Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Szele Tamás: Petíciók és karavánok
2014-01-23 08:36
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Nem szeretnék mostanság Rogán Antal lenni. Igaz, ő sem említette az utóbbi időben, hogy szívesen cserélne velem, tehát ebben az egy dologban megegyezhetünk az érdemes politikussal: jobb, ha mindenki megmarad a maga kaptafájánál. Vagy nem is annyira jó – mert hiszen pont azért nem jó most Rogánnak lenni, mert nem hozza az ötödik kerület polgármestere a döntéseket, hanem kénytelen-kelletlen, de legitimálja. Petíciók ide, petíciók oda.

Csík Tamás fényképe.

A német megszállás tervezett emlékműve soha nem látott vihart kavart az amúgy is zaklatott közhangulatban. Tiltakozta ellene civilek, történészek, de ha sokáig így fognak menni a dolgok, tiltakozni fognak a balett-táncosok és a kőfaragók is. Természetesen minden tiltakozás csak pusztába kiáltott szó: megvan az ukáz az emlékmű megépítéséről, meg fog épülni. Ha tetszik, ha nem. Igaz, tévesnek bizonyult a korábban ötmilliárdosra becsült költség: de ha félmilliárd, az is sok. Azonban lássuk a petíciókat!

Tiltakozó jegyzéket adott át őszinte és keresetlen szavak kíséretében tegnap reggel, az V. kerületi közgyűlésen a mintegy ezer taggal rendelkező „Tiltakozunk a német megszállás emlékműve ellen” Facebook-csoport. Rogán Antal szemmel láthatóan feszengve hallgatta a vádló szavakat – arra nincs garancia, hogy el is olvasta volna az üzenetet, de sebaj, álljon itt, hátha ez az írás a kezébe kerül:

„Tisztelt V. kerületi Önkormányzat!


Tudomásunkra jutott, hogy 2014 január 22.-én, szerdán tárgyalják a német megszállásnak emléket állító szobor ügyét.

Mi, magyar állampolgárok, tiltakozunk ennek az emlékműnek a felállítása ellen. Ez az emlékmű nem szolgál jó ügyet, és nem hisszük, hogy van olyan hely a világon, ahol egy megszállásnak emlékművet állítottak volna. Ez egy abszurd gesztus, ami csak a növekvő antiszemitizmus és rasszizmus számára szolgálna kegy- és zarándokhelyül. Nem teszi meg nem történtté az akkori magyar kormányzat cselekedeteit, melyeket a hitleri Harmadik Birodalommal szövetségben követett el. Hamis az a művészet, amely a fasiszta szövetségben harcoló akkori magyar államot ártatlan, aranyos angyalként ábrázolja. Ha helyes volna a jelkép, Gábriel lángpallosával kéne védekezzen a saskeselyű ellen.

Tiltakozunk azonban erkölcsi alapon is – még a lehetőséget sem szabad megadni arra, hogy Magyarország történelmének legsötétebb napjaira egyesek, a szélsőjobboldali pártok propagandája által megtévesztve, vagy egyenesen azok rajongójaként nosztalgiával emlékezzenek.

Aki ma relativizálja a holokausztot, holnap már rehabilitálni is akarja – és holnapután szót emel a megismétlése érdekében. Ennek a folyamatnak itt és most kell gátat szabni.

Másrészt, szerintünk az ország egyébként sincs olyan anyagi helyzetben, hogy ilyen felesleges szobrokra költse a pénzt. Fordítsák az emlékmű mintegy ötmilliárdos költségvetési keretét inkább az egészségügyre, vagy az éhező gyermekek megsegítésére.

Tehát: ismételten tiltakozunk.

Bízunk az Önök józan ítélőképességében.

Tisztelettel: a „Tiltakozunk a német megszállás emlékműve ellen” csoport nevében.”

És íme. a keresetlen szavak:
Szavazás Videó - http://www.youtube.com/watch?v=bI0R1XJZc_I

Csík Tamás fényképe.

De tiltakoznak az ország legnevesebb történészei is, tiltakozik Korniss Mihály, tiltakozik ez ellen a szobor ellen mindenki, aki él és mozog. Nem is csoda: mindenki tudja, hogy a szalonban nem köpünk a perzsaszőnyegre, és ha mégis ez történt, legalább nem dicsekszünk vele. Oly mértékben korbácsolódtak fel az indulatok, hogy megszólalt maga Orbán Viktor is. Lássuk a levelét!

„Heisler András elnök úr részére
Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató úr részére
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Budapest


Tisztelt Elnök Úr!
Tisztelt Ügyvezető Igazgató Úr!


2014. január 20-án kelt levelüket megkaptam.


Tekintettel arra, hogy a sokat szenvedett magyarországi zsidó közösség sorsát kormányom mindig is szívén viselte, köszönöm, hogy kérdéseikkel nyíltan és közvetlenül fordultak hozzám. Levelük elolvasása után megerősödött bennem az a meggyőződés, hogy a jövőben is közösen dolgozhatunk azért, hogy Magyarországon a kölcsönös tisztelet, egymás megértése és hazánk közösségeinek együttműködése tovább erősödjék. Ebbe a sorba illeszkedik a német megszállás áldozatai előtt tisztelgő emlékmű is.


Meggyőződésem, hogy az áldozatok iránti tisztelet nem engedi meg, hogy a bebörtönzöttek, elhurcoltak, meggyilkoltak sorsa mellett főhajtás és szó nélkül elmenjünk. Márpedig – és Önök ezt nálam jobban tudják – a veszteség rettenetes volt. E tekintetben Magyarország Alaptörvénye egyértelműen és szilárdan foglal állást. Alig hinném, hogy az áldozatok emléke felé tett főhajtás bármilyen magyarázatot igényel. Ez emberség és nem politikai nézetek vagy pártállás kérdése.
Vannak, akik az áldozatok emlékezetét, az előttük tisztelgő emlékművet napi politikai spekulációkká akarják silányítani. Biztosíthatom Önöket, hogy ezeket a kísérleteket határozottan vissza fogjuk utasítani. Remélem, hogy hazánk német megszállásának 70. évfordulója jó alkalom arra, hogy az Önök közösségének veszteségeit elismerő, fájdalmukban osztozó, jóakaratú emberek fontos és közös lépést tegyenek a tisztelet kultúrájának irányába.


Budapest, 2014. január 22.
Tisztelettel:
Orbán Viktor”

Mármost, aki nem értené: ez a levél azt jelenti, hogy „akkor is lesz emlékmű, ha a fejetek tetejére álltok és skót néphimnuszokat énekeltek közben”. Ugyanis ez a szoborféleség most már egyáltalán nem a német megszállásról szól. Meglehet, soha nem is akart arról szólni. Ez arról szól, hogy a pillanatnyilag regnáló hatalom mindent megtehet. Tiltakozzanak ellene civilek, tudósok, közösségek vagy egyének – hirtelenjében nem is tudnék olyan fórumot mondani, amelyik Orbán Viktort ennek a hibás döntésnek a megváltoztatására bírhatná, ideértve a Vatikánt és a Dalai Lámát is.

Ha tüntetni fognak ellene, hát tüntetni fognak: az elmúlt majd’ négy év megmutatta, hogy ez a kormányzat milyen mértékben immunis bármiféle ellenvéleményre, mondják azt akárhányan. Ha százezrek mondják, akkor százezreket vesz semmibe. Ha úgy alakul, az alaptörvénybe emelik azt is, hogy a tűz hideg és kétszer kettő tizenhárom: aztán mindenki mehet jeget aszalni. Csakhogy ez nem változtat a rideg tényeken.

Kétszer kettő minden szabályozás dacára továbbra is négy, a tűz éget és erre az emlékműre a világon semmi szükség.

Ezért fog megépülni.

Nem pusztán az aktuális doktrína miatt, amely felmentést, bűnbakot keres a múlt bűnei ügyében – sokkal inkább azért, mert ukáz van rá.

És valóban ércnél maradandóbb emlék lesz – de nem a német megszállásé.

Hanem az érveket, tiltakozásokat, ellenvéleményeket, panaszokat figyelmen kívül hagyó ignoráns önkényuralomé.

Csak azt kérném szépen, tessenek már felvésni rá: „A kutya ugat, a karaván halad”.

Így világos lenne a célja és értelme egyaránt.

Én csak azt szeretném megkérdezni, két ugatás között: hová tart ez a karaván?

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a C- PRESS Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.

Kérjük, hogy szóljon hozzá itt!

http://www.facebook.com/hirugynokseg

C- PRESS

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.október 1-től 7-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-10-01
  Ma teli leszünk energiával, így akár a nehezebb házimunkákkal is megbirkózhatunk. Képesek vagyunk rá, hogy sokat dolgozzunk, de munkánk minősége hagy maga után némi kívánnivalót. Az alaposság ma nem lesz sajátunk. Szemproblémáink fokozottabban jelentkezhetnek. A leggyakoribb ilyen jellegű panasz a kötőhártya gyulladás. Ez a kellemetlen betegség idegen, zavaró anyag, pl. por, szennyeződés hatására lép fel.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.szeptember 30-tól október 6-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-09-30
  Ma kitör rajtunk az álmodozó kedv. Romantikus hangulatunk arra ösztönöz, hogy kimutassuk az érzelmeinket kedvesünk felé. Ma van az érzelmes szerelmi vallomások ideje. Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők is, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Heti általános horoszkóp 2020.szeptember 29-től október 5-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk