Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Lendvai Ildikó: Hajrá, kisfiú!
2014-01-19 09:09
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Most pedig Kerényi Imrére fogok hallgatni. Új év, új élet. Utoljára több, mint húsz éve fordult velem elő, hogy követni akartam az útmutatását. Akkor még a Demokratikus Charta egyik szóvivőjeként lobogó fehér ingben szónokolt - voltaképpen a mai Kerényi Imrék ellen.

 Lendvai Ildikó

 

De azóta megátalkodott lettem. Hiába mondta, nem járultam az Alaptörvény Asztalához az önkormányzatban.

Nem néztem meg az Alaptörvényhez megrendelt festményekből készült kiállítást. Nem üdvözöltem a Nemzeti Színház élén a vezetőváltást, nem nevettem Kerényi melegekről való tréfálkozásán. Sőt: a parlamentben ellene szavaztam a Művészeti Akadémia teljhatalmának és milliárdokkal történő kistafírozásának.

De ennek most vége. Kész vagyok megfogadni Kerényi főszerkesztő úr intelmeit, amelyeket az új kormánypárti folyóirat, a Magyar Krónika szerzőihez intézett. Pláne, hogy azt is tudom, hogy a folyóirat indítását maga a miniszterelnök szorgalmazta, sőt, "megalkotásában - mint szerző - személyesen maga is közreműködne". A külcsín méltó lesz a belbecshez: vastag, merített papír, az Alaptörvény díszkiadását formázó méret. A példányok többségét ingyen osztják ki a könyvtáraknak, az iskoláknak és az állami vezetőknek. Úgy kell az utóbbiaknak, de hát a szép stallumot néha meg is kell szolgálni, különben is a kiválasztott kör olvasnivalóval ellátása haladó hagyomány. Én még emlékszem a C-betűjellel ellátott zöld MTI-bizalmasra.

A folyóirat mottója majdnem megkönnyeztetett: "Keresd a jót! A Magyar Krónika nem harcol, hanem örömet mond." Az ilyen módon az evangélium-szerzők babérjaira törő Kerényi elmagyarázza: "Híveink sorvezetőre vágynak. Szerzőink vezetik az olvasót." Mint a kis úttörők az öreg nénit, még ha nem is akar átmenni a túloldalra. Témaötletekkel is szolgál: "Kinyílott a pitypang. Megírom. Csökkent a rezsim. Megírom." "Ha ikergyermekeink születtek, jöhet róluk a mobiltelefonon készített felvétel."


Ikergyermekeim ugyan sajnálatosan nem születtek, sőt a pitypang sem nyílott ki, de azért én most megírom. Két örömhírem is van. Az egyik persze a last minute ellenzéki összefogás, de tartok tőle, a főszerkesztő nem ilyesmire gondolt. A másikhoz még az igényelt gyerekfotó is jöhetne. Láttam egy bátor kisfiút, reményt a jövőre. Aki nem hiszi, nézze meg a miniszterelnök blogjára kitett videofelvételt. Orbán Viktor miután közösen felavatott egy utat szlovén kolléganőjével, a társaságában lévő Rogán Antalnak felajánlja, ha már erre járnak, ugorjanak be Szakonyfaluba, Rogán szülőhelyére. Igazán szép kis falucska, 350-en lakják, a polgármester történetesen Rogán nővére.


Még focicsapatuk is van (különben hogy kerülhetnének a miniszterelnök szeme elé), a helyi Suttyó Italbolt szponzorálja, ahova Rogán be is ugrik a gyerekkori barátokhoz. Innentől kicsit elbizonytalanodtam, mert Rogán édesanyja, Klári mama, aki a hamarosan színre lépő kisfiú után a második legrokonszenvesebb szereplő, nem bír nem igazat mondani. Noha a film elején még rögtönzött látogatásról volt szó, ő bevallja: "Több napja szinte már a konyhában laktam." Került is az asztalra jóféle szilvapálinka és almásrétes. Ilyen jó rétest a miniszterelnök úr szerintem csak Marika asszony jóvoltából a Torgyán házaspárnál, vagyis az akkor még esélyes köztársasági elnök-jelöltnél kóstolt. De ez legyen Rogán Antal számára intő jel. A társaság most még idilli egyetértésben ül az asztalnál: egy miniszterelnök, két polgármester, egy anyuka és egy polgármester-feleség. A stáb a kamerával nem látszik, de nyilván hozzájárult az oldott hangulathoz.

De most jön az igazán felvillanyozó jelenet, a megírandó öröm. Orbán ellátogat a helyi óvodába. Ötgyerekes apukaként nyilván ért a gyerekek nyelvén, így magabiztosan szóba elegyedik az egyik, a délutáni alvásból felriadó kisfiúval, aki egy plüssnyuszit szorongat. "Mutasd már meg a nyuszidat, hadd nézzem!" A bátor ovis - számos történelmi tapasztalat lenyomatát őrizve génjeiben - kirántja a miniszterelnöki kezekből a nyuszit. Mire Orbán, kissé meghökkenve: "Hé, barátom, nem veszem el!" Ajjaj. Ilyenkor kell csak igazán elkezdeni aggódni. De csak bámulni tudom a kisfiú helyzetismeretét. Anélkül, hogy tudhatott volna mondjuk Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi tevékenységéről, jogok, járandóságok, bérek elvételéről, a kenyér, a szabadság és a jövő megrövidítéséről, a megnyugtatónak szánt "nem veszem el" szavakra csak még szorosabban markolja a nyusziját. Szemben annyi felnőttel, ő nem adja, megvédi a jogait. Lehet, majd azt sem hagyná, hogy átírják a történelemkönyvét, poroszos szigorral egyen-tananyagot öntsenek a fejébe. Hogy megfizethetetlenné tegyék számára az egyetemet. Hogy megfosszák hazájától, mert csak külföldön talál munkát. Hogy békemenetre és vezényszóra szavazni tereljék.


A sokezer lájkoló között van egy szívszorító beírás: "én is szívesen látnám, csak én vízzel bírnám megkínálni, meg zsíroskenyérrel." De ez a kisfiú reményt ad, hogy nem tűrünk el mindent. Ez jó hír.

Ezért megírom. Hajrá kisfiú! Neked drukkolok. Szólj a felnőtteknek is.

Lendvai Ildikó országgyűlési képviselő

 

 

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a C- PRESS Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.

Kérjük, hogy szóljon hozzá itt!
http://www.facebook.com/hirugynokseg

C- PRESS / nepszava

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek