Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Politikai körkép a cigány érdekképviseletben
2014-01-28 07:02
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A sosinet.hu cikksorozatban kérdezi a politikai pártok és a most szerveződő csoportok képviselőit a céljaikról. Horváth Aladár válaszol, az újonnan alakult Magyarországi Cigány Párt (MCP) szóvivője.

 Horváth Aladár MCP szóvivő

 

Miért kell önálló cigány pártot alapítani?

A kor követeli meg a cigány párt megjelenését, a helyzetünk hívja életre, mert az élet utat követel magának. Az uralkodó politikai elit minden integrációs lehetőséget bezárt a magyar cigányság előtt, nincs politikai képviseletünk, őszintén egy nagypárt sem vállalt, és ma még inkább nem vállal fel minket. A nagy pártok a rasszista szavazóik foglyai. A fideszes és a szocialista cigánypolitikusok sem a cigányokat, hanem a pártjukat és a saját érdekeiket képviselik. Szolgák egy hűbéri rendszerben, vagy önmutogató futóbolondok. Nincs hangunk a magyar országgyűlésben: a nácik hetente aláznak bennünket, uszítanak ellenünk, a cigány képviselők pedig megnémulnak ilyenkor. A kormány sorozatosan hozott népnyomorító, a cigányokat büntető intézkedéseket, a kormánypárti cigány politikusok rendre megszavazzák azokat, és lelketlenül eltűrik, ahogy ezek az intézkedések családjainknak további szenvedéseket okoznak. Ők tartják kezükben a cigányságellenes Országos Cigány Önkormányzatot is, amely hűséges alattvalója és haszonélvezője ennek a politikának. A cigányság mellett a többi nincstelennek sincs hangja, érdekképviselete. A nemzeti sorsközösség jegyében a Cigánypártnak fel kell vállalnia a leszakadt nem cigány szegények képviseletét is.

A Cigánypárt feladata ma az, hogy kikényszerítse a gyökeres politikai és szociális fordulatot. Ehhez össze kell fogniuk a legkiválóbb embereknek és közösségeiknek. A szegény, de öntudatos cigányainknak a szerencsésebb, jobb sorsúval, és az élére állni a „szekérnek”, amire „föl kell pakolni” az elesetteket, a megalázottakat, és közösen kihúzni őket, és velük együtt az országot a mély mocsárból, amibe sodorta az elmúlt huszonöt év. A Magyar Köztársaságban a cigány identitásunk alapján kell ráébresszük a magyarságukat felejtő „csak” magyarokat, hogy mi ugyanúgy a nemzethez tartozunk. Még a határon túlról is, és a szegénységi küszöb alatt is – de egy nemzethez tartozunk.

Nekünk, a kettős identitásunkban erős romáknak kell békét hoznunk a mesterségesen kialakított, robbanásveszélyes cigány és nem cigány viszonyban. Amiképpen szeretjük családjainkat, úgy szeretjük a hazánkat is. Nem fogadjuk el, hogy mostohán bánjanak velünk az ország urai. Nem engedjük meg, hogy gyermekeink szenvedjenek az élelmiszer, a gyógyszer vagy a tüzelő hiánya miatt. Nem tűrhető tovább, hogy lehajtott fejjel, szolgaként éljenek embereink. Ahogy nem nézhetjük tétlenül tovább az újnácik térnyerését sem. Mert emberéletekről van szó. Ezért, és csak ezért kellett színre lépnünk. Újra kell kezdenünk a történelmünket, a rendszerváltást, amelynek legnagyobb élménye a fellélegzés volt. Ki kell vívnunk a szabadságunkat, az emberhez méltó boldog élet jogát. Sok munkával, nagy elszántsággal tervezzük a programot, a kampányt, sokat vitatkozunk, egyeztetünk, és remélem, meg fogjuk győzni a legkiszolgáltatottabb cigány választót is, hogy először a történelmünkben ne más pártnak adjon bizalmat, hanem a saját közösségének, a saját pártjának.

Ettől jobb lesz nekünk, cigány embereknek?


Ha a Cigánypárt megerősödik, a hatalom birtokosai nem hozhatnak többé nélkülünk és helyettünk – és különösen nem ellenünk – döntéseket. Ha bekerülünk a Parlamentbe, alkuhelyzetbe kerülünk a kormánnyal és az ellenzékkel. Olyan törvények meghozatalában vehetünk részt, amelyek jobb életlehetőséget, nagyobb biztonságot hozhatnak a cigány emberek számára, és velük együtt a többi nehéz helyzetű vagy más nemzetiségű magyar embereknek is. Felemelhetjük a szavunkat az ellenünk folytatott uszítások és a nyomukban haladó gyűlölet-bűncselekményekkel szemben. Ha viszont nem kerülünk be a törvényhozásba, akkor nehezebb lesz az érdekeinket képviselni, de ebben az esetben sem mondunk le arról, hogy beleszóljunk a sorsunkat meghatározó döntésekbe. Határozott szándékunk, hogy – akár a kormány és az EU támogatásával, akár azok nélkül – beindítsuk azokat a munkahelyteremtő, vállalkozásélénkítő programokat, amelyek sok ezer családnak biztosítanak megélhetést, nyugalmat és sikert. Európai szintű, szerethető és tisztelni való munkánk lesz, amitől jó érzés lesz cigány magyarnak lenni ebben a zűrzavarossá, élhetetlenné tett országban. Ehhez arra van szükség, hogy merjünk kiállni önmagunkért, egymásért.

Mik a legfőbb célkitűzéseitek?

Igyekszünk az elnyomott és megalázott nép szócsöve lenni. Tudjuk, mi a szegénység, mi a reményvesztettség, és azt is, milyen döntésekre, állami és civil lépésekre van szükség ahhoz, hogy kilépjünk ebből a megnyomorított helyzetből. Mivel a tömeges szegénység nem az egyén, hanem a rendszer hibája, ezért az MCP a rendszert akarja megváltoztatni. Szolidáris, összetartó köztársaságban akarunk élni, amelyben a kiegyensúlyozott, boldog élet, ha nagy erőfeszítések árán is, de elérhető. Ehhez le kell győznünk a létbizonytalanságot, a kiszolgáltatottságot. Tudósokkal és nagyvállalkozókkal nagyszabású munkahelyteremtő programok beindításán dolgozunk. Tíz, romák lakta faluban, háztáji és nagyüzemi gazdaságban bioélelmiszer-termesztő vállalkozási programot indítunk, amelyhez nyugati felvevő piacot keresünk. Az egészséges élelmiszerekre nagy a kereslet, ezért sok ezer család jól megélne ebből az ágazatból.

Fontosnak tartjuk, hogy bekapcsolódjunk az újszerű, alternatív energiaforrásokat teremtő gazdasági programokba is. A pártunk cigány földosztást követel – a magyar földtulajdonból való történelmi kizárásunk megkésett és részleges kárpótlásaként. A családi gazdaságok, és termelőszövetkezetek számára megteremthető a hazai és európai uniós támogatás. Kell, hogy a cigány földtulajdonosok és bérlők is részesedjenek abból a 600 milliárd forintból, amit az ország földalapú támogatásként lehív. (Ahogy elő kellene írni, hogy az új földbirtokosok 5-6 hektár után kötelezően foglalkoztassanak meghatározott számú alkalmazottat.)

A következő, 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési időszakban fölállítanánk egy felzárkózási operatív programot, amelynek célja a legnehezebb sorsú 1000 magyar falu területi, szociális és etnikai egyenlőtlenségének radikális csökkentése, talpra állítása lenne. A falvak, önállóan és együttműködésben más községekkel, az általuk megtervezett, összetett gazdasági, képzési, infrastrukturális, kulturális és egyéb programjait támogatná az operatív program, amelynek összköltségvetését 1000 milliárd forintban határoznánk meg.

A Cigánypárt támogatja a neves tudósok, szakemberek által elkészített koncepciót a feltétel nélküli alapjövedelemről, amely minden magyar állampolgár számára megteremthetné a szociális biztonság minimumát. Nagyléptékű, gyökeres fordulatot teremtene a társadalomban és a gazdaságban, ha a gazdagoknak nyújtott szociális előnyök mellett, szinte valamennyi segélyforma megszüntetésével, és az ezen a területen dolgozó, költséges bürokrácia leépítésével minden gyermek havi 25 ezer, minden felnőtt 50 ezer, és minden állapotos nő 75 ezer LÉT-pénzhez juthatna. Ennek bevezetése érdekében a legszélesebb társadalmi és politikai egyetértésre volna szükség, ezért a tervezet megvitatása ügyében a Cigánypárt kerekasztal-tárgyalást kezdeményez a meghatározó pártok és szervezetek, szakértők számára. A párt választási programjáról a január 24-ei közgyűlés dönt. Ennél többet azt követően mondhatok a Sosinet olvasóinak.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a C- PRESS Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.

Kérjük, hogy szóljon hozzá itt!

http://www.facebook.com/hirugynokseg

C- PRESS / Sosinet.hu

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek