Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"Nem a cigányok tehetnek a rossz megítélésükről"
2014-07-22 14:37
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A magyarok szerinte saját rossz énképüket vetítik ki a cigányságra; Forgács Istvánt kápólelkű árulónak, a közmunkát értelmetlen kényszermunkának tartja. Horváth Aladárt kérdeztük.

Mi történik Miskolcon?

Meggyőződésem, hogy Miskolcon profitorientált fajüldözés zajlik, egy telekspekulációval összefüggő kirekesztő politika. A DVTK Stadion felújítása komoly gazdasági lehetőséget jelent a hatalmon lévők számára, és a „számozott utcák" nevű szegénytelep ennek útjában áll. Az egész városban cigányellenes közhangulatot alakítottak ki, amiben a cigányok kitelepítése úgy jelenik meg, mintha megoldás lenne a helyzetre. Ebbe a rendpárti versenybe szállt be a baloldal.

Egyesek szerint csupán a közbiztonság javulását várják a miskolciak.

A közbiztonság minden mutató szerint javul Miskolcon. A probléma inkább az, hogy azokat a kulturális konfliktusokat, amelyek a faji kirekesztettség okozta nyomorból és kilátástalanságból adódnak, cigány problémának igyekeznek beállítani. A társadalom egy része civilizálatlan környezetben él, nem képes mindenki civilizált maradni. Akik polgárosulhattak, legyenek cigányok vagy többségiek, közel azonos kulturális jegyeket hordoznak. Ellentétben azokkal a cigányokkal, akiket kizártak a társadalomból, akik nem dolgozhatnak, akiket megfosztottak az öntudatuktól és embertelen létbe kényszerítettek.

 

A kormány a közmunka bevezetésével igyekszik visszailleszteni a romákat a társadalomba.

A magyar uralkodó osztály 25 éven át egyetlen tisztességes lépést sem tett, hogy a romákat visszaillessze a munkaerőpiacra. A közmunka csak tartósítja a romák párialétét, a feudális viszonyokat. Az állam elvett minden jogosítványt a helyi önkormányzatoktól, kivéve a segélyt és a közmunkát. Így a hatalomittas polgármesterek csak a legszegényebbeken élhetik ki feudális ösztöneiket. Gazdaságilag nincs értelme, kényszermunkajellege van. Havi 150 ezer forintba kerül a személyenkénti 49 ezer, miközben nem termelnek annyi értéket sem, amennyit megkapnak.

Pintér Sándor nem is az anyagi haszonnal indokolta a közmunka szükségességét, hanem azzal, hogy tarthatatlan, ha életerős emberek generációkon keresztül nem dolgoznak, kizárólag segélyekből élnek. Az unalom, a céltalanság, a mélyszegénység melegágya a deviáns magatartásformáknak. A gyerekek előtt is pozitív minta, ha a szülők reggel felkelnek, dolgozni mennek.

Ez lenne a normális. De sokkal hasznosabb befektetés lenne, ha odaadnánk azt a pénzt vállalkozásoknak, hogy hátrányos helyzetűeket foglalkoztassanak belőle, legalább 100 ezer forintos minimálbérrel. Szerződéses munkaviszonyt kell számukra is teremteni, nem munkaszolgálatot.

 
Forgács István szerint a többségi társadalom ki van éhezve a pozitív csalódásra a cigányokkal kapcsolatban, és elképesztően hálás, ha ilyet tapasztal. Tény: osztatlanul sikeres volt M. Kiss Csaba kollégánk riportja a cserdi sikersztoriról, az emberek igazolva látják benne, hogy érdemes mindenkinek a helyi közösségben tennie önmagáért.

A cserdi polgármester megtalálta azokat az eszközöket, amelyek lendületet adtak egy harmadik világbeli társadalom kisközösségének talpra állításához. Kérdés, meddig lehet sikeres a tekintélyelvű, erőskezű irányítás. Bogdán stílusa az én ízlésemnek nem felel meg, egyedül a személyes példamutatását értékelem, hogy ő maga is együtt szedi a krumplit, locsolja a paradicsomot a falubeliekkel. Tudom, hogy a közvélemény jó része azt várja el, amit Forgács mond: a cigányoknak kell megváltozniuk, hogy javuljon a cigányság megítélése. A nem létező kerékpáron kellene megtanulnunk kerékpározni, hogy utána jogunk legyen kerékpárt vásárolni. Ő azt mondja, a cigányság önmagáról alakítja ki a képet, szerintem nem így van. Nem a cigányok alakították ki magukról azt a képet, hogy a cigány egy nevelhetetlen, kulturálatlan, megbízhatatlan népség, hanem ez az elszegényedéstől rettegő magyarság önképe, amit kivetít ránk.

Érdekes elmélet. Kifejtené bővebben?


Anticiganizmus-szakértők szerint nem a cigányok az okai a velük szembeni előítéleteknek, hanem a többség saját belső konfliktusai, identitászavarai, frusztráltságai, melyet kivetít a cigányokra. A cigányok folyamatosan harcot vívnak a belső, pozitív és a külső, negatív önképükkel. Ebbe sokan beleroskadnak, mások illeszkednek a rájuk festett képhez és az összes rossz magyar kulturális beidegződést elsajátítják: „sírva vigadnak", mindenbe belevágnak, aztán a felénél abbahagyják, hibáztatják a szomszédot, a másik cigányt vagy az államot, miközben adót csalnak, megbízhatatlanok, satöbbi. A cigányok döntő hányada valójában elmagyarosodott, ez van.

 

 Nem lehet valami igazsága Forgácsnak? Elég logikusnak tűnik, hogy ha sok-sok pozitív példával sikerül javítani az emberek mindennapos tapasztalatain, akkor javulni fog a cigányságról való közvélekedés is.

Forgács azt mondja, amit a kurzus hallani szeret, így tett akkor is, amikor balliberális államapparatcsik volt, s még nem a cigányellenesek „romaügyi szakértője". Az a dolga, hogy levegye a felelősséget az államról, a többségről és a cigányok egyedüli felelősségének állítsa be a ránk mért sorsot. Mi tehetünk az elnyomásunkról, mi tehetünk arról, ha éhen halunk. Szörnyű lehet kápólélekkel élni. De visszakérdeznék: a cigányokról alkotott előítéletek miért nem változtak akkor, amikor heteken keresztül az ország legnézettebb műsoraiban fantasztikusat produkáltak cigány énekesek?

Gondolom, nem hetekre és nem médiaszereplőkre van szükség. Nincs erősebb hatás a személyes tapasztalatnál: iskolában, utcán, buszon, településen.

Évek óta roma fiatalok nyerik a tehetségkutató versenyeket, mégis nőtt az előítéletesség. Tehát mással függ össze. A rasszizmus minden korban és rendszerben a nacionalista politika által gerjesztett társadalmi jelenség volt. A cigányok és a többség közös érdeke, hogy útját álljuk a gazdasági és hatalmi profit által motivált rasszista indítékú politikai bűncselekményeknek. Ebben nekem cigány írástudóként az a felelősségem, hogy mindezekre felhívjam a figyelmet, és segítsek újraszőni a közösségeinket, öntudatot adjak a cigányoknak s velük együtt legalább annyi magyarnak.

 

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a c-press.hu nézeteit tükrözik.

A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

 

 

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

 

 

Kérjük, hogy itt szóljon hozzá!
http://www.facebook.com/hirugynokseg

 

 

C- PRESS / hir24

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Ha hazudnak nekem, én is hazudok? A tükör törvényéről
  Ami nem tetszik bennem, azt javítsd ki magadban - ez az a mondat, ami a legtöbbször vált ki indulatokat sokakban. Hisz ez azt jelenti, hogy ha hazudnak nekem, akkor én is hazudok másoknak? Nem erről van szó, és sajnos ezt a kijelentést gyakran arra használják sokan, hogy elbújjanak a felelősségvállalás elől.
  image
 • Mi az a belső templom?
  A lélek temploma a test, amire vigyázni kell, hogy a lélek jól érezze magát benne. A test tisztasága nem csak a fürdésről és a tisztálkodásról szól, hanem arról is, hogy meg se érintse testemet olyan ember, akit nem kedvelek, vagy nem szeretek.
  image
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-02-21
  Ma a társasági események, közös szórakozások napja van, amelyet barátainkkal osztunk meg. Kedvünkre lehet egy érdekes kiállítás is, de a mozinak is örülünk. Különösen a művészfilmek hoznak lázba. Ha ma este táncolni megyünk, akkor kényelmes cipőben tegyük ezt. Nagyon szexi a magas sarok, ám a bokánk ma sérülékenyebb. Könnyen adódnak balesetek, ezért szükséges a fokozott óvatosság. A ruhánk is legyen laza, kényelmes darab!
 • Heti szexhoroszkóp 2020.február 21-től 27-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.február 20-tól 26-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek