Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Maradjanak-e cigányok Miskolcon?
2014-09-02 07:00
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Az őszi választások közeledtével maximális fordulatszámra pörgött fel a miskolci bürokrácia: mindenkinek mennie kell, aki valamiért nem felel meg a nemrég szigorított helyi rendeleteknek, köztük olyan családoknak is, akik egyáltalán nem maradtak el a lakbérrel, rezsivel. Az intézkedések egyértelműen a szegényeket, azon belül is a cigányokat sújtják. Bemutatunk néhány érintett családot, és a cikk végén szavazhat, hogy lehet-e helyük egy magyar nagyváros szociális bérlakásaikban.

6 utolso

Miskolcon ötmilliárdos beruházással felújítják a stadiont, és Kriza Ákos polgármester szerint nem várható el, hogy oda "nyomortelepeken keresztül menjen a több tízezer szurkoló". Ezért a miskolci önkormányzat az e célra átalakított rendeletekre támaszkodva kiteszi a számozott utcák nevű, közepesen lepusztult kertvárosias környék (zömmel cigány) lakóit. Az első körben érintetteknek augusztus végéig kellett távozniuk, de a stadionos érvelés alapján egyértelműnek tűnik, hogy előbb-utóbb mindenkinek mennie kell. 

 

De kikről is van szó?

A Roma Polgárjogi Mozgalom BAZ megyei aktivistái Havas Gábor és Lengyel Gabriella szociológusok vezetésével kutatást végeztek a számozott utcákban élőkről, és ennek első eredményei már nyilvánosak. Az adatfelvétel a háztartások bő felére terjedt ki, és összességében valamivel rosszabb képet mutat a valóságnál, mert a jobb státuszú lakosság – a nem romák, a háztulajdonosok és a határozatlan idejű szerződéssel rendelkezők – kisebb arányban voltak hajlandóak válaszolni a kérdésekre. Összesen 112 háztartásról sikerült adatot felvenni.

 

 • A 112 háztartás közül négy a háztulajdonos, 58 határozatlan idejű lakásbérleti szerződéssel bír, 38 lakásban határozott idejű szerződéssel laknak.
 • 12 családnak nincs érvényes szerződése, mióta a határozatlan idejű szerződéseket korábbi tartozás miatt az üzemeltető Miskolci Ingatlankezelő (MIK Zrt.) felbontotta, és a befizetés után nem rendezte a lakók státuszát.
 • A határozott idejű szerződések hátterében vagy korábbi tartozás áll (akkor váltották át határozatlanból határozottra), vagy az évtizedes helyben lakás után a család lakást cserélt a területen, és az új szerződés már automatikusan határozott idejű lett.
 • Az itt élők 85 százaléka Miskolcon született, tíz másutt a megyében. A felnőttek jellemzően 8 osztályt végzett (57 százalék), egykori vasgyári, vagy egyéb nehézipari üzemben dolgozó munkások, illetve a munkások leszármazottai.

7. utca 14/2, Kótai Renáta: "Semmit nem old meg, ha erőszakkal itt maradunk."

 

 

 

9. utca 18. Galamb Miklós, Galamb Miklósné Teréz: "Májusban még azt mondták, hogy szépen rendben tartjuk a házat, nincs elmaradásunk."

 

Itt születtünk

Asszony: Eredeti miskolciak vagyunk. Ide születtek még a dédszüleink is. 1991-ben költöztünk a számozott utcákba. Itt született mind a négy gyermekem, itt neveltem fel, itt iskoláztattam ki őket. Három felnőtt lányom van és egy 13 éves kisfiam. Van hét unokám. A Lenin kohászatban dolgoztam évekig, de kilyukadt a tüdőm és leszázalékoltak. Huszonöt éve le vagyok százalékolva. 

Férj: A kohászatban dolgoztam 84-től 88-ig, aztán az acélgyárban 92-ig. Azóta csak köztisztasági munkák vannak itt a városban.

 

 

 

7. utca. 23. Galamb Katalin: Fogjam a nagyvilágot a kezembe?

 

Itt születtem

Ebbe a lakásba születtem, ide vagyok bejelentkezve, én mindig is itt laktam. Volt egy időszak, amikor albérletbe mentem, mert nem jöttünk ki anyuékkal. A szüleim is Miskolcon születtek, itt dolgoztak a vasgyárban, meg a Városgazdánál évek óta. 

 

Mindig dolgoztunk

Anyámat 18 féle betegséggel kezelik, de akkor is dolgozik. Most felmentek Pestre dolgozni. Nekem házvezetőnői papírom is van, de mi csak a Városgazdánál és a Kistérségnél dolgoztunk mindig is, néha a csokoládégyárban, ahol nem volt megkülönböztetés. Máshol sokszor megkaptam, hogy betelt az állás, amikor megláttak, de már nem is érdekel. Jó a Városgazda is, csak lenne folyamatos munka.

 

Dolgozunk és dolgozni akarunk

Asszony: Mind a három lányom, mind a három vőm és a férjem is mind dolgoznak. A 25 éves lányom tovább szeretne tanulni. Bolti eladó, számítógép-kezelő, de ő is csak a Városgazdánál kap munkát. 

Férj: Most a Csavaros parkban vagyok segédmunkás, de csak 2-3 hónapos munkát kapunk, utána segély.  Azt mondják, hogy a romák nem akarnak dolgozni. Csak el kellett volna jönni a Munkaügyi Központba most májusban. A romák majdhogynem összeverekedtek a munkáért, legalább háromszáz roma volt, csak úgy tülekedtek azért az ötvenezer forintos munkáért.  

 

Felújítottuk, karbantartottuk a lakást

Férj: Korábban a Hatodik utcában laktunk, tíz éve onnan költöztünk ide. Szoba-konyhás, fürdő nincs, a WC kint van. Hétezer forint a lakbér, nyolcezer a villany. Fizetünk a szeméthordásért, meg elvileg a WC szippantásért is, de még egyszer sem szippantották ki. Az udvarunkat nagyon szeretjük, szép füves, az unokák szeretnek itt lenni. Kályhával fűtöttünk az elmúlt két télen, de a gázt bevezettük, csak nem tudtuk fizetni, ezért visszavettük a kályhát. Ha kérünk valamit a MIK-től, azt mondják, hogy nincs rá keret. Tavasszal megvettük a tapétát, hogy újra kitapétázzuk a lakást, meg le akartuk cserélni az egyik ajtót is, de most már nem fogjuk.

 

Betegségek keserítik az életemet

Asszony: A tüdőbetegségem miatt oxigénpalackon és porlasztógépen élek. 24 órából 18 órát oxigénpalackon kell lennem, 12 órát a porlasztógépet is be kell kapcsolni.

 

 

 

9. utca 23. Galamb Ferencné, Szilvia: "Elveszik az álmaikat a gyerekektől?"

 

Az elmúlt években elveszítettem a szüleimet és mind a hat testvéremet. Volt, aki a karjaimban halt meg. Ez annyira megviselt, hogy idegileg teljesen kikészültem. Többször voltam kórházban. Nagyon sok gyógyszerrel küszködök. Volt, hogy véletlenül megmérgeztem magam, mert nem tudtam, hogy mit szedek be. Azóta csak a gyerekeim adhatják be a tablettákat.

 

Becsaptak minket

Asszony: 2005 januárjában elcseréltük a lakást erre, ezért a határozatlan idejű szerződésünket felváltották határázott idejűre, tíz évre. Tehát még eleve fél évünk lenne a szerződésből, de most mégis azt írták, hogy hó végén mennünk kell. Nincs és nem is volt tartozásunk. Pedig májusban még kint voltak a MIK-től, azt mondták, hogy szépen rendben tartjuk a házat, nincs elmaradásunk, ezért valami új rendelet szerint kaphatunk cserelakást és augusztus 31-ével már az új lakásban lehetünk. Most meg letagadják, pedig még egy papírt is aláírattak velem, csak nem adtak belőle. A lányom olvasta fel, mert éppen nagyon beteg voltam. Ügyvédet fogadtam, hogy bebizonyítsam az igazam. Ma voltunk a MIK-ben és szembesítettem az urat, nem tagadta, hogy volt kint, de azt mondta, hogy nem tud mit tenni, mert nem ő dönt. Még a pénzt is elfogadtuk volna, hogy lakást vásároljunk, de azt sem adnak.

 

Mi lesz, ha kilakoltatnak? 

Asszony: Most ha az utcára kitesznek, ezzel hogy mentem meg az életemet? Honnan engedem el az iskolás gyerekemet az iskolába? 31 hétre született agyvérzéssel, speciális kezelésre szorul ő is. Öngyilkos leszek, ha engem kitesznek a lakásból.

 

 

 

Tartozás 

Nulla forint tartozásunk van. Volt régebben elmaradásunk, két hónapnyi, de soha sem vártam meg a felszólítást, hanem magamtól mentem be a MIK-hez. Amikor a szociális segélyből visszamentem dolgozni, akkor ki is fizettem az elmaradást. Inkább a gyerekek szájából elvettem az ételt, de akkor is kifizettem a számlákat. 

 

Ide születtünk

Tősgyökeres miskolciak vagyunk, ide születtünk. Édesapám, édesanyám, a nagyszüleim, de még az ő őseik is ideszülettek. Anyám a köztisztasági vállalatnál dolgozott 32 évet, három hónappal a nyugdíjazása előtt halt meg. Mindig a Városgazdánál dolgoztunk, vagy a Kistérségnél. Nekünk ez jutott. Igaz, hogy a mi hibánkból is, mert nem végeztünk iskolát. De szerintem nagyon sok olyat tudnék mutatni, akik iskolával is a Városgazdánál dolgoznak, mert egyszerűen más lehetőség nincs. Utcatakarítást végzünk, de idős néniknél is szoktam takarítani heti néhány alkalommal.

 

Három napja lett vége a Városgazdánál a munkának, a férjem tanfolyamra jár, így meg tudtuk osztani, hogy ki legyen a gyerekekkel, ki vigye oviba, iskolába őket. 

 

A nagyfiunk építész akar lenni

Két fiam van. Asztmásak, de már nem tartós betegek. Jó lenne egy normális kis lakás, ahol van benti WC. A nagyfiú most megy ötödikbe, olyanokat mond, hogy az édesapjával csak nézünk egymásra. Látja, hogy az apjával fizikai munkát végzünk, mennünk kell esőben-hóban, mindig mondja, anya én nem fogok így dolgozni, mint ti. Harmadikos korától ezt mondja, én magasépítész-mérnök akarok lenni, azzal a szakmával szépen fogok keresni, és segíteni foglak titeket. A könny is kicsordul a szemünkből, mikor hallgatjuk.

 

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a c-press.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

 

Kérjük, hogy kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek! Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a C-PRESS Hírügynökség facebook oldalát, a következő címen: http://www.facebook.com/hirugynokseg

- Kérjük, hogy a cikkhez itt szóljon hozzá!

 

- Nekünk minden "lájk számít, mert az is segíti a szerkesztőségünk működését és munkáját!

Köszönettel és barátsággal!

 

C-PRESS / index

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-19
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a túlérzékenységnek, nagyvonalúan bocsátunk meg az elmúlt napok sérelmeiért. Játékos hangulatban vagyunk, szívesen szórakoztatjuk a kollégákat, de ne ezzel menjen el a munkanap! Érzékenyebbé válhat a keringési rendszerünk, ezért jó, ha ma nem erőltetjük meg magunkat különösebben, hanem pihenünk egy kicsit. Ha hajlamunk van rá, hogy a vállaink, hátunk izomzata fájdalmasan bemerevedjék, akkor ezzel számolnunk kell a mai napon.
 • Ajándék vagy a világ számára!
  Mindannyian különlegesek vagyunk, egyedi tulajdonságokkal és adottságokkal. Mindannyiunkban van olyan tehetség, ami csak ránk jellemző, amivel senki más nem rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy betöltsük a saját küldetésünket.
  image
 • Ma van az év utolsó tízmilliószoros napja!
  A tibetiek szerint a tízmilliószoros napon minden, amit teszel, gondolsz, érzel vagy mondasz, az tízmilliószorosan száll vissza rád.
  image
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 18-tól 24-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek