Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Minden második gyerekes család éhes
2014-06-02 07:12
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A magyarok több mint egyharmada, a gyermekes családok csaknem fele tapasztalta tavaly, hogy nem tud elég ennivalót venni. A helyzet romlott 2012 óta. Az unió és a Központi Statisztikai Hivatal más jellegű felméréseket készít, de azok szerint sem állunk túl jól.

Az adatokat, mint minden évben, a Gallup hozta nyilvánosságra. Ezek szerint a 34 OECD-tagországban átlagosan minden ötödik gyermeket nevelő családnak nem jutott elég ennivaló. Magyarországon viszont minden másodiknak. Ez drámai romlás 2007, a gazdasági világválság kezdete óta, de 2012-höz képest is rosszabb a helyzet. A számok alapja nem mérés, hanem a megkérdezettek személyes beszámolója.

 

A kérdés, melyet a Gallup közvéleménykutatói évről-évre feltesznek, egészen pontosan így hangzik: „Előfordult-e az elmúlt 12 hónapban, hogy nem volt elegendő pénze megvenni az ennivalót, amelyre Önnek vagy a családjának szüksége volt?”

 

Az OECD márciusban megjelent jelentése szerint 2011-12-ben Magyarországon az emberek egyharmada válaszolta azt, hogy igen, ez előfordult. Magyarország ekkor Mexikó és Törökország mögött a harmadik helyen állt, és 2007-hez képest, vagyis öt év alatt, az arány több mint 10 százalékkal nőtt.

 

2013-ban azonban Magyarország már a második helyet foglalta el Törökország mögött, ahol egyébként az egy főre eső jövedelem a második legkisebb a 34 országot tömörítő OECD-n belül. A válaszadók között 35 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik nem engedhettek meg maguknak elegendő ennivalót, a gyermekes családokban pedig csaknem 50 százalékot ért el.

 

Ez gyakorlatilag minden második gyermekes család.

 

Ráadásul az összes OECD-ország közül 2007 és 2013 között Magyarországon nőtt a leginkább az ételért küzdők aránya.

Az élelmiszerbiztonságot nem egyszerűen az méri, hogy éheznek vagy éhen halnak-e az emberek. Egyaránt fontos, hogy van-e elegendő élelmiszer, ha van, akkor elérhető-e mindenki számára, és ami elérhető, az minőségében is megfelelő-e.

 

Más mércék is vannak

 

És azok szerint sem sokkal jobb a helyzet. Korábbi felmérések szerint például több mint negyedmillió gyerek minőségileg vagy mennyiségileg alultáplált, és körülbelül 50 000 szó szerint éhezik.

 

A WHO szerint az alapvető szükségletek közé tartozik, hogy mindenki megengedhessen magának legalább kétnaponta olyan étkezést, amelyben hús vagy hal (vagy ezek vegetáriánus megfelelője) szerepel.

 

Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala minden évben frissíti a nélkülözésről gyűjtött adatait. Ennek egyik ismérve szintén az, hogy elérhető-e egy háztartás számára a hús, legalább kétnaponta. Az adatokat általában a KSH is közli. Magyarországon az emberek egyharmada nélkülöz ebből a szempontból.

 

Ki szegény?

 

Nemzetközi standardok szerint mindenki, akinek havonta kb. 78 000 forintnál kevesebb pénzből kell megélnie. Magyarországon az emberek csaknem fele tartozik ebbe a kategóriába. Átlagosan a családi jövedelem minden 10 forintjából 6 ennivalóra és lakhatásra megy.

 

Az élelmiszerárak

 

Átlag felett, 2,8 százalékkal nőttek tavaly. Ennél jobban drágult a burgonya, a friss zöldség és a gyümölcs (10,2 százalékkal), a sertéshús (5,3 százalékkal), a sajt (4,7 százalékkal), a tészta (4,2 százalékkal), és a liszt (3,3 százalékkal).

 

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem feltétlenül mindig a c-press.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

 

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a C- PRESS Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.
Kérjük, hogy ott szóljon hozzá!
http://www.facebook.com/hirugynokseg

 

C- PRESS / VS

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-06-25
  Ma mozgékony hangulatban leszünk, örülünk, ha alkalmunk nyílik a sportra. Legalább kocogjunk egy jót, vagy sétáljunk egy kicsit. Már ettől is sokkal jobban érezzük magunkat, - vezessük le a stresszt! Ma a szemeink lehetnek érzékenyek, könnyen begyulladhatnak, - különösen huzat hatására. Ha por jut a szemünkbe, irritáló hatást válthat ki. Ez ellen védekezhetünk egy jó minőségű napszemüveggel, ami kiváltképp szeles időben tesz jó szolgálatot.
 • Heti általános horoszkóp 2019.június 25-től július 1-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-06-24
  Ma nincs túl sok kedvünk a nyomasztó feladatokhoz.Inkább beszélgetéssel töltjük a napot, mint bármi mással. Ma szétszórtabbak leszünk. Ha kapkodunk, vagy túlságosan rohanunk, akkor könnyen idézünk elő baleseteket. Különösen érzékeny a bokánk, megránthatjuk, meghúzhatjuk, vagy kificamodhat. Ha sportolunk, akkor is legyünk óvatosabbak!
 • Heti munkahoroszkóp 2019.június 24-től 30-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Heti Tarot: a szemléletváltás hete következik
  A Tarot kártya az egyik legősibb önismereti és sorselemző módszer. Pontosan és precízen bemutatja az ember fejlődésének útvonalát. Kiválóan alkalmas nem csak személyek, hanem csoportok sorsának elemzésére is. KaLily cikkéből megtudhatod, mi várható a következő héten.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek