Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Bogdán Géza: A jó Pásztor
2014-07-30 08:45
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

„A szót kimondják, ki tudja, ki hogyan érti. A szót leírják, ki tudja, ki mire gondol”…

(Bródy János: 1972)

 Fénykép: Bíró András: A PÁSZTOR-STORY 
Máig emlékszem meghatódottságomra, amikor anno a parlamenti roma napon miniszterelnököm, Gyurcsány Ferenc lovári nyelven kezdte ünnepi beszédét. Első alkalommal fordult elő e falak között, hogy egy fungáló miniszterelnök ily módon tegyen valamit a megkülönböztetések ellen, az itthoni cigányság integrálásáért.
http://c-press.hu/2014071110979/belfold/biro-andras-a-pasztor-story.html

 

„A szó, veszélyes fegyver”, írta ezt még anno 1972.-ben a baloldaliságát soha meg nem tagadó és azt a mai napig büszkén vállaló zenész-dalszövegíró költő, Bródy János, majd hozzátette: „és van, aki fegyvertelen”.

 

Örökbecsű gondolatok. A magyar politikai közéletre pedig, kiváltképp, ha a legnagyobb hazai kisebbségről, a cigányságról van szó, különösen igazak és találóak. Mert olyan idők járnak, hogy hazánkban a szavakat immár sokan kimondják. Demokráciában ez persze így is van rendjén. Bármennyire is fáj ez nekünk, magyarországi cigányoknak, de sokan vélik úgy, hogy a létező és fájó jelenséget nem szabad a szőnyeg alá söpörni, hanem azt igenis, köntörfalazás nélkül ki kell mondani. Ezt többen, köztük Bayer Zsolt úr és Pásztor Albert úr is megtették, bátran, ahogy illik. (Hogy aztán mi minősül igazságbeszédnek, vagy éppen közösség elleni izgatásnak, az már az ügyészég nézőpontjának kérdése.)

 

Szóval, mivel én is cigány vagyok, (nemcsak Gyurcsány Ferenc ex-miniszterelnök úr) magam is a tiszta beszéd híve vagyok.

 

Pásztor Albert úr, – ez nem vicc és nem holmi áprilisi tréfa, – de immár az MSZP és a DK., valamint az Együtt PM. közös miskolci polgármesterjelöltje. Ő egyike azon sok ember közül, aki cigányozott, és Miskolc város rendőrfőkapitányaként 2009-ben olyat mondott, ami sok embernél, köztük Gyurcsány Ferencnél is kiverte a biztosítékot. A bűnözést elemezte, és mint jelenséget, ő szakmai szemmel nézve egyfajta tükörképet vázolt fel a magyarországi romák bűnözési szokásait illetően. Halkan jegyzem meg hogy ez akkor még cigányozásnak minősült, de mára azonban úgy tűnik, hogy igazságbeszéddé vált. Ja, kérem, változnak az idők, az emberek, és nem utolsó sorban a nézetek is.

 

Apropó. Jut eszembe, feltűnt nekem, hogy újabban Vona Gábor, a Jobbik elnöke már nem cigányozik. Stratégiát váltott. Lehet, hogy erre hozzám hasonlóan egyes magyar politikusok is rájöttek, és megpróbálják a Jobbik vitorlájából kifogni a szelet?

 

Pásztor Albert úr szavain mellesleg akkor én is elgondolkodtam. Fel is tettem magamnak a kérdést:- vajon a magyarországi romák miért olyan szerencsétlenek, hogy nem benzinkutakat, vagy bankokat rabolnak? Miért süllyedtek odáig, hogy szegény szerencsétlen és pláne védtelen embereket rabolnak ki, s csupán filléreket zsákmányolnak, pedig ha kirabolnának egy-egy benzinkutat, vagy bankot, ahogy arra Pásztor úr is utalt, a zsákmányból úgy élhetnének, mint Marci Hevesen. Szóval, bankot kellene rabolni, mert ma az a menő. Példának okáért ott van Ambrus Attila.

 

Ő Erdélyben, Csíkszeredán született, és a magyar cigányok zöméhez hasonlóan neki is hányatott sorsa volt. Édesanyja másfél éves korában elhagyta és 10 éves koráig a nagymamája nevelte, majd halála után egyik apai nagynénje vette pártfogásába. El is züllött, annak rendje és módja szerint, ahogy illik, és miután Csíkszeredán a bűnöző életmódja miatt kiközösítették, Magyarországra szökött. Hazánkban aztán jégkorongozó volt és „Viszkis rabló” néven vált hírhedtté. Ő nem váltotta aprópénzre a tehetségét és bár végül is lebukott és börtönbe került, mégsem lett a magyarországi romákhoz hasonlóan a társadalom utálatának tárgya. Ellenkezőleg. Nem bűnözőként tekintettek rá, hanem hősként, akit sztárügyvéd védett és a magyar társadalom zöme szimpatizált vele. A börtönben elvégezte a főiskolát, és keramikus lett. Onnan kiszabadulva aztán sikeres vállalkozóvá vált és jelenleg a piacokon, nyüzsgő emberforgatagban a kerámiáit árulja.

 

Ambrus Attila, alias Viszkis tehát megcsinálta a szerencséjét. Kérdem én:- ez vajon akkor is sikerült volna neki, ha netán cigánynak születik?

 

Mi, magyarországi cigányok, szégyenszemre nem tudunk bankokat rabolni, sem pedig benzinkutakat, csak kiszolgáltatott és védtelen embereket. Idáig jutottunk. Pitiáner kis bűnözőkké váltunk, akiket emiatt a magyar társadalom joggal utál és megvet.

 

Nem volt ez mindig így, mert a rendszerváltás előtt a magyar társadalom megbecsült tagjai voltunk mi is. Volt munkánk és egzisztenciánk, de ha a cigányokról van szó, erről már senki nem beszél. Csak a cigányok által elkövetett bűnesetekről, vagy ahogy azt manapság mondani illik, a cigánybűnözésről. Bárhogy is nevezzük, de ezt a létező és aggasztó jelenséget igenis a rendszerváltás politikai elitje teremtette számunkra.

 

Mi, magyarországi cigányok, a rendszerváltás előtt becsülettel és tisztességgel dolgoztunk és nem kényszerültünk arra, hogy lopásokból, vagy mások kirablásából éljünk. Ez az igazság, amit anno a Figyelőben Solt Otília is megírt.

 

Tudom, azt ma már tabutémának minősül kimondani, hogy a Kádár-rendszerben a legnehezebb munkákat is elvégeztük, pedig ez az igazság. Mert tény, hogy a magyarországi szénbányák zömében cigányok dolgoztak és 10 vájártanulóból 8 cigány származású volt. A mezőgazdaságban szintén dolgoztak cigányok és a termelőszövetkezetek tehenészei is zömében cigány emberek voltak. A fejőgulyásnak márpedig legalább hajnali 3 órakor kelnie kellett, 4 órakor már abrakolnia, fejnie és trágyáznia, majd almoznia. Nem volt hétvégi pihenő, sem húsvét, sem karácsony. Reggel 8 óráig tartott a napi munkaidő egyik fele, a másik része pedig délután 4 órakor kezdődött, és tartott este 8 óráig, mert a szarvasmarhákat reggel és este is fejni, gondozni kellett. De dolgoztak cigányok az építőiparban kőművesként, vagy segédmunkásként, és útépítéseken, ahol nyáron, 40 fokos hőségben is aszfaltoztak. Cukorgyárakban szintén dolgoztak cigányok és a munkásvonatokon ők is ugyanúgy ingáztak, s laktak a munkásszállókon, mint a nem cigány származású honfitársaik. Hosszasan lehetne még sorolni, hogy akkor hol és milyen munkaterületeken dolgoztak cigányok. Bizony, becsülettel helytálltak a munka frontján, a lopás és rablás pedig akkor ismeretlen fogalom volt.

 

Cigánybűnözés. Nem akarok e szó értelmén lovagolni, de ha létezik, akkor az igenis a rendszerváltás torzszülött gyermeke. Mert a cigánybűnözést a rendszerváltás utáni politikai elit nemzette, azzal, hogy mi, romák, a rendszerváltás mostohagyermekei lettünk. Mert mára bizonyossá vált, amit anno Solt Otília, a SZETA alapító tagjaként egykor bátran kimert mondani. Azt az igazságot, hogy történetesen a rendszerváltásunk egyedüli kárvallottai és áldozatai a magyarországi romák voltak. A cigányok kimaradtak a rendszerváltásból. A munkahelyeik sorra szűntek meg, és mivel ők földet nem kaptak, mert állítólag nem volt rá jogalapjuk, újrakezdeni sem tudtak. Mi, cigányok, a demokráciában háló helyett halat kaptunk, vagyis munka helyett segélyt. Ennek aztán meg is lett a foganatja. Kuncze Gábor úr, az MSZP-SZDSZ kormány belügyminisztereként bejelentette az új magyar dráma forgatókönyvének címét, amely úgy hangzott: megélhetési bűnözés. Noha azóta sok víz lefolyt már a Dunán, de ez a dráma sajnos a mai napig tart. A helyzet pedig nem lett jobb, ellenkezőleg: évről-évre és kormányról-kormányra csak rosszabbá vált.

 

Hála a demokrácia által nyújtott szólásszabadságunknak köszönhető egyre bátrabban hangoztatott cigányságot övező negatív csengésű sztereotípitiáknak és mítoszoknak, egy cigányembernek manapság már jóformán esélye sincs a normális emberi életre. Ha cigányként, az eléd gördített szociális nehézségeid ellenére te mégis tanulsz, szakmát szerzel, vagy netán diplomát, esélyed sincs, hogy a képzettségednek megfelelő munkát kapj. Itt egyedül a származás és bőrszín számít, minden más tényező elenyésző jelentőséggel bír. Tudnék a magam példaiból is említeni egypárat, de nem teszem, mert hagyjuk már a közhelyeket. Cigány vagy? Ott neked a közmunka és a segély.

Köszönöm kedves politikusok, hogy közmunkás lehetek, és hogy segélyből élhetek! Köszönöm, mert én felmértem és tisztában vagyok vele, hogy mekkora kegy ez nekem. Közmunkából és segélyből élni ugyanis jó. Jobb, mintha abból kellene élnem, hogy meglopjam, vagy kiraboljam az embertársaim.

 

Pásztor Albert, az egykor cigányozásáért híressé vált volt miskolci rendőrfőkapitány lett az MSZP és DK., valamint az Együtt PM. közös polgármesterjelöltje. Vegyes érzelmek kavarognak most bennem. Dühös és kissé csalódott is vagyok. És hát mi tagadás, emiatt hitevesztett is lettem. Mert ezek után már jogos a kérdés: mit gondoljak azon politikusokról, akik majd a romák jogaiért szállnak síkra? Higgyek nekik, vagy gyanakodjak? Ha majd „én is cigány vagyok” táblával a nyakában valamelyik politikusunknak ismét eszébe jut tiltakozni valamilyen cigányokat ért jogsértés okán, (vagy valamelyikük netán pár napra ismét beköltözik a miskolci Avasra) őszinte reakciónak véljem e tettét, vagy a felháborodását könyveljem el úgy, mint egyfajta politikai tőkekovácsolásra alkalmas műbalhé-demonstrációt?

 

És örök liberálisként én reménykedem is. Reménykedem, hogy egyszer majd eljön a jó pásztor, aki a bárányait, fehéreket és feketéket egyaránt, dús legelő felé tereli. Azokat nem választja szét a színük szerint, hogy míg a fehér színű juhok szép zöld füvet legelhetnek, addig a fekete bárányoknak csak a bökős kóró jusson.

 

 

 

Author: Magyarországon él, egy kis zalai faluban. Középfokú végzettségű roma származású özvegyember. Három felnőtt, ám még nem házas gyermeke van, s velük él egy háztartásban. Jelenleg közmunkásként tengeti életét: árkot ás, bozótot irt, "a dolgozó népet szolgálja". Írásai testközeli élményekből születnek, mert mindaz, ami ma Magyarországon kormányzás címszó alatt megy, amit NER-nek hazudnak, annak következményeit a bőrén érzi. Véleménye neki is van.

 

 

Szavazás a www.c-press.hu főoldalon.

A szerkesztőség heti kérdése:

Ön szerint a miskolci városvezetés rasszista és cigányellenes a döntése a cigányokkal szemben?

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a c-press.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

 

 

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

 

 

Kérjük, hogy itt szóljon hozzá!
http://www.facebook.com/hirugynokseg

 

 

C- PRESS / kanadaihirlap

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.február 28-tól március 5-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-02-28
  Ma már energikusabbak leszünk, örülünk a kihívásoknak a munkahelyünkön. Talán még az sem zavar túlságosan, ha vitába keveredünk a munkatársakkal. Nem rejtjük véka alá a véleményünket, ami bizony konfliktusforrás lehet. Ma a szex elemi igényünkké válhat, meg akarjuk kapni kedvesünket. Ha nem akar kötélnek állni, akkor addig üldözzük szerelmünkkel, amíg be nem adja a derekát.
 • A hét érdem gyakorlata
  A lelki átalakulás, ami a belső béke felé vezet, majd az egyéni, családi, nemzeti és világbéke alapja lehet, napi meditációnkkal kezdődik.
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.február 27-től március 4-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-02-27
  Ma tetterősnek, határozottnak érezzük magunkat, - úgy gondoljuk, hogy ki kell állnunk a saját érdekeinkért. A beleérző képességünk azonban nem nagyon működik, így talán nem is vesszük észre, hogy beletaposunk mások lelkébe. Ma több bennünk a szenvedély, örülünk az új szerelmi kalandnak. Nagyobb igényünk lehet a szexre is, s ha kedvesünk nem osztozik a vágyainkban, akkor belebonyolódhatunk egy új flörtbe.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek