Feláldozta elveit az önkormányzati választás oltárán a rasszizmust, kirekesztést eddig kategorikusan elutasító MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK). Mindkét párt kiállt ugyanis a miskolci polgármesterségért függetlenként induló, ám általuk támogatott Pásztor Albert mellett. Az egykori miskolci rendőrkapitányt 2009-ben azért mentették fel Gyurcsány Ferenc rendészeti minisztere, Draskovics Tibor kezdeményezésére, mert egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, „nyugodtan kijelenthetjük, hogy a közterületi rablások elkövetői cigány emberek”. Sőt, a TV2 akkori híradójának tanúsága szerint azt is kijelentette, hogy „kisebbségi nemzettársainkkal nem megy az egymás mellett élés. Enynyi. Ennyi. Semmi több. Lehet ezt kibontogatni, meg ragozgatni, e mögött ennyi van, és nem több, és nem más.”

 

Pásztor Albert szerdai tájékoztatóján is arról beszélt, hogy nem hisz az integrációban, szerinte az ilyen típusú programok sorra megbuknak, és illúzió azt hinni, hogy a jövőben működnének.

 

Gyurcsány Ferenc kormányfőként az eset kapcsán még elfogadhatatlannak nevezte, hogy a bűnüldözésben akár csak a gyanúja is felmerüljön annak, hogy különbséget tesznek bűnelkövetők között. Azt mondta, nem lehet cigányozni a magyar közéletben, és nem szabad azt a látszatot kelteni, hogy a rendőrség nem a bűnt, hanem egyes népcsoportokat üldöz. „A dolog nem egyszerűen szerencsétlen, hanem elfogadhatatlan” – jelentette ki Gyurcsány. A DK elnöke tegnap már úgy vélte, „a legbonyolultabb kérdések sokszor ellentmondásos válaszokat szülnek. Ez a helyzet most Miskolcon. De legalább kérdezni engedjünk.”

 

A DK szóvivője még egyértelműbben állt ki Pásztor mellett. „Nézzük meg, mit mond és mit tesz a miskolci jelölt a kampányban. Aztán ítélkezzünk. A bizalom kijár mindenkinek… Még egy olyan embernek is, aki rossz mondatokat mondott, de akit egy város becsül, és aki miatt most fő a Fidesz feje Borsodban…” – írta Gréczy Zsolt Facebook-oldalán.

 

A párt miskolci szervezetének elnöke közleményben szögezte le, Pásztor a kampányban bizonyítani fogja, hogy „a szabadság és az emberi méltóság tisztelete is szülhet rendet”, s ha erre képes lesz, a DK kiáll mellette. Tompa Sándor szerint Pásztornak nincs köze a rasszizmushoz, elkötelezett baloldali demokrataként ismerték meg.

 

– Elfogadhatatlan egy rendpárti fordulat azok számára, akik az MSZP-t 1989-ben megalakították – jelentette ki áprilisban Steiner Pál leköszönő szocialista országgyűlési képviselő a párt választmányi ülésén elhangzottakkal kapcsolatban. Itt a súlyos választási kudarc okán Mesterházy Attila ezzel kapcsolatos felvetéseket tett, bár az MSZP egykori elnöke ekkor még tagadta, hogy a Jobbiktól akarnának szavazatokat elvenni. Steiner egyértelművé tette, ha az MSZP elmegy egy rendpárti felfogás irányába, akkor „ez az egész ügy nem érdekli”. Steinert tegnap nem értük el.

 

Korábban a PM és az Együtt is elhatárolódott Pásztor Albert jelölésétől.

 

További részletek a Magyar Nemzet pénteki számában.

 

 

Szavazás a www.c-press.hu főoldalon.

A szerkesztőség heti kérdése:

Ön szerint a miskolci városvezetés rasszista és cigányellenes a döntése a cigányokkal szemben?

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a c-press.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

 

 

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

 

 

Kérjük, hogy itt szóljon hozzá!
http://www.facebook.com/hirugynokseg

 

 

C- PRESS / MNO