Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Másként a cigányokról
2014-09-05 06:39
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Ahogy az várható és előre tudható volt, a nincstelenség terjedésével az elégedetlenség is növekszik. A rasszizmus, a nacionalizmus erősödik, hiszen a mindennapi létéért küzd sok család. Ha nem találnak az emberek válaszokat a kérdéseikre, megoldást a problémáikra a nagy pártoknál, akkor oda fordulnak, ahol ezt megtalálják.

ciganyok

Olvasom, hogy Svédországban neonáci felvonulás volt. Jellemzően a magyar sajtó azt emelte ki, hogy a rendőrök védték a felvonulókat és az ellentüntetőket “verték szét”. Ez volt a nagy hír. Lám-lám, ott is vannak neonácik! Tessék, a nagy demokrácia!

 

Pedig nem ez volt a nagy hír, nem ez a szenzáció. Hanem az, hogy egy előre bejelentett, engedélyezett felvonulás 150 (százötven) neonáci résztvevője ellen 10 000 (tízezer) ember vonult az utcára! Ha van fontos ebben a hírben, akkor ez az. Bár nyilván nem lehetne olyan ütős címet adni a cikknek. Vagy nem repül rá annyi olvasó, ha egy társadalom egészséges működéséről van szó. Az nem annyira izgalmas.Pedig izgalmas. Ahogy a sajtó szerepe is izgalmas egy társadalom gondolkodásának formálásában. El fog jönni az a pillanat, amikor vállalni kell a felelősséget mindannyiunknak. Kinek-kinek a maga tetteiért.

 

Nálunk nem a bevándorlók okoznak gondot, nem ők a sajtókedvenc csoport. A cigányok mellett és ellen olvashat a nagyérdemű számtalan cikket. Érdekes figyelni a reakciókat, kommenteket. De érdemes gondolkodni is, legalább néhány perc erejéig.

 

Most aktuálisan a miskolci kilakoltatások kapcsán, de ez sem sokkal több időnként felröppenő hírnél. Ami viszont jól látható, az a szélsőséges viselkedés. Nem csupán az egyik, hanem mindkét oldalról.

 

Vannak, akik szerint a romák nem emberek, de semmiképpen nem magyarok. Szerintük szigorú szabályokkal, akár rezervátumba zárással oldható meg a probléma. 

 

A másik véglet pedig a segélyek, adományok útján történő kezelése a nyomornak. 

Érdemes lenne eltöprengeni azon, hogy mi az oka mindennek.

 

Egyáltalán, végignézni egy kicsit a történelmünkön. A cigány és nem cigány magyar emberek közös történelmén.

Az “átkosban” – bár gyerekként éltem meg – valahogy másként működtek a dolgok. Nem igazán illett cigányozni, ahogy egyébként zsidózni sem. Ezzel együtt, ha egy cigány embernek azt mondták: cigány, az nem sértés volt. Nem is kérte ki magának, hiszen valóban cigány. Abban a nem túl távoli múltban dolgozott mindenki. Cigány, nem cigány. Tudom, káros és rossz rendszer volt, mai napig fizetjük az árát. De azt sem szabad elfelejteni, hogy ami ebben az országban felépült, annak jó része akkor épült. Nem csupán haszontalan foglalkoztatás volt, nem csak kapun belüli munkanélküliség. Hasznos munka is volt. 

 

A mára gettósodott cigányságot akkor telepítették például Miskolcra, Salgótarjánba és még számtalan helyre az országban. Mert kellett a munkájuk a kohászatban, a mezőgazdaságban, a bányákban, gyárakban. A cigány emberek jöttek, dolgoztak. Becsülettel és keményen. Akkor is, ha volt köztük lusta, volt lopós, volt nehezen kezelhető. Olyan bizony volt a nem cigányok között is bőséggel.

 

Azt hiszem, a romák ügyéhez minden kormány rosszul nyúlt hozzá, függetlenül a rendszertől. Hibás volt az alanyi jogon járó lakás, a magasabb összegű segély is. Egy időben természetes volt, hogy csupán azért, mert valaki roma, több jog illeti meg, de főként jár neki a segítség, amiért cserében semmit nem kell adnia, tennie.

 

A rendszerváltás után megszűnt a kötelező foglalkoztatottság. Ahogy lassan (vagy gyorsan) megszűntek a kétkezi munkásokat, alacsonyan képzett munkaerőt felszippantó gyárak, üzemek is. Jött helyette a munkanélküli segély. Ami járt, semmit nem kellett tenni érte. A romák munka nélkül maradtak, földet soha nem kaptak, tehát a mezőgazdaság nem jöhetett szóba, mint megélhetési forma. Viszont megmaradt a minden jár, csak a postást kell várni mentalitás.

 

Ezen csak rontott a jószándékú, vagy épp politikai érdekből köréjük csoportosuló hivatásos és önjelölt jogvédők, embervédők és jót akaró segítők tömege.

 

Kell az adomány, a ruha, az étel. Hogyne kellene. De nem megoldás. Csak az aznapot oldja meg, holnapot adni nem tud. Sajnos.

 

A szegény embereknek, a nyomroba csúszottaknak nincs holnap. Csak az aznap, az az óra van. Nincs tovább. Ezért nem tudnak tervezni sem, előre gondolkodni sem. 

 

Aki viszonylagos jólétből csúszott a semmibe, annak van egyfajta alapja. Képes megfelelni a társadalmi normáknak, “el tud vegyülni”.

 

Egy hátrányos helyzetből induló cigány fiatal, vagy nem annyira fiatal ezt nem tudja megtenni. Nincs mibe kapaszkodnia. Nem látta, nem tudja, milyen egy társadalom tagjának lenni. A környezetében látott mintát követi, nincs választása. Normálisnak gondolja azokat a viselkedési formákat, amiket egész életében látott. Ebbe beletartozik az elvárás a társadalommal szemben, a munkanélküli lét természetessége, adott esetben a követelőzés, agresszió is. 

 

Az elvárás nélküli adakozás nem segít. Szerintem. Az adok-elvárok viszont igen. Ezt láthatjuk működni több szervezet esetében, de élő példa rá Cserdi, az ottani roma polgármester. Ezek nem gyorsan megtérülő befektetések, ezért a politikának nem érdeke így működni. Nincs látványos eredmény 4 év alatt. Egy politikus ennyi időben gondolkodik. 

 

Márpedig a cigányok itt vannak. Velünk, köztünk élnek, részei a magyarságnak. Úgy tenni, mintha ez nem így lenne, ostobaság. De butaságnak tartom a minden ellentételezés nélküli adományozást is, mert nem valódi megoldás. Kormányzati program kellene (mindegy, ki volt, van, lesz kormányon), oktatás kellene, munkahelyek kellenének, családtervezés és egészségpolitika. De elvárás is kellene, szembesítés is, a bajokat feltáró, a társadalom számára tűrhetetlen és elfogadhatatlan viselkedésformákat felszámoló program is kellene.

 

Pontosan tudom, mennyire nehéz kitörni egy cigány fiatalnak. Nehéz tanulni, de nehéz munkát találni is. Mindenkinek nehéz ez ma, de nekik méginkább az. Azt is látom, hogy akinek sikerült, az maga is elfordul a gettóban élőktől. Nincs jobb véleménye róluk, mint a társadalom más tagjainak. Ezzel szembe kell néznie a cigányságnak, a cigány értelmiségnek és mindannyiunknak. Meg kell találni az okokat.

 

Nem szabad álszent módon lesütni a szemünket, mert az nem fog segíteni. A hallgatás, a tapintatosnak szánt elfordulás sehová nem vezet. Beszélni kell. Mindenről. Le kell dönteni a tabukat.

 

Meg kellene tanulnunk, nem ítélni elsőre. Nem bőrszín, nem a haj színe, a szem metszése alapján alkotni véleményt. Nem zárni ki senkit a lehetőségből, társaságból, sehonnan azért, mert más, mint a többség. Egy sváb, tót, zsidó emberen nem látszik, hogy ő sváb, tót, zsidó. Egy cigány emberen látszik, ő nem tud úgy elvegyülni. Nem is kell. Nem lenne szabad, hogy ez eszébe is jusson valakinek.

 

A cigány embereknek meg kellene tanulni, hogy nem veheti el a másét. Hogy aki csordában bátor, nem igazán bátor. Hogy ha kap, adnia is kell. Hogy nincs több joga sem a cigány, sem a nem cigány embernek. Meg kellene tanulniuk büszkének lenni a cigányságukra. Ismét meg kellene találniuk őseik nyelvét, kultúráját, művészetét. Tanulni kellene, tenni önmagukért és egymásért.

 

Külön a cigányok és a  nem cigányok sem tudnak semmit tenni, csak közös akarattal, elszántsággal és összefogással. Csak nagyon komoly kormányzati segítséggel, szakemberekkel, anyagi ráfordítással. Tanulással, alkalmazkodással, türelemmel, megértéssel. Kölcsönösen. Közösen.

 

De ez az út hosszú, nehéz és göröngyös. Mindenkinek. 

 

Edgar Swan / gépnarancs

 

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a c-press.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg

- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

 

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS /

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-19
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a túlérzékenységnek, nagyvonalúan bocsátunk meg az elmúlt napok sérelmeiért. Játékos hangulatban vagyunk, szívesen szórakoztatjuk a kollégákat, de ne ezzel menjen el a munkanap! Érzékenyebbé válhat a keringési rendszerünk, ezért jó, ha ma nem erőltetjük meg magunkat különösebben, hanem pihenünk egy kicsit. Ha hajlamunk van rá, hogy a vállaink, hátunk izomzata fájdalmasan bemerevedjék, akkor ezzel számolnunk kell a mai napon.
 • Ajándék vagy a világ számára!
  Mindannyian különlegesek vagyunk, egyedi tulajdonságokkal és adottságokkal. Mindannyiunkban van olyan tehetség, ami csak ránk jellemző, amivel senki más nem rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy betöltsük a saját küldetésünket.
  image
 • Ma van az év utolsó tízmilliószoros napja!
  A tibetiek szerint a tízmilliószoros napon minden, amit teszel, gondolsz, érzel vagy mondasz, az tízmilliószorosan száll vissza rád.
  image
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 18-tól 24-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek