Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

De most hova menjünk?
2014-07-16 06:29
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
"Június 9-én jött egy levél, hogy e hónap 30-ig hagyjuk el a lakást, de most hova menjünk? Nem tudunk hova menni. A negyvenezer forintot kifizetném én, de akkor sem adják vissza a lakáshoz a jogot".

Ezt egy cigány ember, egy családfő mondta a vs.hu Miskolcra látogató riporterének.

Az internetes portál beszámolója szerint hiába járnak le rendszeresen jogvédők és cigány szervezetek, a diósgyőri stadion szomszédságában lakó romák rettegnek. Nem tudják, mi lesz velük, ha majd a telep felszámolása miatt el kell hagyniuk a lakásaikat. Kapnak egyáltalán cserelakást?

És ha igen, az a városon belül lesz, vagy kénytelenek lesznek új életet kezdeni egy kisebb faluban, ahol még kevesebb lesz a kitörési lehetőségük? Többen a tartozásuk miatt jogcím nélküli lakosokká válhatnak.

"Most, akinek nincsen lakásszerződése, annak nem jár se pénz, se lakás" - mondja egyikük. Hogy mihez fognak így kezdeni abból a havi 52 ezer forintból, amiből idáig tengették a napjaikat, azt nem tudják, hiszen albérletre aligha elég ez a pénz, a szüleik már meghaltak, így hozzájuk nem költözhetnek, mint ahogy a gyermekekhez sem, akik a Lyukóbánya (a város mellett fekvő, nagyjából négyezer lakosú, egykori víkendházas bányásztelepből lett nyomornegyed) kicsi, roskadozó házaiban nevelik nagyon szűkösen gyerekeiket.

Mint ahogy lapunk megírta: a miskolci közgyűlés májusban a Fidesz-KDNP-frakció javaslatáról többségi szavazással úgy döntött, hogy "felgyorsítja a miskolci nyomortelepek felszámolását", szándékaik szerint megszüntetnék ezeket a telepeket. Az előterjesztés szerint mindazoknak, akik elhagynák az ottani lakásokat, és Miskolcon kívül, más településeken vásárolnának magasabb komfortfokozatú lakásokat, támogatást kaphatnak.

A terv ellen - amelynek megvalósításához pénz sem volt a város költségvetésében - azóta már nem csak a helyi romák és jogvédők tiltakoztak, hanem felemelték szavukat a környező települések is - amelyeknek a betelepülni szándékozókat fogadniuk kellene -, mondván: nem kérnek a szegénység és nyomorexportból.

A vs.hu mostani cikke szerint már több - határozott idejű szerződéssel rendelkező - lakó is levelet kapott a Miskolci Ingatlangazdálkodótól (MIK), amelyben az áll, bérleti szerződésüket nem hosszabbítják meg, és kérik, hogy a hónap közepéig hagyják el a lakásaikat, mivel a városnak más tervei vannak a területtel.

Ezzel egy időben tömegesen érkeznek azok a felszólítások is, amelyekben - rendszerint 20 és 50 ezer forint között mozgó - hátralékok miatt mondaná fel a MIK a szerződést.

Ezek az emberek nem tudják még, mi lesz velük, ha kikerülnek a lakásaikból, ráadásul terjed köztük a pletyka, hogy földönfutóként a gyerekeiket is elveszik tőlük a családvédelmisek, hiszen lakhatás hiányában nem tudnak róluk gondoskodni.

A vs.hu információit megerősítette a Népszavának Dancs Mihály roma polgárjogi aktivista is. Mint elmondta, többen kaptak felszólítást, akár van hátralékuk, akár nincs. Nem tudnak mást tenni, minden határozat ellen fellebbeznek, egyúttal az ombudsmani hivatalban is bejelentést tettek, ahol vizsgálódnak.

Munkájukat mind több ügyvéd és jogász segíti - tette hozzá Dancs, aki egyúttal elmondta: néhány családot, amelynek határozatlan idejű lakásszerződése van, megkerestek az ingatlankezelő munkatársai és Miskolcon belül ajánlottak fel nekik másik lakást. Mindezt egyelőre semmivel nem tudják bizonyítani, mivel a papírokat egyetlen példányban íratták alá az érintettekkel, amit a MIK dolgozói magukkal vittek.

Mindenesetre mind erősebben terjed a "pletyka": valamilyen átláthatatlan ingatlanpanama, semmint a "nyomornegyedek felszámolásának" szándéka vezeti a fideszes városvezetést. A civil szervezetek képviselői szerint korábban nem volt jellemző, hogy egyszerre ilyen sok felszólítás érkezzen a telepre.

Ebből pedig arra lehetne következtetni, hogy a MIK valóban megtette az első lépéseket a telep kiürítése felé, bár ezt hivatalosan még nem erősítették meg, mert a Miskolc Holdingtól (amelynek a MIK is része) csak későbbre ígértek tájékoztatást, Soós Attila Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő pedig a felszólításokról azt mondta: "Mivel ilyen esetekkel nem találkoztam, erről tájékoztatást adni sem tudok" - olvasható a vs.hu-n.

Az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) az Európai Bizottsághoz fordult a miskolci közgyűlés májusi ülésén elfogadott határozat miatt. Azt kérték a bizottságtól, figyelmeztesse a magyar hatóságokat, hogy tartsák be kötelezettségeiket és a rendelettel összefüggésben tegyenek lépéseket az alapvető jogok megsértése ellen.

Az ERRC szerint az önkormányzat határozata diszkriminatív, és hátrányosan érinti a telepeken élőket, és megjegyezték, a miskolci hatóságok "2009 óta szisztematikusan kirekesztik és stigmatizálják" a helyi roma közösséget. A miskolci telepek sorsa még korántsem dőlt el.


Forrás:nepszava.hu 

 

 

Szavazás a www.c-press.hu főoldalon.

A szerkesztőség heti kérdése:

Ön szerint a miskolci városvezetés rasszista és cigányellenes a döntése a cigányokkal szemben?

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a c-press.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

 

 

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

 

 

Kérjük, hogy itt szóljon hozzá!
http://www.facebook.com/hirugynokseg

 

 

C- PRESS /

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.február 28-tól március 5-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-02-28
  Ma már energikusabbak leszünk, örülünk a kihívásoknak a munkahelyünkön. Talán még az sem zavar túlságosan, ha vitába keveredünk a munkatársakkal. Nem rejtjük véka alá a véleményünket, ami bizony konfliktusforrás lehet. Ma a szex elemi igényünkké válhat, meg akarjuk kapni kedvesünket. Ha nem akar kötélnek állni, akkor addig üldözzük szerelmünkkel, amíg be nem adja a derekát.
 • A hét érdem gyakorlata
  A lelki átalakulás, ami a belső béke felé vezet, majd az egyéni, családi, nemzeti és világbéke alapja lehet, napi meditációnkkal kezdődik.
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.február 27-től március 4-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-02-27
  Ma tetterősnek, határozottnak érezzük magunkat, - úgy gondoljuk, hogy ki kell állnunk a saját érdekeinkért. A beleérző képességünk azonban nem nagyon működik, így talán nem is vesszük észre, hogy beletaposunk mások lelkébe. Ma több bennünk a szenvedély, örülünk az új szerelmi kalandnak. Nagyobb igényünk lehet a szexre is, s ha kedvesünk nem osztozik a vágyainkban, akkor belebonyolódhatunk egy új flörtbe.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek