nem annyit… nem rendszerszerűen…, hogy sok vád ki is pukkadt. Itt nincs katarzis, látványos gesztusokkal. A szakprogramoknál is kidolgozottabb konkrét garanciarendszer, alkalmas mechanizmusok kellenek az elemi erkölcsi normák, a tisztességes kormányzás helyreállítására. Semmit nem érő vagyonnyilatkozatok helyett valóban ellenőrzöttek kellenek, a mentelmi jog ésszerű korlátozása, a korrupció-ellenes civil testületek széleskörű ellenőrző jogosítványai jelenthetnének megoldást. Addig is ellenzékben támogatni kellenen az alternatív társadalmi becsületbíróságokat, a titkosított dokumentumok kiperlése, a saját portánk tisztán tartása, a baloldali többségű önkormányzatok munkájának modellként szolgáló nyilvánossága a követendő út.

 

Mert a politikai verseny ma a morális teljesítmény versenye is. Ezen a pályán pedig nix sültgalamb, csak sok-sok verítékes edzés és munka.

 

Lendvai Ildikó MSZP-s politikus

 

 

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a c-press.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg

- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS / nepszava

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek