Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Nem kampányolhat Nyíregyháza önkormányzata a fideszes jelölt mellett
2014-03-22 06:57
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Eltiltotta a Kúria pénteki végzésében Nyíregyháza önkormányzatot attól, hogy a helyi fideszes jelölt mellett kampánytevékenységet folytasson.

 

A döntés alapján óriásplakátokat kell eltávolítani.
Nyíregyháza önkormányzata februárban plakátkampányba kezdett, amely mind megjelenésében, mind időzítésével a Fidesz jelöltjeinek kampányát erősíti, ezért az sérti a választási alapelveket, így az esélyegyenlőséget – állította egy magánszemély az ottani országgyűlési egyéni választókerületi bizottsághoz benyújtott kifogásában.

 

A testület azonban nem látott semmi kivetnivalót abban, hogy az önkormányzat és egy fideszes jelölt plakátja egyes esetekben „összefolyik", így egymást erősítő hatással bírnak.

 

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a fellebbezést elutasította, a Magyar Szocialista Párt, az Együtt – a Korszakváltók Pártja, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Magyar Liberális Párt azonban közösen felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához.

 

A legfőbb bírói fórum megállapította: téves az NVB azon álláspontja, amely szerint Nyíregyháza Megyei Jogú Város kifogásolt tevékenysége nem minősül kampánytevékenységnek.

 

Korábban ez valóban így volt, de a Kúria ismételten rámutatott: az új választási eljárási törvény szerint kampánytevékenység valamennyi, a választói akarat befolyásolására alkalmas tevékenység. Így választási jogszabálysértés nem csak kampányeszközökkel és a jelöltek, jelölő szervezetek által valósítható meg. A bíróság jelezte ugyanakkor: nem kifogásolható, ha egy önkormányzat a saját tevékenységét népszerűsíti, így azok a plakátokkal, amelyen önmagukban állnak, nem valósítottak meg jogsértést.

 

Egészen más azonban a helyzet, amikor Nyíregyháza és egy fideszes jelölt óriásplakátja egymással érintkezik, tehát vizuálisan „összefolyik". A kifogásolt plakát egyébként a www.nyiregyháza.hu (Nyíregyháza Megye Jogú Város hivatalos oldala) címet tartalmazza, a plakáton fehér alapon narancssárga színnel írt „közösen értük el" felírat alatt narancssárga alapon fehér felirat található, amely – idézettel alátámasztva – a helyhatóság valamely sikeres tevékenységére utal.

 

Petneházy Attila fideszes jelölt plakátján látható a jelölő szervezetek jelvénye, az Országgyűlési Választás 2014. április 6. felirat, illetve Petheházy Attila fényképe, alul pedig a neve található – ugyancsak narancssárga alapon fehér betűkkel.

A két plakát egyes esetekben érintkezik, így egymás hatását erősítik.

 

A Kúria rámutatott, hogy törvényességi szempontból sem önmagában a színhasználat, sem önmagában a „közösen értük el" felirat, sem önmagában az önkormányzat tevékenységének népszerűsítése nem kifogásolható.

 

Azonban akkor, amikor ez a jelölttel, jelölő szervezettel közvetlen kapcsolatba kerül, megállapítható az esélyegyenlőség sérelme, amelynek érvényesítése érdekében az állami, illetve az önkormányzati szerveknek tartózkodniuk kell attól, hogy a pártok szabad versengésébe beavatkozzanak.

 

A bíróság rendelkezett arról is, hogy a jogsértő állapotot meg kell szüntetni, vagyis: a kifogásolt módon elhelyezett plakátok valamelyikét el kell távolítani.

 

 

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a C- PRESS Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.
Kérjük, hogy szóljon hozzá itt!
http://www.facebook.com/hirugynokseg

C- PRESS / nol

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek