Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"El akarják tüntetni Orbán fiatalkori botlását" (+videó)
2014-06-01 10:44
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
"Mit ad Isten!(?)" címen különleges beszélgetésre invitálták az érdeklődőket csütörtök délután a szervezők, amelyen Donáth László evangélikus, Iványi Gábor metodista lelkész, valamint Frölich Róbert főrabbi cserélték ki gondolataikat hitről, vallásról, egyházról - aktuálpolitikától sem mentesen.

A rendezvényre az óriási érdeklődésre tekintettel a szervező Demokratikus Koalíció erzsébetvárosi irodája helyett a Best Western Hotel Hungária konferenciatermében került sor, a vállaltan ateista és szkeptikus Vágó István tévés műsorvezető moderálása mellett.

 

Az ismert "nincsenek félzsidók, hisz minden zsidó fél" szellemességgel indítva adott alaphangot a disputának Vágó, a kvíz nagymestere, aminek egyenes következményeként mindjárt Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi minapi inzultálását kommentálták a meghívott egyházfiak. Megnyugtató-e, hogy a nagy egyházak közös közleményben határolódtak el az esettől? - tudakolta a moderátor, firtatva azt is, hogy például a zsidó felekezetek miért nem csatlakoztak a petícióhoz.

 

- Miért kéne a zsidóknak írásba adni, hogy tiltakoznak a zsidózás ellen? - kérdezett vissza frappánsan Frölich Róbert, a Dohány utcai Zsinagóga főrabbija, és Vágó megelégedett az egyértelmű válasszal. Az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) azért nem írta alá a közleményt, merthogy őket általában nem szokás meghívni a nagyegyházak közös akcióihoz, ezért Iványi és a református Majsai Tamás egy baráti hangvételű nyílt levélben kértek bocsánatot az elkövető helyett "Józsi bácsitól" a magyarországi antiszemitizmus újabb megnyilvánulása miatt.

 

A videó itt tekinthető meg:

http://www.youtube.com/watch?v=DofOkAwphvc#t=11

 

 

 

Iványi ezen a ponton említette meg, hogy korábban Balog Zoltán egykori református lelkész, ma miniszter (Emberi Erőforrások Minisztériuma), azzal vádolta meg őt egy jobboldali hetilapban, hogy anno azzal haknizta körbe az országot, hogy ő keresztelte Orbán Viktor első két gyermekét. A MET vezetője cáfolt, és hozzátette: a hatalom jelenlegi birtokosainak valójában nem egyházával, hanem személy szerint vele van baja, és igazából "el akarják tüntetni a múltból az Orbán család fiatalkori botlását".

 

Donáth László úgy fogalmazott, hogy bár egyháza aláírta a Schweitzer főrabbi melletti közleményt ("az én egyházam általában mindent aláír"), de ő egy-két jelenség miatt nem tudta volna szívből szignózni a dokumentumot. Mint mondta, gondja van némely egyházi vezetővel, ugyanakkor miattuk nem ítélhet el egész közösségeket. Példaként a Horthy-kultusz felélesztésében aktív szerepet vállaló egyházi személyek megnyilvánulásait említette, akik olykor a nemzeti trikolór mellett lobogó árpádsávos zászló alatt exponálják magukat közéletileg.

 

A provokatív kérdésekkel operáló Vágó István Luther közismert antiszemitizmusáról faggatta vendégeit, mondván: még Hitler is sokat merített az egyházalapító zsidóellenességéből. - Hol van az megírva, hogy a zsidót szeretni kell? - tette fel nem kevésbé provokatív viszontkérdését Donáth. A lelkész még hozzátette: személy szerint a Tórahű zsidókat tiszteli. A vágói felvetés kapcsán annyit jegyzett meg, hogy Luther "elmebeteg módon volt meggyőződve, hogy megtéríti a zsidókat".

 

- A zsidót nem azért kell szeretni, mert zsidó, hanem önmagáért kell szeretni, vagy nem szeretni - fűzte tovább a gondolatot Frölich. A főrabbi azt a zsidót is szereti, aki nem Tórafüggő, nem tartja a szombatot, a kóserkonyhát, viszont tisztességes ember. - Vannak emberek, akiket az őket ért sérelmek miatt kárpótlásként kicsit gyöngédebben kell szeretni, mint másokat - kapcsolódott a disputába Iványi. A metodista lelkész szerint különbséget kell tenni antijudaizmus és antiszemitizmus között. - Nagy az adósságunk a zsidósággal szemben - tette hozzá Iványi Gábor. Nem mellesleg ő volt az első a hazai felekezetek vezetői közül, aki bocsánatot kért a zsidóságtól a holokauszt miatt.

 

Nem volt egyetértés a predesztináció kérdésében sem a vendégek között. - "Minden előre láttatik, de az akarat szabad" - idézte Frölich -, de isten direkt nem avatkozik a világ rendjébe. A főrabbi kifejtette, hogy az ember sorsát a tettei befolyásolják. Ha létezne predesztináció, akkor nem sok értelme lenne az olyan "apróságoknak", mint megtérés, gyónás, áldozás - mondatja a zsidó főpap hite és logikája. Donáth József Attilával riposztozott: "Tudod, hogy nincs bocsánat, hiába hát a bánat. Légy, ami lennél: férfi. A fű kinő utánad." Az evangélikus lelkész nem hisz a szabad akaratban, és hitbéli kérdésekben sem hajlandó a történelemtől elvonatkoztatni, mert azon kívül "minden más misztikum". Akár zárszónak is beillene Donáth megállapítása: Istent nem kell félni, azt tesz, amit akar.

 

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem feltétlenül mindig a c-press.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

 

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a C- PRESS Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.
Kérjük, hogy ott szóljon hozzá!
http://www.facebook.com/hirugynokseg

 

C- PRESS / DK / Stop

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-06-25
  Ma mozgékony hangulatban leszünk, örülünk, ha alkalmunk nyílik a sportra. Legalább kocogjunk egy jót, vagy sétáljunk egy kicsit. Már ettől is sokkal jobban érezzük magunkat, - vezessük le a stresszt! Ma a szemeink lehetnek érzékenyek, könnyen begyulladhatnak, - különösen huzat hatására. Ha por jut a szemünkbe, irritáló hatást válthat ki. Ez ellen védekezhetünk egy jó minőségű napszemüveggel, ami kiváltképp szeles időben tesz jó szolgálatot.
 • Heti általános horoszkóp 2019.június 25-től július 1-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-06-24
  Ma nincs túl sok kedvünk a nyomasztó feladatokhoz.Inkább beszélgetéssel töltjük a napot, mint bármi mással. Ma szétszórtabbak leszünk. Ha kapkodunk, vagy túlságosan rohanunk, akkor könnyen idézünk elő baleseteket. Különösen érzékeny a bokánk, megránthatjuk, meghúzhatjuk, vagy kificamodhat. Ha sportolunk, akkor is legyünk óvatosabbak!
 • Heti munkahoroszkóp 2019.június 24-től 30-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Heti Tarot: a szemléletváltás hete következik
  A Tarot kártya az egyik legősibb önismereti és sorselemző módszer. Pontosan és precízen bemutatja az ember fejlődésének útvonalát. Kiválóan alkalmas nem csak személyek, hanem csoportok sorsának elemzésére is. KaLily cikkéből megtudhatod, mi várható a következő héten.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek