Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Interjú Szentandrássy István, Kossuth-díjas festőművésszel
2014-09-20 08:06
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Szentandrássy István kiállításai a világ számos országában megjelentek, 1995-ben Pro Urbe Budapest díjat, 1999-ben a Kisebbségekért díjat kapott, 2012-ben pedig az indoklás szerint a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait sajátos színvilággal ábrázoló műveiért, csodálatos Madonna-képeiért, a hazai cigány kultúra megőrzésében és széles körű megismertetésében szerzett elévülhetetlen érdemeiért, külföldön is nagy sikert aratott kiállításaiért, példaértékű művészetéért kapta meg a Kossuth-díjat.

 

cimnelkul

Épp csak eleresztettem a kapucsengőt, és hirtelen egyedül állok egy műteremmé rendezett polgári lakás kisszobájában. Körülöttem vásznak, kartonok, faltól falig érő olajfestmények – egymásnak támasztva. Képek a cigányságról, sorstalanságról, vándorlásról. Nyugalom árad belőlük.

 

„Egyedül hagylak a képeimmel. Ha megijednél,  gyere ki hozzám. De nem kell félned – ők jó emberek.

 

 

 

Miért érezhetek nyugalmat épp a Holocaust képedet nézve?

Hogy mit érzel a kép kapcsán, az a te dolgod, babám! A festmény dolga, hogy elindítson benned valamit. Egy-egy kép, vagy motívum mást jelent neked és mást nekem – nem kell nagy dolgokat belemagyarázni, túlmisztifikálni; lényeg hogy valamiért vagy szereted, vagy nem. Egyébként jól látod: ezek az emberek nyugodtak és egyszerűek – nincs bennük semmi pátosz.  Van közöttük muzsikus, anya, gyerek, de itt van maga Szűz Mária, Charlie Chaplin és Szent Ferenc is. Ez egy olyan rendszer, ami nem válogat.

 

 Cigány Madonna

 

Azt gondolom, te pont annyira foglalkozol a cigányságoddal, mint amennyire mondjuk én foglalkozom a magyarságommal. Nem kérkedsz vele, hogy roma vagy, de nem szégyelled és nem is tagadod. Mi több, ez adja képeid témájának tetemes részét. Miért pont a cigányságot viszed vászonra?

Én a Péli Tamás-féle iskolát követem, mert ő az én mesterem – hát ezért. Az ő indoka pedig ennél is egyszerűbb! Péli azt mondta: ha már kitanult az édesanyja reményén, akkor legyen már egy roma festő Magyarországon, aki a cigányokat festi meg.

 

 Holdas románc

 

Milyen tanár volt a mestered?

Péli egy igazi tábortűz ember volt – a lakásán lógott az akkori értelmiség: orvosok, költők, színészek – cigányok, magyarok. Ő az az ember, aki nem dicsér naphosszat, de csak óvatosan bánt, hogy jó helyen maradj azért. Rajzolni szeretni – leginkább ezt tanultam tőle. 57 éves leszek és még mindig, ugyanúgy imádok rajzolni!

 

 Tájkép lovakkal

 

Már gyerekkorodban is festő akartál lenni?

Frászt! Gyerekkoromban huncut gyerek akartam lenni, hát az is voltam. Felnőttként meg … szabad akartam lenni. Lehetőségeimhez képest mondjuk mindig is szabadabb voltam, mint a többi gyerek. Árva gyerek voltam, de jó volt a képzelőerőm – és ez nagy szabadság! Nem voltam egy eleve entellektuál alkat. Olyan 17-18 évesen kezdtem írni – verseket, drámákat, prózákat. Utánoztam Shakespeare-t, Dosztojevszkijt; kipróbáltam a nagy mestereket és hálistennek senkinek se mutattam meg a műveimet. Én a 60-as években apám-anyám híján intézetekben, munkásszállóban nevelkedtem – hát ott akkor azért valljuk be, nem tombolt az irodalomszeretet.

 

 Szinbád utazásai 1.

 

Hogy kerültél mégis a képzőművészet közelébe?

Volt Csapin egy cigány nyelvű olvasótábor roma gyerekek számára A Péli meg a Csoli (Daróczy József író,költő,műfordító) csinálta és ez akkoriban, a rendszerváltás előtt nagy kiváltság volt. Na, oda én lementem két szál gitárral. Kérdezték, kinek a fia vagyok, mondom, én senki fia nem vagyok. Akkor mától hozzánk tartozol – mondták. Ezek az emberek aztán az én utaim lettek.

 

 

 

 A tábor után Péli adott egy telefonszámot: ha Pesten jársz, hívj fel, mert ahol én lakom, ott fogsz te is lakni.” Így hát ott laktam a műtermében úgy egy évet – a festőállvány alatt. Én akkoriban még ugye verseket írtam leginkább, de néha rajzolgattam is, ezt látta meg Péli. „A te rajzaidban ott van egy festő. Nézzél sokat, ahogy festek és mindent el fogsz lesni, ami a technika” –mondta. Hát nézni kezdtem. Először a Barcsai könyvet kezdtem másolgatni. Ha nem ment, újrakezdtem, ha ment, Péli azt mondta, a Barcsai se rajzolt így, te gyerek! A rossz mesterek eltörik az emberek kezét, meg a lelkét. Ő kiváló mester volt, sose kérte például, hogy kockákat vagy unalmas köcsögöket rajzoljak. Azt mondta helyette: „Te tudsz rajzolni és rá fogsz jönni, hogy miért és mit tudsz.”

 

 

 

 “A leghitelesebb srác, aki valaha született, Názáreti Jézus volt.”

 

 

 

 

 

Sikerült úgy rájönnöd, hogy mit tudsz, hogy számos itthoni és külföldi kiállításod után 2012-ben Kossuth-díjat is kaptál.

Igen, kaptam. De a barátaim fontosabbnak tartják ezt a díjat, mint jómagam. Babám, ezt a díjat Kossuth Lajos alapította a magyaroknak, én meg megkaptam azért, mert bemutatom a cigányság ősi hagyományait és továbbörökítem értékeit. Örülök, hogy hozzátettem a kultúránkhoz, de most mit kezdjek én vele.

 

 

 

 

 

Ha jól tudom, a cigányságot ábrázoló képeid mellett a Madonna-sorozatot is kiemelték. Egyébként rengeteg a Bibliai ihletésű festményed, kimondottan sokszor ábrázolod Jézust, miért?

Hogy miért? A leghitelesebb srác, aki valaha született, Názáreti Jézus volt.

 

 

 

Egy majd’ 30 évvel ezelőtti interjúdban azt nyilatkoztad: „túl sok bennem, amit szépnek kaptam, ezért meg kell osztanom ezt másokkal. A festészet a legnagyobb csoda, amit kaptál?

Bár a babérok sosem érdekeltek, mégis tudom, a képzőművészet, a festés az én utam. Szívből szeretem mái napig. De a legszebb ajándékom az életben a gyerekeim. Nekem sose voltak szüleim, mégis pontosan tudom, hogyan kell azt a pici kis pólyás pulyát mindennél jobban szeretni. Ők azok, akiket mindig a hátamon hordanék, a rossz fogaim közt is mindig cipelnék, amíg meg nem halok.

 

 

 

 Babám, én most elbúcsúztatlak. Még írnom kell a könyvemet. Tartozom még azzal, hogy azt a sok egyszerű, igaz embert, akiket az élet körém irányított, egy-egy történetben megírjam, mielőtt meghalok. Ha az Isten megsegít, karácsonyig kész lesz. Ne feledd, szeptemberben várlak a kiállításomra! Áldjon meg az Isten!

 

 

 

 … azzal elővett egy tompa végű ceruzát meg egy nagy füzetet, és folytatta a miattam félbehagyott oldalakat.

 

 

 

A virtuális kiállítás és további képek itt nézhető meg:

http://www.szentandrassy.hu/

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a c-press.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg

- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.november 16-tól 22-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-11-16
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, szeretetre és gyengédségre vágyunk. Különösen nagy lesz bennünk a romantika iránti igény, szeretnénk közelebb kerülni párunkhoz. Ha nem hajlandó odafigyelni ránk, akkor megsértődünk. Ma mellkasunk kerül előtérbe, jól tesszük, ha néhány órát friss levegőn tartózkodunk. Érdemes a melleinkkel foglalkoznunk, sok olyan természetes eljárás létezik, amely növelheti a mellek feszességét. Ilyen lehet például a mellek kézi zuhanyozóval történő megedzése, melytől jobb lesz a mell tartása.
 • Heti szexhoroszkóp 2019.november 15-től 21-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2019-11-15
  Ma mozgékony hangulatban leszünk, szívesen megyünk hosszabb-rövidebb utakra. Jó alkalom a mai, hogy vidékre utazzunk, leróni kegyeletünket elhunyt családtagjaink felé. Hasznos mindezt összekötni egy rokonlátogatással. Ma felületesebben viszonyulunk kedvesünkhöz, talán az empatikus tulajdonságok sem tengnek túl bennünk. Figyelmetlenek lehetünk és ezzel nagyon megbánthatjuk szerelmünket. Talán ki szeretné nekünk önteni a szívét és még csak végig sem hallgatjuk.
 • Te jó vagy úgy, ahogy vagy!
  Folyton másoknak akarunk megfelelni, miközben megfeledkezünk arról, hogy ez úgy, ahogy van, lehetetlen. Megannyi szerepben éljük az életünket, vagyunk gyermekek, szülők, beosztottak és felettesek, házastársak és szerelmesek, szomszédok, barátok, virtuális influencerek?
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek