Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Jámbor András: Az eddigi legnagyobb választási csalás
2014-06-01 09:10
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Tegnap a HVG szivárogtatta ki, majd Kósa Lajos erősítette meg az ATV-n: minden eddigi állításával szemben új választási rendszert tervez a Fidesz Budapesten. A rendszerrel több baj van. Egyrészt alkotmányellenes, másrészt ellentmondásossá teszi a képviselők feladatát, harmadrészt pedig minden eddigi választási rendszernél brutálisabban torzít a Fidesznek.

Ötletgazdák...

 

A rendszer lényege, hogy a polgármesterek ülnek majd be a Fővárosi Közgyűlésbe, illetve a hírek szerint még nem dőlt el, szavazhatnak-e majd a budapestiek a polgármester-jelöltek mellett pártlistára is. Ez a javaslat szembemegy azzal, amit az elmúlt 4 évben a Fidesz mondott. Egyrészt a kormánypárt összeférhetetlenné tette az országgyűlési mandátumot a polgármesteri tiszttel. A döntés mellett többek között azzal az érveltek, hogy az önkormányzati lobbi ne akassza meg a törvényhozást, most pedig Budapesten éppen a Fidesz emeli rendeletalkotó szervvé a budapesti kerületi polgármesterek lobbiját.

 

Másrészt, a Fidesz arra hivatkozott az országgyűlési választókerületi rendszer újraírásánál, hogy egy korábbi Alkotmánybírósági döntés szerint meg kell szüntetni a választókerületek népességbeli aránytalanságát. Vajon fennáll-e ez a mostani tervezetnél, amikor az első kerületben 24 ezren, míg a XIII. kerületben 118 ezren dönthetnének majd, egyaránt 1-1 mandátumról? Ez az aránytalanság biztosan sérti a szavazategyenlőség elvét és így alkotmányellenes.

 

És pont ez az aránytalanság az, amit kihasznál a Fidesz.

Az idei országgyűlési választásokon Budapesten a Fidesz 39, az MSZP-EPM-DK 37, a Jobbik 12, az LMP 9 százalékot szerzett. Ezzel az eredménnyel a most érvényes régi rendszerben a Fidesz 13 mandátumot, az MSZP-EPM-DK szintén 13-at, a Jobbik 4-et, az LMP 3 mandátumot szerezne. Ha a Fidesz most javasolt új rendszerét nézzük szintén a tavaszi eredmények szerint, kicsit mást kapunk. A Fidesz 14 helyet (Az alábbi kerületekben: 1,2,3,5,6,8,9,15,16, 17, 18, 20,22,23, polgármesteri helyet és ezzel közgyűlési mandátumot) szerezne, ami a mandátumok 61%-a, míg az Együtt-PM-DK-MSZP 9 helyet (4,7,10, 11,12, 13, 14, 19, 21 kerületek) és 39 százaléknyi mandátumot, az LMP és a Jobbik pedig be sem kerülne a közgyűlésbe.

 

Ha mégis lenne kompenzáció és a Fidesz megkönyörülne az ellenzéki pártokon, 10 hellyel, és a régi listás rendszerrel számolva, így nézne ki a mandátumarány: Fidesz 18, Együtt-PM-DK-MSZP 13, LMP 1, Jobbik 1.

 

 

De nézzük meg a 2010-es választást. Akkor a Fidesz a szavazatok 50 százalékával 17 helyet, az MSZP 29-el 10-et, az LMP 11-el 3-at, a Jobbik pedig 9-cel szintén 3 helyet kapott. Ha elfogadják a Fidesz új javaslatát, akkor 2010-ben a Fidesz 20, az MSZP 3 helyet szerzett volna a közgyűlésben, hiszen ennyi budapesti polgármesteri helyet kaptak, a két kisebb pártnak ez alapján sem jutna hely. Ez azt jelenti, hogy a most javasolt rendszer szerint a Fideszé lett volna 2010-ben a mandátumok 86 százaléka.

 

Ha mégis lenne kompenzáció a fentiek szerint, így nézne ki a mandátumarány: Fidesz 25, MSZP 6, LMP 1, Jobbik 1.

De hogyan jön létre ez a durva fideszes túlsúly? A rendszerben egy kerület egy választókerületnek felel meg, és a kerületek Fidesznek kedvező népességkülönbsége okozza a torzulást. Budapest 5 legnépesebb kerületében – a 4. a 13., a 11, a 3., és a 14. kerületben – idén az összefogás pártjai nyertek az orrszaggyűlési választásokon, leszámítva a harmadik kerületet, ahol csupán 22 szavazattal kaptak ki (míg a harmadik kerülethez tartozó OEVK-ban egyébként az összefogás nyert).

 

Ezzel szemben az 5 legalacsonyabb lakosságszámú kerület mindegyikében, az I., az V. a VI., és a XII.és a XXII. kerületben a Fidesz nyert idén tavasszal. Csak hogy lássuk a különbséget: Míg a Rogán Antal vezette kerületben a Fidesz új rendszere szerint 27 ezer választó döntene egy mandátumról, addig a Tóth József szocialista polgármester által vezetett kerületben 118 ezren döntenének, szintén egy mandátumról. Így egy ötödik kerületi szavazó szavazata körülbelül hatszor annyit érne mint egy tizenharmadik kerületié.

 

Ebből pedig kiválóan látható: az új rendszerben a baloldali választókerületek többségében több szavazatból, míg a jobboldaliak nagy részében kevesebb szavazatból lenne egy mandátum.

 

De az aránytalanságon túl van más probléma is a rendszerrel. A szavazópolgárok ugyanis egy szavazattal két mandátumot adnának a választott képviselőknek, méghozzá két olyan mandátumot, amiknek az érdekei ellentétesek lehetnek. Egyrészt, egy a kerület érdekeinek képviseletére feljogosító mandátumot, másrészt pedig egy, a főváros érdekeinek képviseletére feljogosító mandátumot. Mi történik akkor, amikor a kerületnek van vitás ügye a fővárossal? Melyik mandátumát kell figyelembe vennie a képviselőnek? Hogy dönti el, mire szavaztak a választópolgárok?

 

A fentiekből látható, hogy ha a Fidesz meghozza ezt a törvényt, és átmegy a parlamenten, akkor az Alkotmánybíróságnak mindenképpen meg kell semmisítenie azt, méghozzá korábbi, a mandátum fogalmáról, és a választókerületi aránytalanságról szóló döntései szerint. Ha viszont ez nem így történik, akkor Budapesten egy olyan rendszer jön létre, ahol reális, hogy a Fidesz egy döntetlennél is közel kétharmados többséget szerez.

 

Az adatok forrása: valasztas.hu

 

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem feltétlenül mindig a c-press.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

 

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a C- PRESS Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.
Kérjük, hogy ott szóljon hozzá!
http://www.facebook.com/hirugynokseg

 

C- PRESS / Huppa

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-06-25
  Ma mozgékony hangulatban leszünk, örülünk, ha alkalmunk nyílik a sportra. Legalább kocogjunk egy jót, vagy sétáljunk egy kicsit. Már ettől is sokkal jobban érezzük magunkat, - vezessük le a stresszt! Ma a szemeink lehetnek érzékenyek, könnyen begyulladhatnak, - különösen huzat hatására. Ha por jut a szemünkbe, irritáló hatást válthat ki. Ez ellen védekezhetünk egy jó minőségű napszemüveggel, ami kiváltképp szeles időben tesz jó szolgálatot.
 • Heti általános horoszkóp 2019.június 25-től július 1-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-06-24
  Ma nincs túl sok kedvünk a nyomasztó feladatokhoz.Inkább beszélgetéssel töltjük a napot, mint bármi mással. Ma szétszórtabbak leszünk. Ha kapkodunk, vagy túlságosan rohanunk, akkor könnyen idézünk elő baleseteket. Különösen érzékeny a bokánk, megránthatjuk, meghúzhatjuk, vagy kificamodhat. Ha sportolunk, akkor is legyünk óvatosabbak!
 • Heti munkahoroszkóp 2019.június 24-től 30-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Heti Tarot: a szemléletváltás hete következik
  A Tarot kártya az egyik legősibb önismereti és sorselemző módszer. Pontosan és precízen bemutatja az ember fejlődésének útvonalát. Kiválóan alkalmas nem csak személyek, hanem csoportok sorsának elemzésére is. KaLily cikkéből megtudhatod, mi várható a következő héten.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek