Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Farkasok egymás közt: a roma voksokkal matekoznak
2014-03-11 06:32
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A cigány nemzetiségi lista helyett a pártszíneket választotta Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) és a Lungo Drom elnöke: marad a Fidesz parlamenti képviselője. A roma listát egy másik Farkas, a máskülönben szintén fideszes Farkas Félix, az ORÖ alelnöke vezeti.

Ahhoz, hogy Farkas Félix elnyerje a kedvezményes kisebbségi mandátumot, a mostaninál lényegesen több regisztrált roma szavazóra lenne szükség. A tizenhárom, törvényben elismert nemzetiség először küldhet szavazati joggal felruházott képviselőt, vagy – ha ez nem jön össze – szószólót az Országgyűlésbe. Ennek azonban súlyos ára van.

 Farkas Flórián beszél, O...

Azoknak, akik nemzetiségi listára szeretnének szavazni, regisztrálniuk kell magukat a kisebbségi választói névjegyzékben: ebben az esetben viszont nem szavazhatnak pártlistára. „Ne regisztrálj!” elnevezéssel több roma civil szervezet tiltakozó kampányt indított. Kaltenbach Jenő volt kisebbségi ombudsman megállapítása szerint arra kényszeríteni a kisebbségi polgárt, hogy válasszon honpolgári vagy nemzetiségi identitása között, olyan abszurd gondolat, amely csak az aktuális hatalomnak fordulhat meg a fejében.

 

Nemzetiségi listát csak az adott kisebbség országos önkormányzata állíthat. Német nemzetiségi szakértők úgy számolnak, hogy nagyjából 19 ezer és 24 ezer közötti szavazat kell egy-egy kedvezményes kisebbségi mandátum megszerzéséhez. Közös listára nincs lehetőség, a nemzetiségek lélekszámából kiindulva a romákon kívül csak a németeknek van esélyük rá, hogy saját jogon képviselőt juttassanak be a törvényhozásba. A németek pillanatnyilag nem állnak túl jól.

 

Bár még két hétig, március 23-ig lehet regisztrálni, jelenleg csak mintegy 6200 olyan német nemzetiségi szerepel a névjegyzékben, aki a parlamenti választáson kisebbségi listára fog szavazni. A cigányok sem tolonganak, de abból, hogy eddig tízezernél is kevesebben jelentkeztek be, hiba lenne messzemenő következtetést levonni.

 

Kétség sem fér hozzá, hogy a romák képesek összegyűjteni elegendő regisztrált szavazót. Feltehetően azt számolgatják, hány választó kell ahhoz, hogy pártlistán a lehető legkevesebbet veszítse a Fidesz, de biztosan meglegyen a roma nemzetiségi mandátum. A következő ciklusban alkalmazott új összeférhetetlenségi szabályok miatt nem világos, hogy fideszes parlamenti képviselőként Farkas Flórián továbbra is betöltheti-e az ORÖ elnöki tisztségét.

 

Több kisebbségügyi szakértővel is beszéltünk, de nem kaptunk egyértelmű választ: elmondásuk szerint jogértelmezés kérdése, hogy a kettő kizárja-e egymást. „Törvényesség, erkölcsösség, szakmaiság” – ez a hármas jelszó virít az ORÖ honlapján, de az oldalon lévő csekély mennyiségű tartalom a legkevésbé sem győzi meg a látogatót arról, hogy az országos önkormányzat működésére a valóságban is törvényesség, erkölcsösség és szakmaiság lenne a jellemző. Az ORÖ sokkal inkább egy olyan szervezetre hasonlít, amely a Fidesz segédcsapataként a kormány kritikátlan ajnározását, a sikerpropaganda terjesztését és a baloldal támadását tekinti legfőbb feladatának.

 

Az információk áramlása a jelek szerint házon belül sem mentes az akadályoktól. „Fogalmam sincs, mi folyik az országos önkormányzatban” – jelentette ki Iváncsik Erika, a testület egyik ellenzéki (nem a Lungo Dromhoz tartozó) képviselője. Az ORÖ – folytatta – évente néhány alkalommal tart közgyűlést. Az előterjesztések tartalmát csak az ülés előtt egy nappal ismerheti meg, felszólalásra vagy vitára nincs lehetőség. A háttérben a Lungo Drom képviselői előbb mindenről megállapodnak, aztán mindent megszavaznak – jellemezte a helyzetet Iváncsik Erika. Azon túl – mondta –, hogy időnként meghívják közgyűlésre, semmilyen rálátása nincs az ORÖ tevékenységére.

 

Szerettük volna megkérdezni Farkas Flóriánt is. Az országos önkormányzat titkárságán múlt hét szerdán készségesen megígérték, hogy még aznap visszahívnak. Mindeddig ez nem történt meg. Az ORÖ ellenben kiadott egy közleményt, amely hangsúlyozza: a cigányságnak a megkezdett úton kell haladnia, a parlamenti választáson pedig a Fidesz–KDNP programját támogatnia.

 

 

 Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a C- PRESS Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.
Kérjük, hogy szóljon hozzá itt!
http://www.facebook.com/hirugynokseg

C- PRESS / NOL


 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.május 29-től június 4-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-05-29
  Ma már komolyabb hangulatban leszünk, és visszafogottabb a viselkedésünk. Ha szeretünk piszkálódni, kritizálni, akkor ez a tulajdonságunk még inkább előtérbe kerül. Ez ok lehet egy jó kis veszekedésre, családtagjainkkal! Ma szégyenlősebbek leszünk, visszafogott a viselkedésünk, nem vágyunk a szenvedélyre. Nem szívesen beszélünk az érzelmeinkről, s nem ma van a napja annak, hogy új elemeket vigyünk a szexualitásunkba.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.május 28-tól június 3-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-05-28
  Vidám hangulatban telik a nap, tele leszünk energiával és lendülettel. Talán még az sem bosszant, ha több munkával kell megküzdenünk, mint máskor. Főnökünk utasítgatásait viszont nehezen viseljük. Ma sikerrel foglalkozhatunk magas vérnyomásunk kezelésével. Vérnyomáscsökkentő gyógynövények segítségével komoly eredményeket érhetünk el. Ilyen a fokhagyma, vöröshagyma, medvehagyma. Tartózkodjunk a kávé, csokoládé fogyasztásáról, nem is beszélve a cigarettázásról.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.május 27-től június 2-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek