Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Szele Tamás: Róbert bácsi újra Pesten
2014-01-16 11:08
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Jó napot kívánok, nevem Feinsilber Róbert, foglalkozásom aranyműves, csaló és kétkezi apostol, de alkalmilag kölcsönügyletekkel is foglalkoztam volt. Önök szólítsanak egyszerűen Róbert bácsinak, mint mindenki. Mivel az elmúlt hét-nyolc évtizedet részint a politikai eseményeknek, részint a budapesti rendőri szervek túlbuzgó igyekezetének köszönhetően külföldi utazgatással töltöttem, annyira elfogott a honvágy, hogy úgy döntöttem: deres fejjel visszatérek elévült, amnesztiába esett ifjúságom dicső helyszínére, Budapestre. Kár volt így tennem.

 

Midőn a Keleti Pályaudvaron elszálltam a vonatról, körülnéztem, és elismerően csettintettem: „Róbert, időben érkeztél, itt a helyed.” Még a magam idejében sem láttam ennyi szegény, éhező, nyomorgó, hajléktalan budapesti polgárt. Ezekkel fog csodát tenni Róbert bácsi. Milyen jó lesz látni a megtört tekintetekben az újra megcsillanó fényt, látni, ahogy már nem a mindennapi betevő az első gondolatuk… szállást vettem ki a Baross tér közelében, és azonnal alapos környezettanulmányba kezdtem. Néhány napig jártam a várost, és azt tapasztaltam, hogy bár osztanak ételt itt-ott, de kilenc helyett ezer ételosztó pont sem volna elég. Kétségtelen, hogy mindenhol hosszú sorok kígyóztak az üstök előtt, de, kérdem én, mikor nem volt ez így? Ja, kérem, amikor nem így volt, akkor nem is volt szükség ételosztásra. Rögvest a munka megszervezéséhez akartam látni, ám az azonnali cselekvéstől visszatartott az elemi udvariasság: szándékomról illik értesíteni a főpolgármester urat is. Épp ezért kihallgatást kértem Tarlós úrtól ügyemben.

Jól mondom: kértem, de a kérelem meg is ragadt ezen a szinten. Voltam oly botor, és nyíltan bevallottam néki írott levelemben, miszerint a sínylődők táplálásáról és istápolásáról volna szó. Ezek után be kellett érnem egy szűkszavú válasszal, miszerint „a közterületi ételosztások kérdése vezetői szinten eldöntendő″. Én valahol nem értem ezt a Tarlós urat. A magam idejében dr. Sipőcz Jenő főpolgármester úr azonnal baráti jobbját nyújtotta, mikor meghallotta szándékomat, átölelt és kedves, egyetlen fiának nevezett, aki leveszi a terheket a válláról. Sőt, még a népkonyhai berendezéseket is a kezelésembe adta, nekem csak arról kellett gondoskodnom, legyen ki főzzön és legyen mit főzni. Miért derogál ez Tarlós úrnak, holott neves elődje kész örömmel állt rendelkezésemre? Később, szállodai magányomban elolvastam az Index tegnapi írását és megrökönyödtem. Vagy úgy is mondhatnám: felnyílt a szemem.

Tehát végső soron nem az éhezők megetetése, hanem az elrejtése a cél? Nem tudom, kitől tanulta az üzletet Tarlós úr, de az biztos, hogy idegenben éhen halna. A magam idejében a Városligetben és a Kálvin téren osztottam a levest, az előbbi már akkor is tele volt turistával, az utóbbira meg pont központi fekvése miatt esett a választásom. Jól megközelíthető volt mindenki számára, és közel volt a Nagyvásárcsarnok is. Még bizony a főméltóságú asszonynak sem esett le az aranygyűrű az ujjáról, beállt ő is gyűjteni a szegények javára, osztotta a levest is. Nem kisöpörni akartuk a szegényeket a belvárosból, hanem jóllakatni. És nem is volt ez olyan rossz üzlet. Legalábbis én nem panaszkodhatom. És igaz, hogy a szegénység nem illatos, de távolról sem annak a bűzét tapasztaltam én a mai ételosztó helyek körül – míg a járhatatlan Baross tér tankcsapdáit kerülgettem, sokféle szagot éreztem, de leginkább valamiféle sikkasztásét. Higgyenek nekem, öreg motoros vagyok ebben a szakmában, annak a bűze hatja át majd’ az egész várost. Hogy úgy mondjam, ez a szegényszag ellentéte – ez az újgazdag-szag. Mondhatni odőr.

Mindazonáltal népkonyhák létesítését célzó terveimet akkor adtam fel, mikor megláttam, egy ilyen intézmény miféle hatályos intézkedéseknek kell megfeleljen. A legtöbbjével ugyan egyet is értek, de kissé túlzónak érzem a szükséges befektetés mértékét pár száz tál babgulyás kedvéért, naponta. Mármost gondoljanak bele. A babot én fizetném, a hagymát én fizetném, a zsírt, paprikát, köményt, borsot, húst, tojást, lisztet (a nokedlihez), miegyebet én fizetném, a szakácsot szintén én. Ehhez azonban szerintem nem kell egy csúcstechnológiával ellátott élelmiszervegyészeti laboratórium, mely szükség esetén képes eljutni a Jupiter kisebb holdjaira is, én eredetileg egy-két szimpla gulyáságyúra gondoltam. Maghőmérő nélkül.

Tarlós úr véleményem szerint a saját érdekei ellen dolgozik, látszik rajta, hogy sokra nem viszi majd – a városvezetés célja ugyanis nem a tömegek eltüntetése, hanem a jóltartásuk volna. Ha Tarlós urat döntései következtében netán nem választanák újra, és a mostoha Sors csapásai következtében munkáját, hajlékát és megélhetését is elvesztené, ezúton jelzem, hogy szívesen látom a Bécsben alapítandó szerény népkonyhámon, akár mindennap is, egy feltétellel.

Ha hoz magával maghőmérőt. Mert anélkül nem adok neki enni.

Maghőmérő, Tarlós úr, maghőmérő, ne feledje!

Én pedig újból az osztrák fővárosba teszem át székhelyemet, kérem, ott meg tetszenek találni, ha szükség volna rám. Addig is maradtam tisztelettel az Önök hűséges híve:

Róbert bácsi
Apostol és aranyműves
Ugyanott készpénzkölcsönök méltányos kamattal

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a C- PRESS Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.

Kérjük, hogy szóljon hozzá itt!

http://www.facebook.com/hirugynokseg

C- PRESS

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek