Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Lendvai Ildikó: Új felvonás kezdődik
2014-06-01 16:09
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Civil beszéd? Vagy politikusi? A szerepek ezekben a drámai napokban összekeverednek. Azok közül sokan, akik eddig civilként inkább nézői voltak a politikai színháznak, most bekiabáltak: Elég! Ne így, ne erre, ne ez legyen a vége!

 Lendvai Ildikó MSZP-s politikus

 

Megszűnt a baloldali színpadon játszó profikat és közönségüket egymástól biztonságosan elválasztó zenekari árok. Ahogy a közönség fogyatkozni kezdett, mert nem érdekelte, sőt taszította az előadás, az ottmaradó hűségesek úgy érezték: vége a hallgatásnak. Nem akarták, hogy ilyen csúfosan érjen véget a darab, hogy a függöny érdeklődés hiányában gördüljön le. Bekiabálással, lábdobogással jelezték: ne az előre megírt szerepeket mondják fel, változtassanak!

 

Nem végjátékot akartak, hanem folytatást, de jobbat. Nekik kell, hogy igazuk legyen. Csak egy felvonásnak van vége, most új felvonás jön. Új remény, új lehetőség a javításra, de a rontásra is. Hogy az új felvonásra egyáltalán sor kerülhetett, ahhoz a közönség hangos jelzésén túl kellett egy színpadi szereplő is. Az, aki eddig a reflektorfényben állt, és most önként arrébb lépett: a leköszönő elnök. Ha a politikusoktól megszokott módon ragaszkodott volna főszerepéhez, kínos, elhúzódó, közönségriasztó huzakodás kezdődhetett volna.

 

A főszerep megszerzéséhez olykor elég csak ügyesnek, gyorsnak és persze valamiben tehetségesnek is lenni.A társulat közös sikere érdekében a szerepet visszaadni, a színpadon hátrébb húzódni - ehhez több kell. Nemcsak politikusi, hanem emberi erények is. Megbecsülés járt érte és az eddigiekért is. Így elkezdődhet a második felvonás, a jobb folytatás ígérete. De ez még önmagában nem a siker. A darab vége, a társulat sorsa nyitott. Most jön a neheze.

 

Sok feladat van, köztük olyanok is, amelyekkel tényleg nem a közönséget kell terhelni. Intézzék el gyorsan a profi politikusok a kulisszák mögött. Ne traktáljanak minket alapszabályvitákkal, technikai részletekkel, oldják meg. A civil énemet nem fogja érdekelni az sem, hogy az új felvonáshoz hogyan sakkozzák ki a szövetséges pártokkal a legjobb arányokat és szereposztást az önkormányzati választásokra. Ez sem könnyű, politikusi énem maradványai hosszan tudnának panaszkodni erről, meg persze élvezkedni is benne. De kéretik az élvezetet rövidre szabni!

 

Mert a most kezdődő második felvonás természetesen az önkormányzati választásokról szól. De ami a közönséget ebből érdekli, az az: mit változtat az ő életükön, ha városukban a baloldali pártok és civilszervezetek kapnak komoly szerepet? Ugye azt, hogy az önkormányzat szó visszakapja eredeti jelentését, és az ott élőket nem felülről kormányozzák, hanem a közösség önmagát kormányozza? Ugye azt, hogy mindenki számíthat a közösség segítségére? Ugye azt, hogy megjelenhetnek a szabadság, a szolidaritás, a védelem szigetei a kormánykurzus rideg és gőgös világában?

 

Ehhez persze olyan szocialista vezető - és mellé egy csapat kell -, akik nem kezdenek el rögtön azon huzakodni a lehetséges partnerekkel, hogy ki legyen majd 2018-ban a miniszterelnök-jelölt, az osztályvezető és a portás, hanem segítenek eljutni odáig, hogy egyszer majd egyáltalán legyen értelme ilyesmiről is gondolkodni. Mert most még nincs.

A harmadik felvonás a jövőről szól. A baloldal teljes reformjáról és újraszervezéséről. Új tartalomról, új struktúráról, új kapcsolatrendszerről kifelé és új, demokratikus működésmódról párton belülre. Azt az EP-választásokon megtanulhattuk, hogy a demokratikus pártok minden eddiginél jobban egymásra vannak utalva. Lehet akár pártszövetséget tervezni, hiszen a CDU-CSU példája azt mutatja, ez is működhet tartós sikerrel. Vagy lehet a karakterkülönbségeket megmutatva barátságban, de külön haladni, majd 2018-ra alkalmi választási pártot alkotni. A megfelelő szerkezet nem cél, hanem eszköz, arra való, hogy az ország számára új politikai ajánlatot lehessen tenni.

 

Van olyan, amit csak az MSZP tud beletenni ebbe az ajánlatba. Ezért kell, hogy megmaradjon, és nem azért, hogy a kádereink nyomtathassanak valamilyen sarzsit a névjegyükre. Mert kell olyan párt, amelyik a többi demokratához hasonlóan elkötelezett a haladás, a modernizáció, a szabadság és a méltóság értékei iránt, de külön felelősséget érez azokért, akiket megfosztottak kenyerüktől vagy jogaiktól, akik nem támaszkodhatnak nagy vagyonra, komoly tartalékra, jó összeköttetésekre. Kell olyan párt, amelyik minden politikai tervet előbb mérlegre tesz azt vizsgálva, növeli, vagy csökkenti-e a társadalmi különbségeket. És a lehetséges lépések közül azt választja, amelyik csökkenteni képes. Új program is kell tehát, ami egyszerre szociális és szabadságpárti.

 

Az ilyen program a szempontok és érdekek előzetes ütköztetésével, vitával jár. A vita nem szitokszó, nem azonos a marakodással. Ezért az MSZP-ben újra kell alkotnunk a vitázó, sokszínű, új megoldásokat kereső párt működési rendjét, a személyes érdekeken alapuló hierarchia helyett. Hogy ez egy sok felvonásos darab? Persze. De éppen ez a lényeg. Hogy a függöny nem gördül le egy kínos fiaskó után. Hogy van tovább, van izgalmas és érdekes folytatás, amire a közönségnek érdemes odafigyelnie.

 

Lendvai Ildikó MSZP-s politikus

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem feltétlenül mindig a c-press.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

 

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a C- PRESS Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.
Kérjük, hogy ott szóljon hozzá!
http://www.facebook.com/hirugynokseg

 

C- PRESS / NOL

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-06-25
  Ma mozgékony hangulatban leszünk, örülünk, ha alkalmunk nyílik a sportra. Legalább kocogjunk egy jót, vagy sétáljunk egy kicsit. Már ettől is sokkal jobban érezzük magunkat, - vezessük le a stresszt! Ma a szemeink lehetnek érzékenyek, könnyen begyulladhatnak, - különösen huzat hatására. Ha por jut a szemünkbe, irritáló hatást válthat ki. Ez ellen védekezhetünk egy jó minőségű napszemüveggel, ami kiváltképp szeles időben tesz jó szolgálatot.
 • Heti általános horoszkóp 2019.június 25-től július 1-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-06-24
  Ma nincs túl sok kedvünk a nyomasztó feladatokhoz.Inkább beszélgetéssel töltjük a napot, mint bármi mással. Ma szétszórtabbak leszünk. Ha kapkodunk, vagy túlságosan rohanunk, akkor könnyen idézünk elő baleseteket. Különösen érzékeny a bokánk, megránthatjuk, meghúzhatjuk, vagy kificamodhat. Ha sportolunk, akkor is legyünk óvatosabbak!
 • Heti munkahoroszkóp 2019.június 24-től 30-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Heti Tarot: a szemléletváltás hete következik
  A Tarot kártya az egyik legősibb önismereti és sorselemző módszer. Pontosan és precízen bemutatja az ember fejlődésének útvonalát. Kiválóan alkalmas nem csak személyek, hanem csoportok sorsának elemzésére is. KaLily cikkéből megtudhatod, mi várható a következő héten.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek