Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Lendvai Ildikó: Búcsú Kiss Pétertől
2014-07-30 09:20
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

 Lendvai Ildikó a Facebook oldalán a cikk megjelenése előtti állapotról, Kiss Péterről így fogalmaz: 

"Nem tudok még okosat és emelkedettet Írni Kiss Péterről, pedig kellett már pár sort írnom a 168 órának, és kell majd a Népszabadságnak is. Nem tudok, pedig ha valaki, hát ő útálta az érzelgősséget, egyáltalán: a teátrális pózokat, a fegyelemhiányt. Pétertől a legnagyobb dicséret közéleti emberről az volt: 'van ízlése'. Kevesekről mondta. Először csak kollégák voltunk, a pályánk sok ponton összekapcsolódott.. Aztán barátok. Végül, ami talán még több, minden fontos küzdelmünkben szövetségesek is. Volt, aki azt mondta rá: ó, úgy fest, mint egy régivágású apparátcsik. De a legmodernebb és legnyitottabb gondolkodású politikusok egyike volt a baloldalon. És nemcsak a baloldalon.Egyszerre akart progressziót, reformokat és szociális igazságot, Egyszerre volt klasszikusan szegénypárti és finoman érzékeny az emberi méltóság, a szabadságjogok, a kisebbségek emancipációja iránt. Ha még jelent valamit a szó: demokraták között egy baloldali, baloldaliak között egy európai."

 

Nincs rendjén, ha nálunk fiatalabb barátot kell búcsúztatnunk. Nincs rendjén, ha egy mindig pontosan, alaposan tervező, messzire látó ember úgy megy el, hogy még vagy két évtizedre való munkája, ötlete, terve marad megvalósítatlanul. Nincs rendjén, hogy Kiss Péternek 55 évesen kellett meghalnia.

 

Pedig nagyon is rendszerető és rendszerező elme volt. Rendet tartott eszmék, ügyek, emberek között, utálta a zavaros gondolatokat és zavaros helyzeteket.

 

Mint örökös rendetlent, engem olykor bosszantott is, hogy körülötte ekkora a hivatali és az eszmei rend is, de világos, tiszta logikája, gyors és távlatos gondolkodása persze imponált. Az elmúlt 20 évben így vagy úgy, de együtt dolgoztunk, kollégák voltunk. Az elmúlt 15 évben már barátok is. Az elmúlt 10 évben – ami a politikában a barátságnál is többet jelent – szinte minden fontos dologban, a baloldal legigazibb vitáiban szövetségesekké is váltunk, egy oldalon álltunk.


Olcsó volna azon siránkozni: most volna a legnagyobb szükség rá. Olcsó, de igaz. És győzné is a terheket – erről volt híres. Teher- és munkabírásáról, szívósságáról, arról a ritka képességéről, hogy egyszerre volt lényeglátó és aprólékosan precíz, otthon volt a nagy társadalmi perspektívák tervezésében és a végrehajtás napi aprómunkájában is. Utóbbit sokan tudták róla, előbbit kevesebben.

 

Legtöbb megbízatását mint kitűnő, racionális szervező, a végrehajtó hatalom ideális kormányzati politikusa kapta: így lett általában a kormány második embere, a tipikus „nehéz ügyek” (foglalkoztatás, szociálpolitika, munkaügyi érdekegyeztetés) koordinálója. Ha rá volt írva a névjegyére, ha nem: örökös miniszterelnök-helyettes. Egyszer majdnem miniszterelnök is.

 

Pártkörökben máig visszatérő vita: mi lett volna, ha valóban az? Maga rendszerint azt mondta: akkor 2006-ban nem nyerünk, de 2010-ben nincs kétharmad sem.

 

Amit nem mindenki látott: jóval több volt, mint briliáns fő-fő hivatalnok.

 

Gyakorlati embernek szerette magát mutatni, nem ideológusnak. Nem kedvelte a fantasztákat, utálta a nagy szavakat, az álpátoszt. Kétségkívül mindnyájunknál (nálam biztosan) jobban tudott működtetni, de nem úgy, mint az autógyárat és szappangyárat egyformán jól elvezetgető menedzserek. A manapság ritka értékvezérelt politikusok egyike volt, világos meggyőződéssel és elképzeléssel arról, milyen a „jó” és a „rossz” társadalom.

 

Eszmék és értékek igézetében élt, csak ezt nehezen szoktuk elhinni olyanokról, akik terveik hétköznapi megvalósítására és a kis lépések politikájára is képesek. Így, a fontos célokba kapaszkodva, azokból erőt gyűjtve, de a részletekben is helytállva harcolta végig utolsó közéleti harcát is. Ami oly keveseknek sikerült, ő betegen, összeszorított foggal is megcsinálta: 2014-ben megnyerte a választókerületét.

 

Nemcsak magának akarta bizonyítani, hanem az egész bajban lévő, magát és egymást gyötrő baloldalnak is: élni kell, csinálni kell. Akármennyire nem akarta, mégis jelképpé vált, túlnőtt önmagán is.

 

Mégiscsak „első ember” lett, sarzsi nélkül is élen áll...

 

Lendvai Ildikó - MSZP 

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a c-press.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

 

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

 

Kérjük, hogy itt szóljon hozzá!
http://www.facebook.com/hirugynokseg

 

 

C- PRESS / 168ora

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.február 20-tól 26-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-02-20
  Ma a pontosan, alaposan elvégzett házimunkák napja van. Mivel maximalisták vagyunk, könnyen esünk abba a hibába, hogy az egész héten felgyülemlett munkát egy nap alatt akarjuk elvégezni. Végül nagyon elfáradhatunk! Bőrünk ma fontos szerepet kap, ezért érdemes minél több tápláló ásványi anyaggal ellátnunk. Ma remekül hatnak a tápláló arcpakolások, de eredményes a bőrtisztítás is. Remek a mai nap a szőrtelenítésre, valamint a körömápolásra. Foglalkozzunk magunkkal!
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.február 19-től 25-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-02-19
  Ma lelkiismeretesen látunk neki a teendőinknek, szorgalmasan dolgozunk. Még azt sem bánjuk, ha az átlagnál több, vagy nehezebb teendővel kell megbirkóznunk. A munkánk minősége kiváló, bár kissé lassabban haladunk. Ma reggel nehezebben kászálódunk ki az ágyból, megmagyarázhatatlanul ólmosnak érezhetjük a tagjainkat. Gyanús kis fájdalmakat érezhetünk az izmainkban, - ennek oka, hogy a merevség egész testünkre jellemző lehet.
 • Heti általános horoszkóp 2020.február 18-tól 24-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek