Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Listaláz a választásra
2014-03-05 10:05
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Harmincegy országos pártlistát jelentettek be a tegnap délutánig a Nemzeti Választási Irodánál (NVI), emellett mind a tizenhárom nemzetiség állított listát az országgyűlési választásra, azaz minden korábbinál több, összesen 44 országos lista lehet a választáson. Persze estig ezeknek csak töredékét vették nyilvántartásba, így a következő napok függvénye, valójában hányan szerepelnek majd a már így is biztosan terjedelmes szavazólapon, és hány szervezet kap vissza nem térítendő állami támogatást kampányához.

 

 Összesen 31 párt, illetve pártszövetség és mind a 13 nemzetiségi önkormányzat bejelentette országos listaállítási szándékát, összesen tehát akár 44 lista is lehet április 6-án a szavazókörökben. Tegnap délután járt le az országos párt- és nemzetiségi listák bejelentésére szabott határidő az országgyűlési választásra.

A jelölőszervezetek közül sokan az utolsó napra hagyták a lista bejelentését, így az egyelőre még egyáltalán nem biztos, hogy mind a 44 indulni szándékozó szervezetet nyilvántartásba is veszik. Elképzelhető, hogy az ajánlás-ellenőrzések során kiderül, hogy valamelyik szervezetnek nincs meg a listaállításhoz szükséges 27 egyéni jelöltje a fővárosban és kilenc megyében, így listát sem állíthat.

Az országos listákat a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) veszi nyilvántartásba, mely kedd estig mindössze 4 országos pártlistát "engedélyezett": a Fidesz-KDNP közös listáját, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP szövetség listáját, a Jobbikét és az LMP-ét. További 8 nemzetiségi lista szerepelt ebben a felsorolásban, ami azt jelenti, hogy 5 kisebbségi önkormányzat még tegnap este is várt a nyilvántartásba vételre. Amennyiben valamennyi bejelentő szervezetet nyilvántartásba venné az NVB, az egyben azt is jelentené, hogy a testület tagjainak száma - az Országgyűlés által választott 7 taggal együtt - 51-re nőne a választásokig. De ez a legkevesebb, amivel "fenyeget" a 44 országos lista.

Megírtuk: az országos listához megfelelő területi eloszlással összesen 27 jelöltre, azaz lefordítva: 13 500 érvényes aláírásra volt szükség. Aki ezt teljesítette hétfő délutánig, az 149 millió forintot kap az államtól kampánytámogatásként - ami 31 pártlistával alaphangon több mint 4,6 milliárdos kiadást jelentene -, de 54 jelölt esetén már 298,5 millió, 80 fölött 447,75 millió, míg 106 induló esetén 597 millió az állami támogatás.

Miután már eddig is egy párt, valamint két szövetség állított 106 jelöltet, az LMP esetében pedig - ugyancsak kedd estig - már szintén csaknem száz jelöltet nyilvántartásba vettek, reális számítás, hogy csak a jelenlegi parlamenti erők állami kampánytámogatása meghaladja majd a 2 milliárd forintot. Ehhez jön majd az országos listát állító szervezetek egyenként több mint százmilliós támogatása, amely a jelöltjeik számától függően duzzadhat 4-5 milliárd fölé.

A kedd estig nyilvántartásba vett 1267 egyéni jelölt ezen felül fejenként 1 millió forintban részesül majd, s noha még további csaknem 900 indulni vágyó várakozik a nyilvántartásba vételre, így ez az összeg is megduplázódhat, sőt, elérheti a 2,1 milliárd forintot.

Összességében tehát kijelenthető, hogy 31 országos listára 8,9 milliárd forint vissza nem térítendő közpénzt fordít majd az állam, méghozzá részben olyan pártok kampányának támogatására, melyeknek nincs is valódi szavazóbázisuk. Ráadásul a 2 százalékos eredmény alatt visszatérítendő egyéni jelölti támogatásokkal ellentétben, ez a rengeteg pénz akár szerzett szavazat hiányában is megtartható.

Az Átlátszó.hu ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: "A támogatás felhasználásáról szóló kincstári adatokból és a választások utáni tevékenységből láthatjuk majd meg, hogy melyek azok a pártok, amelyek két választás között nem kívánnak ténylegesen működni, de négyévente szívesen elköltenek egy-két százmilliót baráti vállalkozásoknál, akár más pártok üzeneteit erősítve. Az azonban biztos, hogy ebben a nagyságrendben már nem egy és nem kettő ilyen szervezet lesz majd."

Milliós büntetések az ajánlóívekért
Több mint 45,8 millió forintot "kaszált" az állam egyetlen budapesti választókerületben a pártok és jelöltek trehányságán: a zuglói választási bizottság szabott ki összesen ennyi büntetést azokra, akik nem, vagy nem időben vitték vissza a korábban felvett ajánlóíveket - tudta meg a hvg.hu. A választási eljárási törvény szerint minden elhagyott, vagy késve leadott ajánlóívért a minimálbér felének megfelelő, 50 750 forintos büntetés jár. Egyelőre nem tudni, ez országosan milyen "bevételt" jelent majd az NVI-nek, a büntetést - mely adók módjára behajtható köztartozásnak minősül - ugyanis a választás lebonyolításáért felelős intézmény számlájára kell befizetni 15 napon belül.

Kisorsolták a sorrendet
A Fidesz-KDNP a 10., az LMP a 20., az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP a 41., míg a Jobbik a 44. helyet szerezte meg a Nemzeti Választási Bizottság tegnapi sorsolásán. Az NVB a szavazólapokon szereplő országos párt- és nemzetiségi listák sorszámáról döntött ezzel a módszerrel, noha még nem is vették nyilvántartásba mind a 44 jelölőszervezetet. A párt- és a nemzetiségi listák sorszámát - adminisztratív okok miatt - egy sorsolással húzták ki, de a pártlistákon természetesen nem szerepelnek majd az országos nemzetiségi önkormányzatok. Az országos lista egységes lesz, míg az egyéni választókerületi szavazólapokon szereplő jelöltek sorrendjéről minden választókerületben külön sorsolást tartanak.

Elhamarkodott felajánlás?

Az állami gondozott gyermekek javára lemond a jelöltjei után járó, fejenként egymillió forintos állami kampánytámogatásról az Európai Baloldal-Magyarországi Munkáspárt 2006. "Ily módon kívánunk egyrészt tiltakozni a gyűlöleten alapuló politikai kampánybohózat ellen, amelyben nem szándékunk részt venni, másrészt felhívni a társadalom figyelmét a tragikus szociális nyomorra, amely a gyermekeket sem kíméli" - írták.

Az NVI tegnap esti adatai szerint az Európai Baloldal-Magyarországi Munkáspárt 2006 nevű jelölőszervezetnek egy, az egyéni választókerületi választási bizottság által nyilvántartásba vett jelöltje van: Havránek Ferencet a hódmezővásárhelyi választókerületben vették nyilvántartásba. A pártnak további négy jelöltje vár a választási bizottságok döntésére, további kettő visszalépett, kettőt pedig elutasítottak a hatóságok.

A pártszövetség felajánlása ugyanakkor nehezen értelmezhető, hiszen a kampányfinanszírozási törvény értelmében az egyéni jelölteknek járó, egymillió forintos állami támogatást az indulók nem készpénzben, hanem kincstári kártyán kapják meg, e kártyáról pedig kizárólag a kampányköltségekre lehet fordítani, s a kiadásokkal tételesen el kell számolni. Sőt, az egyéni jelöltek támogatása visszatérítendő az államnak, amennyiben az adott választókerületben nem szereznek legalább 2 százalékos támogatottságot a választáson.

Biró Marianna
/ nepszava.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a C- PRESS Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.
Kérjük, hogy szóljon hozzá itt!
http://www.facebook.com/hirugynokseg

C- PRESS

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek