Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Nem hatja meg a romákat a nemzetiségi regisztráció
2014-01-28 06:49
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Egyelőre csak 54-en szeretnének cigányként szavazni a parlamenti választáson, de lehet, hogy az országos önkormányzat taktikázik. Egy nemzetiségi mandátumhoz szinte biztosan tízezernél több szavazat szükséges, amire lényegében a romáknak és a németeknek lehet esélyük. Utóbbiak képviselete regisztrációra szólít fel, saját jogú képviselőt szeretnének.

Csík Tamás fényképe.

Nem tolonganak az emberek azért, hogy nemzetiségi választópolgárként szavazhassanak az április 6-i parlamenti választáson – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján közzétett adatokból. A legnagyobb hazai nemzetiség, a cigányság tagjai közül szerdáig mindössze 256-an regisztráltak a nemzetiségi névjegyzékbe, és közülük csak 54-en jelezték, hogy az országgyűlési választásokon is roma listára kívánnak szavazni. A legtöbben, 922-en a német nemzetiségiek közül szeretnének német nemzetiségiként voksolni.

Az új választási törvény megteremtette a tizenhárom elismert hazai kisebbség parlamenti képviseletének lehetőségét. Ehhez azonban az szükséges, hogy a nemzetiséghez tartozó polgárok regisztrálják magukat a nemzetiségi névjegyzékben, külön kérve, hogy az ne csak az önkormányzati, hanem a parlamenti választásra is érvényes legyen. A regisztrált nemzetiségi választók egy százalékának ajánlásával az adott országos kisebbségi önkormányzat országos listát állíthat. A nemzetiségi választók a pártlisták helyett ezekre szavazhatnak (az egyéni jelöltekre a szokott rendben voksolhatnak).

A törvény szerint a nemzetiségi listáról kedvezményesen lehet parlamenti mandátumot szerezni: ha egy lista szavazatainak száma eléri, vagy meghaladja az összes listás szavazat 372-ed részét, a nemzetiségi lista kap egy kedvezményes, de teljes értékű mandátumot. Ehhez ugyanakkor alacsony részvétel esetén is több mint tízezernyi nemzetiségi szavazatra lenne szükség, vagyis legfeljebb a romák és a németek reménykedhetnek saját képviselőben. Az ennél kevesebb szavazatot kapó nemzetiségek úgynevezett szószólót küldhetnek majd az Országgyűlésbe, aki nem szavazhat, de felszólalhat a kisebbség érdekében.

Egy, a Roma Sajtóközpont birtokába jutott levélben Farkas Flórián, az Országos Cigány Önkormányzat és a Lungo Drom elnöke, a Fidesz képviselője arra kérte a címzetteket, hogy ne adják le a nemzetiségi regisztrációs kérelmeket. A kérést a levélben nem indokolta, de – mint azt elsőként a vs.hu kiszúrta – január elején, a Kossuth rádió 180 perc című műsorában azt mondta: a Fidesz szövetségeseként a parlamenti választások sikerének rendelik alá a nemzetiségi szavazást, és csak annyi embert regisztrálnak nemzetiségiként, amennyi szükséges. Vagyis, ha 10-20 ezer roma képes bejuttatni egy kisebbségi képviselőt, a többieknek fölösleges regisztrálniuk, nyugodtan szavazhatnak – mondjuk – a Fidesz listájára.

Eddig egyedül a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata állt ki nyíltan a nemzetiségi regisztráció mellett. Tavaly decemberi közleményükben azt írták: „hosszú évek után a magyarországi németek 2014 tavaszán végre saját jogon juttathatnak képviselőt a Magyar Országgyűlésbe”, ezért arra kérték a németeket, vetessék fel magukat a nemzetiségi névjegyzékre, és támogassák szavazatukkal a magyarországi németek listáját.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a C- PRESS Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.

Kérjük, hogy szóljon hozzá itt!

http://www.facebook.com/hirugynokseg

C- PRESS / HVG

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek