Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Szele Tamás: Szentbeszéd
2014-01-28 07:36
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Kedves feleim! Arról szól ez a mai textus, hogy tegnap szentmise vala. Szentmise, éspedig a sajtómunkásokért, az Egyetemi templomban mondotta volt Székely János esztergom-budapesti segédpüspök. Nagy ám a tisztesség, ami minket ért, nagy, és merőben hiábavalónak mondanám. Pogány egy népség a firkász, többet lát, mint a hívek általában, azért is hisz kevesebbet – meg aztán, amint az majd kitűnik, az a sajtó, amiről a jó segédpüspök misézett, nem e világról való.

 

Sőt: köze sincs hozzá.

Elsősorban az jutott eszembe, hogy mivel a legnagyobb jóindulattal sem vagyok katolikusnak mondható, hát engem alattomban hátbamiséztek, álnokul megáldottak. No, de meg is szelídültem arra a gondolatra, hogy de hiszen van ám katolikus kolléga a céhben számtalan, nekik biztos jólesik. Akkor meg minek tiltakoznék – ráadásul, sosem lehet tudni, ne azt nézzük manapság, honnét jön az áldás, örüljünk minden cseppjének, nagyon elkél. Hanem aztán elolvastam ám a szentbeszéd szövegét és még jobban megnyugodtam: az ugyan sem rám, sem más firkászemberre nem vonatkozik. Illetve: alig néhányra. Hát lássuk, az MTI nyomán, kivonatolva, mert igen hosszú:

„Székely János az újságírók védőszentje, Szalézi Szent Ferenc genfi püspök ünnepéhez kapcsolódóan tartott szertartáson hangsúlyozta: a katolikus értelmiségnek meg kell próbálnia tanítani akár arról is, hogy a gazdasági élet nehézségei miből fakadnak, és hogyan lehet igazságos társadalmat felépíteni, miközben rá kell mutatni az okokra, célokra.
A segédpüspök úgy fogalmazott: “döbbenetesen nagy a média hatása, (…) és talán valami mást kellene tennie, mint amit jelenleg tesz”. Szentbeszédében emlékeztetett Ferenc pápának a békéért tett felhívására akkor, “amikor Szíriában háborúhoz közeli helyzet volt”.
Székely János kiemelte: a média összeköt, “olyan tér, ahol egymással beszélünk” és “jó esetben közvetít fölfelé is”.
Felidézte a Bibliából azt, amikor Jézus gyógyításával kapcsolatban a farizeusok azt találták ki, hogy ez azért történhetett, mert “lepaktált a gonosz lelkek fejedelmével, Belzebubbal”. Mint mondta, ehhez hasonló történik gyakran a médiában is, “a nyilvánvaló igazság pedig nehezen jut érvényre, (…) könnyű mindent besározni, sokkal nehezebb felragyogtatni az igazat”.
Az igazi újságíró mindenekelőtt igazságot, szépet, igazat akar mondani, “így akarja elűzni a sötétséget” – tette hozzá.”

Hát, ahogy azt ő elképzeli… ilyen sajtó ugyan van, sőt, elég sok van, de semmi köze az újságíráshoz, feleim. Mert rendben, szépet, igazat akarunk mondani, elűzni a sötétséget – csak hát a gyakorlat azt mutatja, főként ezekben az években, hogy ami szép, az többnyire nem igaz, ami igaz, többnyire nem szép. Aki csak szépet mond, hazudik, aki csak igazat, azt meg nem fogják szeretni. Hát a becsületes ember inkább mondjon igazat, mert a sajtónak mégiscsak az a dolga. Ha Budapesthez tornádó közeledne, az nagyon csúnya volna, de meg kéne írni, hogy menekülhessenek az emberek, sőt, azért is, hogy a templomok kincseit is időben biztonságba helyezhessék. Aki a tornádó árnyékában bárgyú szépségeket írogatna, elárulná a hívatását, sőt, még az egyházi áldást is megtagadnák tőle. Szentatyám, higgye meg nékem: nem kell a magyar valóságot besározni, sáros az magától is, épp eléggé. De azt sem szabad róla hazudni, hogy szép, hogy ragyogóan tiszta – még akadhat olyan együgyű lélek, aki elhiszi, és nagyot csalódik aztán.

Milyen sajtót is szeretne ez a tisztelendő atya? Olyant, amelyik látja, hogy kinyílott a pitypang, sárga a pecsenyekacsa, és megírja. De azt már nem látja, hogy a templomok lépcsőiről elkergetik a koldusokat, rokkantak százezrei tengődnek az éhhalál árnyékában, polgári jogaink a szemétdombon rohadnak, kidobva, elfeledve, a gazdaság még csak nem is ebek, hanem kiskirályok harmincadján, az egyházak többségének – tisztelet a kivételnek – egyéb gondja sincs, mint az, hogy miképp szóljon bele mindenbe a világon, de leginkább az oktatásba és a pénzügyi életbe. Hogy nincs ember az országban, akit így vagy úgy sérelem ne ért volna az elmúlt négy évben, aki ne került volna kritikus helyzetbe, ne lenne valamely megbántott társadalmi csoport tagja. Szentatyám, ha én ennek a felháborodott olvasótábornak nyíló virágocskákról, pecsenyekacsákról írnék, először kiröhögnének, aztán megkergetnének, végül már el sem olvasnák – és igazuk lenne. A fogfájást sok mindennel lehet gyógyítani, de minden módszer közül a legutolsó a ráolvasás és a bárgyú meskete. Maguknak olyan sajtó kéne, olyan tudomány és kultúra is, ami nem egyéb, mint az Egyház alázatos szolgálóleánya. Míg a jó Ferenc pápa az orrukra nem koppint: mert Róma mostani püspökét nem olyan fából faragták ám, mint a magyar klérust. Tisztafejű, nyíltszívű ember, aki nem ijed meg az árnyékától. De még a papságtól sem. És lám, milyen érdekes: neki bezzeg a lehető legjobb a sajtója. Vajon mitől? Hát attól, hogy egyenes, becsületes, jószívű és őszinte.

Itt a baj: ilyen papság kéne és ilyen sajtó is. Ha én mondtam volna a tegnapi szentmisét – nem mondtam volna, de tételezzük fel – Szalézi Szent Ferenc ünnepén, abból az alkalomból, hogy ő lenne az újságírók védőszentje, hát inkább Ferenc pápa személyes példájáról beszéltem volna. Nem ám mindenféle szépségekről, ott, ahol lámpással is alig lelni.

Különben pedig, lenne egy javaslatom, ez alkalomból közzé is teszem, hátha eljut a Vatikánba. Nevezetesen azt mondanám, hogy a sajtó ügyeit a mennyekben utalják át Szalézi Szent Ferenc hatásköréből Casciai Szent Ritáéba, ő ugyanis a reménytelen ügyek védőszentje. Jobban kezelné a média dolgait, mint a genfi püspök, annyi szent. Szakértő, mondhatni.

Ha az Egyháznak kedve van díjakat osztogatni, mint tegnap is tette, hát jogában áll megjutalmazni azokat a sajtómunkásokat, akik a szája íze szerint cselekednek – de az a legkevesebb, hogy a meg nem jutalmazottaknak ne diktáljon, ne fogja ceruzánkat. Ne is próbálja, mert még a kezére ütnek. A ceruzák tulajdonosai.

Az áldást azonban köszönöm, bár félek, esetemben csáléra ment.

A szentmise véget ért, menjetek, feleim, békével.

És a kijáratnál adakozzatok a koldusoknak.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a C- PRESS Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.

Kérjük, hogy szóljon hozzá itt!

http://www.facebook.com/hirugynokseg

C- PRESS / kuriros.blogbox

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek