Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Szele Tamás: Sajtóválság?
2014-01-11 09:29
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Kérem szépen, komoly felfedezést tettem: Magyarországon kívül is van élet. Nem olyan, mint nálunk (sokkal kellemesebb), de van. És ha az embernek kicsit elege lesz ebből a kis magyar glóbuszból, ami itt forgolódik velünk keserű levében, elővehet pár külföldi lapot is kikapcsolódásképpen: hogy aztán még jobban megijedjen a világ állapotától. A Times már egyenesen ott tart, hogy a professzionális újságírás végéről spekulál: lehet, hogy a jövőben nem lesz sem sejtésünk, sem sajtósunk? Nagy hiba volna… Az írás eredetileg a Times irodalmi mellékletében jelent meg, magyarul a Metazin foglalkozik vele, meglehetősen alaposan. Pontosabban Nicholas Lemann, a Columbia egyetem újságírás-professzora elemzi benne a Times egykori munkatársának, Geroge Brocknak az e tárgyban megjelent kötetét, melynek címe „Out of Print: Newspapers, journalism and the business of news in the digital age”. A kötet érdekes, mély és megdöbbentő elemzése annak a válságnak, amelybe a sajtószakma jutott mára – még a fejlett Nyugaton is. Hogy ebből mi itt, Magyarországon keveset érzékelünk, az annak tudható be, hogy jelenlegi viszonyaink kissé – hadd fogalmazzak finoman – abnormálisak, de a krízis valódi. Miről is van szó? Arról, hogy „ Az amerikai lapok hirdetési bevétele az ezredforduló óta harmadánál is kevesebbre apadt, a lapok dolgozóinak száma csaknem felére olvadt. Az Európai Unióban ennél is gyorsabban, évi tíz százalékkal csökken a lapok piaci bevétele, és a 21. században már egynegyedével zsugorodott az újságok példányszáma.” (Metazin)

Hát ez bizony baj, de nagy. Minálunk is felborulni látszik a hirdetési piac, de nálunk ennek politikai okai vannak – az aktuális magyar kormány rájött, már rég, hogy a lapok a hirdetésekből élnek, és ezek manipulálásával tartják sakkban a nyomtatott sajtót. De Nyugaton? Ott más a baj. Egyrészt, az internetes sajtó megjelenése minden korábbi szabályt átrendezett, holott egész jól kidolgozott rendje volt a papíralapú sajtó gazdálkodásának. A hirdetés árát a lap példányszáma szabta meg, a befolyó összeg fedezte a költségeket – minden lap érdekelt volt a hiteles és élvezetes írások közlésében, hiszen ezek emelték a példányszámát és hozták a reklámbevételt. Maga az a pénz, ami a vásárlóktól és az előfizetőktől befolyt, csak kis tétel volt a bevételi oldalon. Ám a piac állandó mozgásban volt, tartani kellett a színvonalat.

Brock ugyan azt mondja, hogy az újságírás, mint szakma az 1830-as években jelent meg, mert akkor kezdték használni angolul a „journalist” kifejezést, de ezzel azért vitába kell szállnom. Szerintem Mohenjo-Daro és Harappa piacterein is ott állt a kocsma, amiben az énekmondó ült, és pár ital mellett adta-vette a híreket, később a görögök komoly, terjedelmes tudósítást írtak a trójai háborúról – mi egyéb lenne az Iliász, ha nem Homérosz haditudósítása? A rómaiaknak pedig már napilapjuk is volt, az Acta Diurna. Nem nyomtatták, hanem rabszolgák másolták – de napilap volt, előfizetőkkel, vásárlókkal, vezércikkel és jegyzettel, ahogy az ki kell nézzen. Sőt: angol nyelvterületen Daniel Defoe kezdte meghonosítani az újságot, mint fogalmat, igaz, ő még maga írta, maga nyomtatta, maga adta ki és megesett, hogy ő maga is árulta, ha nagyon beütött a krach… Újságírás mindig volt, és mindig is lesz. Amire Brock úr gondol, és ami gazdaságilag értékelhető, az a nagy példányszámú politikai napilap – amire a legjobb példa a Times. Ennek a megjelenését viszont valóban a rotációs technika tette lehetővé, az 1830-as években. Ez tette a sajtót hatalommá, és ez látszik most veszni. És, amint Brock írja: ez a fajta sajtó nélkülözhetetlen alapeleme a demokratikus nyilvánosságnak.

Hanem az internet véget vetett ennek. Nyilván, mivel az internetes sajtóhoz nem szükséges nyomda, papír, sőt, még szerkesztőség sem, majdnem bárki indíthat lapot, más kérdés, hogy milyen lap lesz az. Mivel az olvasók nem igénylik a feltétlen hitelességet, úgy, mint a nyomtatott sajtó esetében, könnyű dolog leírni, állítani bármit és annak az ellenkezőjét is – és most nem is a tévedésekre gondolok. Azok bárkivel megeshetnek. Hanem a szándékos hazugságokra, illetve az internetes lapok munkatársainak szándékos félrevezetésére. Bizony, mi már lassan a hideg levest is megfújjuk, csak meg ne égessük magunkat… és ha valahol több hazug állítás, hamis hír is megjelenik, akkor annak az orgánumnak oda a hitele.

De, abszurd módon, nincs oda az olvasottsága. Ezért élhetnek meg a közismert hoax-gyárak, pletykaoldalak: mindenki kíváncsi rá, milyen szamárságot találtak ki már megint. Mindenki odakattint naponta egyszer. Az csak bonyolítja a helyzetet, hogy akad, aki el is hiszi, amit hazudoznak neki: ha azt írnák, hogy Elvis Presleyt látták a Körúton sétálni, pórázon vezetett egy T-72-est és közben a „Bújj, bújj zöld ág” kezdetű gyermekdalt énekelte, azt is elhinnék, sőt, meg is osztanák. Márpedig, ha valaminek nagy az olvasottsága, ott sok lesz a hirdető is, akik mind fizetni fognak. Vagy nem: a konjunktúra letörte a hirdetések árait is, a bulvársajtó végeredményben saját magát számolja fel.

De akkor mi lesz? Eltűnik a nyomtatott újságírás, és a helyét átvevő internetes lapokat lelkes és lelketlen amatőrök cicaharcai töltik majd meg? Nem lesznek a jövőben főállású újságírók?

Dehogynem, kérem, dehogynem. Csak kicsit másképpen fog működni.

Első sorban is: ha el akarjuk kerülni a szakma végleges hanyatlását, szabályozni kéne a hirdetési piacot, sőt, még a szabályozást is szabályozni kéne – ne lehessen monopólium a reklámból. Ha már egyszer piacgazdaságban élünk, érvényesüljenek a piac törvényei. És foglalkozni kéne végre a szerzői jogok kérdésével is, mert nem állapot, hogy azért közölhetik az ember írását szinte bárhol, sőt, nem egyszer megcsonkítva, széttördelve, hamisan interpretálva, mert úgysem fizet értük senki – ha ugyanis mindenki fizetne, mindenki csődbe is jutna pillanatok alatt. Legalább az első közlést fizetni kéne. És valami szerény díjat adhatnának a többiért is. Hogy miből, az egyelőre még nem világos…

Másodsorban: mindenkit kötelezni kéne annak a szakmai minimumnak a betartására, miszerint ha megtudunk valamit, azt ellenőrizzük, legalább két független forrásból. Sok az érdek, sokan akarják manipulálni a sajtót. Reggelig lehetne sorolni csak az elmúlt három-négy év olyan „szenzációit”, amelyek nem állták ki a hitelesség próbáját… Hogy miért nem szabad pusztán az olvasottság érdekében közölni tücsköt-bogarat? Hát, nem csak azért, mert hazudozni csúnya dolog, hanem azért is, mert erre bizony törvények vannak. Nálunk ugyan nagyon rossz a sajtótörvény, ezer sebből vérzik: de törvény, be kell tartani. A videofelvételek közlésével még ráadásul külön rendelet foglalkozik a bajai ügy óta. Azokkal is nagyon kell vigyázni, márciustól szinte lehetetlenné válik majd a sajtófotózás is. Nem irigylem magunkat.

De mindez akkor sem fogja megszüntetni a politikai újságírást. Ha sikerül a szakma hitelét visszaszerezni, amit Nyugaton a kommercializálódás, Keleten a politika fenyeget, akár még új lendületet is adhat neki. Amint a BBC-t vagy az Al-Jazeerat is, a nagy hírforgalmazókat támogathatja az állam, a kisebbek pedig, amennyiben jók, élhetnek a piacról. Végső soron – megfelelő támogatási struktúra kialakulása esetén, melyben komoly szerepet vállalhatnának a magánemberek is – visszatérhetünk az ősállapothoz, melyben még nem a hirdetés tartotta el a sajtót, hanem az olvasó… és így a nagy, nyomtatott, politikai lapok is fennmaradhatnak, bár alacsonyabb példányszámban fognak megjelenni.

Csak akkor újra meg kell tanulni írni.
Gondolkodni.
Fogalmazni.

Nem lesz elég kiírni a falra, krétával vagy billentyűzettel, hogy „Pisti hüje”.
Sokat kell még ezen dolgozni…

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a C- PRESS Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.

Kérjük, hogy szóljon hozzá itt!

http://www.facebook.com/hirugynokseg

C- PRESS / kuriros.blogbox.
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-07-14
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek