Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Nem sokan regisztrálnak kisebbségiként
2014-01-22 09:58
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Egyelőre kicsi az érdeklődés a kisebbségi névjegyzékkel kapcsolatban - írja a Népszabadság. Eddig a regisztráltak többsége német, a romák közül csak 46-an döntöttek úgy, hogy a választásokon a cigány listára szavaznak.

 

 A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint január 16-ig összesen 1568-an jelentkeztek és 819-en kérték a névjegyzékbe vétel „országgyűlési választásra való kiterjesztését”. A Népszabadság szerint a német kisebbségi szakértők úgy számolnak, hogy kedvezményes mandátumhoz nemzetiségiként nagyjából 19-24 ezer voks kell. Az új választási törvények szerint a 13 nemzetiség országos önkormányzata listát állíthat, melyről egy-egy jelölt mandátumhoz juthat az Országgyűlésben.

Január eleje óta a választás előtti 15. napig jelentkezhet az, aki nemzetiségi listára szeretne majd szavazni. Az új választási törvények szerint az, aki nemzetiségiként regisztrál, elveszíti a jogát arra, hogy pártlistára szavazzon. Ahogy arról korábban írtunk, ez a rendszer nem a nemzetiségeknek, hanem a kormánypártnak hozhat kedvezményes mandátumokat – elsősorban a romák esetében.

Ide tartozik:

A TASZ tiltakozik, módosított rendelet

Mások mellett a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is felhívta a figyelmet arra, hogy az új törvény visszaélésekre adhat lehetőséget. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) reagált és a kezdeményezte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál (KIM) a rendeletmódosítást, ami meg is történt (pdf). A kérelmezők így nemcsak a megadott értesítési (akár email) címre, hanem lakcímükre is megkapják azt a dokumentumot, amely igazolja jelentkezésük elfogadását. Így csökkent a veszélye, hogy valaki a szavazókörben szembesüljön azzal, hogy egy nemzetiségi listára kell szavaznia pártlista helyett. A TASZ ennél többet szeretett volna: a jogvédők szerint a személyazonosítás nélküli internetes regisztráció önmagában is sok veszélyt rejt, ezért teljesen meg kellene szüntetni.

A probléma nem csak a nemzetiségeket érinti


Mráz Attila, a TASZ politikai részvételi jogi szakértője szerint az online regisztráció menete nem csak a kisebbségek esetében aggályos, hanem várhatóan a külképviseleti szavazás során is ugyanez lesz a helyzet, és a lakcím-átjelentkezés űrlapja is hasonló módon nyújtható majd be. Így nem kizárt, hogy valakivel a szavazófülkében közlik, hogy nem szavazhat, mivel a jegyzék szerint az ország másik végében kellene az urnák elé járulnia.

Még Farkas Flóriánék is leálltak a regisztrációval

Alighogy január elsején lehetővé vált a nemzetiségi regisztráció, a Fővárosi Roma Önkormányzat és a Roma Polgári Tömörülés elnöke, Makai István arról beszélt, hogy több helyről érkezett jelzések szerint egyesek begyűjtik a roma közmunkások személyes adatait és beleegyezésük nélkül regisztrálják a nevüket a nemzetiségi névjegyzékben. Nem sokkal ezután a Roma Sajtóközpont birtokába jutott a legnagyobb romaszervezet, a Lungo Drom elnökének levele, amelyben Farkas Flórián azt kéri, hogy további értesítésig a címzettek ne adják le a nemzetiségi regisztrációs kérelmet. Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, és az Országos Roma Önkormányzat elnöke is.

Más bajok is vannak a nemzetiségi regisztrációval

A Magyarországi Cigány Párt (MCP) (budapesti elnöke Horváth Aladár) korábban arra szólította fel a nemzetiségi választópolgárokat, hogy ne regisztrálják magukat nemzetiségiként, helyette magyar állampolgárként szavazzanak a számukra legrokonszenvesebb pártra. A párt korábban az államfőtől és az alapvető jogok biztosától is hiába kért állásfoglalást arról, hogy alkotmányos-e a kisebbségeket lajstromba vetetni és ezzel megfosztani őket attól, hogy pártlistára szavazzanak. Hívei nemrég többezer regisztrációs ívet érvénytelenítettek és hagytak tiltakozásuk jeléül az Országos Roma Önkormányzat székházánál. A Ne regisztrálj! mozgalom (amelyhez csatlakozott az Országos Örmény Önkormányzat is) pedig már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetiségi listára csak olyan cigány jelöltek kerülhetnek, akiket az Országos Roma Önkormányzat választ, amelynek elnöke a fideszes Farkas Flórián, aki most is parlamenti képviselő. Kaltenbach Jenő volt kisebbségi ombudsman, volt LMP-s jelenleg PM-es színekben politizáló független fővárosi képviselő a Ne regisztrálj! kampányban külön videoüzenetben magyarázta, szerinte miért csapda a nemzetiségi regisztráció. Lakatos Béla, a Komárom-Esztergom megyei Ács fideszes polgármestere a nemzetiségi regisztráció rendszere elleni tiltakozásul decemberben felfüggesztette párttagságát a Fideszben és kikötötte: ha nem javul a helyzet, ki is lép a pártból. A roma politikus az Indexnek akkor azt mondta, az új választási törvény csak álmegoldás, hátrányosan megkülönbözteti a kisebbségeket és meghasonlásra kényszeríti őket, mert ha a nemzetiségi listára akarnak szavazni, akkor a pártlistára nem voksolhatnak.

MCP videó itt tekinthető meg:
http://www.youtube.com/watch?v=uP_nvqVM43I

Fidesz: nem diszkriminatív a törvény

A fideszes országgyűlési képviselő, Gulyás Gergely nem tartja diszkriminatív jellegűnek a választási törvény nemzetiségi listákra vonatkozó passzusait. A törvény kidolgozásához aktívan hozzájáruló Gulyás szerint a nemzetiségek ugyanúgy beleszólnak az Országgyűlés összetételébe, hiszen a nemzetiségi listán megválasztott képviselők a pártok számára kiosztható 93 listás képviselői hely számát csökkenti majd. Ha mondjuk, egy német, egy horvát és egy cigány nemzetiségi képviselő jut be a parlamentbe, akkor az országos pártok között csak 90 helyet osztanak szét, állítja Gulyás Gergely.

Ki profitál a nemzetiségi listákból: a Fidesz?

A nemzetiségi lista valójában kedvezményes mandátumszerzési lehetőség – nem a kisebbségeknek, hanem a Fidesznek – mondta erről László Róbert, a Political Capital választási szakértője. Mint fogalmazott: „nem a cigány nemzetiségi választók demokratikus versengését segíti elő, hanem azt, hogy egy szervezetnek a képviselője könnyebben bejusson”. László Róbert becslése szerint egy kedvezményes mandátumhoz 20-30 ezer szavazatra lehet szükség. Ez negyedannyi, mint amennyi egy listás mandátumhoz kell, de még így is magas a nemzetiségek lélekszámához képest. „A 13 nemzetiségből tizenegynek olyan kicsi a lélekszáma, hogy labdába sem rúghat. A német és a cigány kisebbségnek van csak reális esélye mandátumhoz jutni” – mondja László Róbert.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a C- PRESS Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.

Kérjük, hogy szóljon hozzá itt!
http://www.facebook.com/hirugynokseg

C- PRESS / VS

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.október 1-től 7-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-10-01
  Ma teli leszünk energiával, így akár a nehezebb házimunkákkal is megbirkózhatunk. Képesek vagyunk rá, hogy sokat dolgozzunk, de munkánk minősége hagy maga után némi kívánnivalót. Az alaposság ma nem lesz sajátunk. Szemproblémáink fokozottabban jelentkezhetnek. A leggyakoribb ilyen jellegű panasz a kötőhártya gyulladás. Ez a kellemetlen betegség idegen, zavaró anyag, pl. por, szennyeződés hatására lép fel.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.szeptember 30-tól október 6-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-09-30
  Ma kitör rajtunk az álmodozó kedv. Romantikus hangulatunk arra ösztönöz, hogy kimutassuk az érzelmeinket kedvesünk felé. Ma van az érzelmes szerelmi vallomások ideje. Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők is, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Heti általános horoszkóp 2020.szeptember 29-től október 5-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk