Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Lendvai Ildikó: A szalámi, a ragasztó és a palacsinta
2014-01-13 19:59
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Az "önszalámizás" kifejezést Lakner Zoltán alkotta meg. Arra utalt, hogy a demokratikus oldal fideszes ármány nélkül is képes felszalámizni önmagát. A szalámi szeleteket - úgy látszik - sikerül összeragasztani. A hasonlat persze sántít. Egész rúd szalámi eredetileg sem volt. Nem egyetlen szervezeti egység szétszeletelődését kellett megakadályozni, hanem nagyon is különálló, más múlttal, más politikai kultúrával, legalábbis a részleteket tekintve eltérő elképezésekkel megáldott-megterhelt csoportoknak kellett egymásra találniuk. A szalámi helyett inkább kedvencemet: a palacsintát emlegetném. Ott éppen abból sül ki valami igazán jó, hogy különböző anyagokat, tejet, lisztet, tojást kell egy ízletes kompozícióban összehozni. Azt szeretném tehát, ha a megnyíló lehetőségben nem a nagy nehezen újra összeragasztgatott szalámit, hanem a palacsintát látnánk, amelyben a különböző hozzávalókból valami nagyon jó áll össze.

Pedig, ha a kommentárokat olvasom, a szájíz egyelőre vegyes. Ki óvatosan bizakodik, ki ezért vagy azért elégedetlen. Hiszen ahányan vagyunk, valószínűleg annyiféle miniszterelnök-jelöltet és listát rajzoltunk magunknak. Ki természetesnek tartja, hogy a legnagyobb párt adja az elsőszámú embert, és a korábbi személyes riválisok, egymás orra alá borsot törők is vállalják a szövetséget, ki pedig más logika szerint gondolkodott volna. Jogos szempontja mindenkinek volt. Ami rendben is volna, ha országot is mindenki maga rajzolhatna magának.

Ám Bakács Tibor például, akit inkább arról ismerünk, hogy a maga szellemes és kritikus módján hajlamos az egész mai politikai világot vércikinek tartani, most így fogalmaz: "Nem kedvelem 'vezérünket', Orbánt, és ha ez az ára, lenyelem a békát a királylánnyal együtt. Vagyis 2014-ben rászavazok Mesterházy Attilára." Mégis figyelmeztet: "Elővettük a frigóból a sört, de még nem nyitottuk ki". Ha száz évig gondolkodnék, sem tudnék pontosabban fogalmazni. Most csupa olyat kell tennünk, amitől a választás után majd tényleg a sörnyitóhoz nyúlhatunk.

Vessünk egy pillantást a kormánypárti reakciókra, arra a zavarodott utálkozásra, ami engem őszinte örömmel tölt el. Akkor is, ha a kárörömre való ilyetén hajlamom lényem sötétebb oldalát tárja fel a jóhiszemű olvasó előtt.

Hiszen tudjuk, hogy a Fidesz mire játszott eddig, miről szólt az általa alkotott választási rendszer. Arról, hogy a demokratikusan gondolkodó emberek szavazatai majd kiolthassák egymást. Emellett a biztonság kedvéért eláztattak minden lehetséges szereplőt, ha lehet, az ellenzéki oldalon belül is kölcsönös gyanakvást keltve. Különbség legfeljebb annyi volt, hogy míg az MSZP kollektív karaktergyilkosság célpontja, addig Bajnai inkább az egyéni karaktergyilkosság áldozatává lett, amin, mint tudjuk, Gyurcsány már korábban átesett. Az MSZP-t egyenesen az új Alaptörvény marasztalta el utódpártként és örökösként a kommunizmus bűneiben. Bajnai körül permanens gágogó kórus működött, Gyurcsányt meg gennyedző sebnek minősítették.

A történtek készületlenül érték a kormányoldalt. Kósa még akkor is a miniszterelnök-casting folytatásán gúnyolódott, amikor ez már lekerült a napirendről. Zsigó Róbert még akkor is a régi nótát fújta, amikor ez már komikusan hatott: "a személyes hatalmi ambíciók mindent fölülírnak a baloldalon". Erre jegyezte meg Uj Péter: bizony, bizony "ez az ellenzék hatalmi ambíciójában egészen addig merészkedik, hogy indulni próbál a választásokon".

Bizony így van. Ahogy a nagy MTK-drukker Salamon Béla kiabálta a meccs kezdetén a csapatának: "Nehéz a helyzet fiúk: az ellenfél kijött a pályára".

De vissza a palacsintához. Előre ne együnk a medve bőrére. Három teendőt mindenképpen látok. Lehet, hogy mire ez az írás megjelenik, már mondanom se kell, de a DK-val való megegyezés is gyors tempót igényel. Nincs az a személyes vita, ami megéri, hogy a szövetséget megint eltaknyoljuk. A második: a miniszterelnök-jelölés körüli korábbi vitákat is feloldhatja, ha összeállítjuk a demokratikus egységkormány csapatát. A mi oldalunk többek között amúgy is abban különbözik a másiktól, hogy mi nem vezérek, megváltók vagy sámánok egyszemélyes vállalkozásában gondolkodunk. Nem nyájat, hanem közösséget akarunk. A harmadik: a közös mondandók megfogalmazása.

Szándékosan beszélek mondandóról és nem programról. Az tudniillik hamuka, hogy a szóban forgó pártok programjai olyan távol állnának egymástól. A különbségek kisebbek köztük, mint amekkorák egy hagyományos kormánykoalíciót előkészítő tárgyaláson elő szoktak bukkanni. Számos hasonló egyeztetésen ültem már, tudom, miről beszélek. A reménybeli szövetségesek a lényegben egyetértenek: Azerbajdzsán és Belorusz helyett Európa felé vennék az irányt. A nemzetet szétfeszítő, robbanással fenyegető társadalmi ellentétek helyett szolidaritást, integrációt, emberhez méltó életet, ez emelkedés lehetőségét kínálják. Jogfosztás, megalázás, zargatás helyett demokráciát, jogállamiságot, társadalmi békét. Szerencsénk van: a politikai vezetők képességei kiegészítik egymást. Épelméjű munkamegosztással a közös mondandó különböző hangszerelésben mindenkihez eljuthat.

Én szeretem a palacsintát. Bakács meg, ha jól értem, a sört. Ne várassanak minket!

Lendvai Ildikó országgyűlési képviselő, MSZP

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a C- PRESS Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.

Kérjük, hogy szóljon hozzá itt!

http://www.facebook.com/hirugynokseg

C- PRESS / http://nepszava.hu
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-07-14
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek