Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Szervezett bosszú keretében támadták romákra egy erdőben
2014-12-04 07:17
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A négy közmunkást a Heves megyei Balatonon rohanták le. A TASZ szerint rasszista támadás történt. A falu eddig békés volt, a most vonulgató Betyársereget nem látják szívesen.

Ott történt a támadás

 

„Csuklyával a fejükön, arcukat eltakarva támadtak ránk. Olyan hirtelen történt, hogy nem is tudom, mennyien lehettek, csak azt kiabáltam, hogy meneküljön ki, merre lát” – meséli az egyik férfi, akinek a lábát zúzták szét a támadók. „Én csak azt kiabáltam, hogy ne bántsátok a fülemet – teszi hozzá a másik fiatalember – nekem a fülemet akarták levágni.”

 

Öten ülnek az asztal körül a Heves megyei kis falu, Balaton szélén álló takaros ház konyhájában. Két és fél hónap telt el a támadás óta, de még mindig felindulnak a történtek felelevenítésekor. Az asszony ragadja magához a szót, belőle az aggodalom szól, férjét, fiát, testvérét és unokaöccsét rohanták le augusztusban az erdő szélén a forrásnál, amikor éppen befejezték a munkát. A polgármester kérésére tisztították meg a kirándulóhelyet, mivel a hétvégére vendégeket vártak. Ekkor támadták meg a közmunkásokat.

 

A közmunkások hatan voltak, de a támadók kettőt közülük elzavartak, csak az amúgy roma család tagjait akarták móresre tanítani. Azok megrettenve nézték a bokrok mögül, hogy mi történik, majd leszaladtak a faluba, értesítették a rendőrséget, a mentőket. A hatóságok kiérkezésekor már bottal üthették a támadók nyomát, a vizsgálat elindult, látleletet vettek. Az egyik támadóban a közmunkások felismerni vélték az egyik falubeli férfit, ő jelenleg házi őrizetben várja a rendőrségi vizsgálat végét.

 

Hogy rasszista indíttatású támadás volt-e, vagy sem, arról megoszlanak a vélemények. Egy a falu viszonyait jól ismerő forrásunk szerint itt egy előre eltervezett, konkrét eset miatti bosszúról volt szó – az esetről hamarosan bővebben -, míg például a TASZ szerint igenis etnikai alapú attakról volt szó. Előbbi vélemény szerint nincs köze a megtámadok roma származásának a verekedéshez, utóbbi szerint viszont van.

 

Jön a Betyársereg

„Fogalmunk sem volt, hogy kik támadtak meg bennünket, az egyik férfit a hangjáról felismertük – meséli a férj – én is csak azt kiabáltam, hogy rohanjatok, mert itt vannak a bőrfejűek. Machete, gázspray, pajszer, kés, pisztoly volt náluk.”

 

Így folytatja: „a Betyársereg csak később jött képbe, amikor a feleségem unokaöccse meglátta a közösségi oldalra kiposztolva, hogy a Betyársereg rendet tett a cigányok között Hevesben. Nem tudtuk, hogy rólunk szól, ma sem tudjuk ezt alátámasztani, de nem tudunk más, hasonló konfliktusról. Ráadásul októberben posztolták ki ezt a történetet, bennünket pedig augusztus 22-én támadtak meg. Ezt követően, novemberben kétszer is felvonult a Betyársereg a faluban, lehettek vagy 25-30-an. Nagyon megijedtünk. Hallottuk a falubeliektől, meg egy rokonunk is látta, hogy fényképezik le a házakat, amelyekben cigányok laknak.”

 

 false

 

A Betyársereg honlapján, ahogy a magyarnarancs.hu is beszámolt róla, valóban október 30-án került ki egy történet arról, hogy Dóczy Imre hívására a faluba érkeztek a „harcosok”, ahol móresre tanították a „kisebbséget”. A megtámadott közmunkások viszont arról számoltak be, hogy őket augusztusban rohanták le a csuklyások, az említett Dóczy Imrével viszont jó kapcsolatot ápoltak, többször is segítettek a férfinak a tanyáját rendbe tenni, aki vendégfogadásra rendezkedett be a falu szélén, a forrás mellett.

 

A férfiról annyit tudtak a megtámadottak, hogy barátságban áll a kemény fiúkkal, akik időről-időre megjelentek Dóczynál egy ebédre, bográcsozásra. (Dóczy egyébként képviselő jelölt is volt az idei önkormányzati választáson, nem kapott kellő szavazatot.)

 

Egy vizelés miatt

A sértett család megtámadásuk okát egy korábbi konfliktusban látják forrásaink. Egy kerti összejövetel alkalmával, a család házával átellenben egy férfi könnyített magán. Ezt a család tagjai szóvá tettek, azt kérték, hogy legalább forduljon el a magán könnyíteni kívánó férfi. Az azt kísérő világbajnokságon is jó eredményeket elérő súlyemelő kiállt a barátja mellett. A lavina ekkor indult el, rövidesen a szóváltásba keveredő család rokonai látogatták meg a sportoló családját, ez a konfliktus lecsendesedett. Másnap azonban a sportoló felesége és a családfőnek számító asszony a helyi bolt előtt összeszólalkoztak, ennek során tettlegességre is sor került, amelynek a sportoló felesége lett az áldozata.

 

A sértett asszony ki is hívta a rendőrséget, akik a roma asszonyt bilincsben vitték el, de rövidesen kiengedték. Ekkor, a rendőrség épülete előtt találkozott össze a sportoló családja és a roma család. A romák szerint a sportoló itt már megfenyegette őket. Ezt követően történt a támadás, amelynek következtében a rendőrségi vizsgálat is elindult. A 8-10 támadó közül most az a sportoló férfi van házi őrizetben, akivel az iménti konfliktus kialakult, s akinek hangját a megtámadottak felismerni vélték. Úgy tudjuk, hogy az őrizetet meghosszabbították februárig (bár ezt hivatalosan a rendőrség nem erősítette meg), tehát az ügy hamarosan nem fog lezárulni, holott a faluba beköltözött feszültség senkinek nem jó.

 

 Képünk illusztráció

 

Megkerestük a megyei rendőrséget is az esettel kapcsolatban, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk tőlük válaszokat.

 

Kérték a Betyársereget, hogy ne jöjjenek

A falubeliek eközben nem értik, hogyan nőhetett ekkorára két család egymás közötti viszálya, mint ahogy azt sem értik, mit keresett a Betyársereg a településen, hiszen mindenki megrémült a menetelésüktől.

 

Udzeliné Murányi Enikő, a falu polgármestere kétségbeejtőnek találja a mostanra kialakult helyzetet. Bűncselekmények szempontjából mindig hátul kullogott a falu, soha nem volt jellemző a perlekedés, a romák és a magyar lakosság mindig békében élt egymással, „együtt jártunk iskolába, együtt játszottunk, együtt nőttünk fel. Mindegyikőjük helyzete borzalmas, a most házi őrizetben levő fiatalember kiváló sportoló, mindig is támogattam, a családja most nem mer kimenni a házból, a kislányuk nem jár óvodába, és ezért nem tudjuk folyósítani számukra az óvodáztatási segélyt, a férfi munkanélküli lett, de ha elkövette azt, amivel gyanúsítják, akkor kapja meg a büntetését, de legyen már vége az ügynek, mert két és fél hónapja borzalmas a hangulat a faluban.”

 

A polgármester asszony - elmondása szerint – a Betyársereg vonulásáról mindig utólag szerzett tudomást. Egyik alkalommal el is ment a „betyárokat” vendégül látó Dóczy Imréhez, (vele nagyon tisztelettudóan viselkedtek) s megkérte őket, többet ne jöjjenek a faluba. „Nem szeretnénk, ha erről lenne híres a falu.”

 

Félelem: ami megmarad

A megtámadott család tagjai továbbra is félnek. Bár úgy érzik, hogy két és fél hónap után muszáj nyilvánosság elé lépniük, mégis félnek még az arcukat is adni a történetükhöz, mivel tudomásuk van arról, hogy egyre bővül a Betyársereg, „most toborozzák a fiatalokat, tele van velük a környék, a szomszédos települések, nem akarjuk, hogy megint célpontok legyünk”.

 

Az örökös rettegés megnehezíti a család hétköznapjait, a gyerekeket állandóan kísérgetniük kell, s maguk is tartanak az újabb atrocitásoktól. Mivel nagy a nyomás a családon, s túl hosszúnak érezték a vizsgálat elhúzódását, a TASZ-hoz fordultak jogi segítségért.

 

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a c-press.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg

- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS / magyarnarancs

 

 

Jogsértés? Visszaélés?

Ha Ön vidéken él, és jogsértést, vagy hatalmi visszaélést tapasztal környezetében, kérjük, írja meg nekünk a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges címre, és mi utánajárunk.

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-16
  Ma örülünk az új kapcsolatoknak, szívesen szerzünk új barátokat. A régiekkel is szervezhetünk közös programokat. Ma ne kezdjünk alaposabb otthoni munkálatokba, - ehhez nincs meg a kitartásunk és a türelmünk. Ma érzékenyebb lesz a mellkasunk tájéka, gondoskodjunk önmagunk számára friss levegőről. Ha dohányzunk, akkor mérsékelhetjük az elszívott cigaretták számát. Dohányos családtagjainkat, pedig megkérhetjük, hogy ne a jelenlétünkben dohányozzanak.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.július 16-tól 22-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-15
  Nyugodt hangulatban leszünk, - szépen, lassan haladunk a munkahelyi teendőkkel. Ma nincs túl nagy kedvünk a bulihoz, inkább otthon maradnánk este. Egy ínyenc vacsora kedvéért azért hajlandóak vagyunk kimozdulni. Ma a torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.július 15-től 21-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek