Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Húzd rá, cigány!
2014-01-10 20:08
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Zene – Holland alapítvány született a magyar hagyományokhoz tartozó cigányzene megmentéséért

Frido Diepeveen Magyarországon élő, holland származású üzletember a munkaerő-közvetítéssel és munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó Randstad nevű cég kereskedelmi igazgatója, a világhírű magyar kávéházi cigányzene megmentése érdekében (Willem Gülcher holland klarinétos ötletére), zenészekkel, volt politikusokkal, szakemberekkel, barátaival együtt létrehozta a Magyar Nóta Alapítványt.

A fotón: Buffó Rigó Sándor és cigányzenekara - Budapest, Kulacs étterem

 

Aki az alapítvány célja és neve között némi ellentmondást vél felfedezni, téved, hiszen amikor a kávéházi cigányzenéről beszélünk, akkor egy érzékeny műfaji egyvelegre kell gondolnunk, ami jó ízléssel sűríti magába az autentikus cigányzenét, a magyar nótát, a csárdást, a komolyzene léleksimogatóbb darabjait, polkákat, keringőket, a musical és a dzsessz örökzöldjeit, a korabeli filmek legnépszerűbb slágereit és a magyar népzenét.

Továbbá abban sincs semmi meglepő, hogy éppen egy holland cégvezető szeretné ezt a szép hagyományt ismét bekötni a holland és a magyar zenei élet vérkeringésébe, mert Frido Diepeveen a magyar cigányzenészek által is elismert kitűnő hobbiprímás, aki azért költözött 2003-ban Magyarországra, mert mesterfokon szerette volna megtanulni a magyar cigánymuzsikát.

Gyermekkorában (lévén nagymamája magyar származású) sokat nyaralt hazánkban, emlékei szerint már akkor megfogta az a szép melankólia, személyesség és szenvedélyesség, ami a cigányzenéből árad. Hegedülni kezdett, de a komolyzenei tanulmányok közben, a magyar cigányzene szeretete nem kopott, így jól ismert prímásoktól tanulta a műfaj mesterfogásait, s hogy ez a tanulási folyamat minél hatásosabb legyen, végül hazánkban telepedett le. Sőt. 2007-ben (sok kitűnő hazai prímás mellett egy japán hölggyel együtt) a prímásversenyen is elindult; a szokatlan történetre még az érdekességekre vadászó televíziós műsorok is lecsaptak.

Frido Diepeveennek akkoriban adódott először lehetősége arra, hogy a szélesebb nyilvánosság előtt is elmesélje, hogy Hollandiában milyen nagy kultusza van a magyar cigányzenének. Elmondta, amit azóta már oly sokszor: a holland sokféle nemzet kultúráját nyitottan magába fogadó nép, amely örömmel vette a hosszabb-rövidebb ideig ott muzsikáló magyar cigányzenészek művészetét is. Sőt. Egy időben az egyetemeken, a fiatalok körében kimondottan divatosnak számított cigányzenekart alapítani, volt, hogy hatvan ilyen jellegű, diákokból álló együttes működött Hollandiában! Nem csoda, hogy nagyon sok holland nagyváros éttermében is naponta felcsendült a cigányzene. Idővel azonban ez a divat megkopott, az élő muzsikát háttérbe szorította a CD-ről játszott, a nyugodt, hangulatos vendéglátóhelyeket (köztük a magyarokat is) pedig felváltották a gyorséttermek, vagy az újfajta kuriózumokat kínáló görög és kínai étkezdék.

Ez a folyamat tehát Hollandiában sem történt másképpen, mint Magyarországon. Szirmai László, az Országos Szórakoztatózenei Központ (OSZK) igazgatója szerint most már lassan mi sem vagyunk messze attól, hogy a hungarikumnak számító zenei műfaj feledésbe merüljön. A kávéházi cigányzene háttérbe szorulásának okai hasonlók. Egyre kisebb a fizetőképes kereslet az éttermek, zenés szórakozóhelyek iránt, amelyek mind nehezebben gazdálkodnak, így vezetőik is ott faragnak a költségekből, ahol csak tudnak. A cigánypecsenye hozzávalóiból nehéz bármit is kispórolni, a cigányzene hozzávalóiból a CD térnyerése után viszont megtakarítható a muzsikus… Szirmai egyéb okokat is említ. Szerinte a fiatal vendéglátós szakemberek nem feltétlenül az élőzene élményével kívánják hangulatossá tenni éttermeiket, manapság nagyobb divat érdekes ételkínálattal, vagy szokatlan környezettel csalogatni a vendéget. A hagyományokra, így az éttermi élő muzsikára is jóval kevesebb figyelmet fordítanak. És az sem tesz jót a műfajnak, hogy néhány évtizede feltalálták annak szintetizátoros, kiüresített, mulatós változatát, amelyet könnyű fogyaszthatósága, igénytelensége igen népszerűvé tett. Nem kell hozzá kifinomult hallás, zenei tájékozottság, mint az éttermekben játszott eredetijéhez.

A nyolcvanas években, a Nagykörúton hatvannégy helyen szólt a különféle muzsika, csak a Béke Szállóban öt zenekar húzta a hotel különféle éttermeiben, bárjaiban, kávézóiban. Manapság egész Budapesten talán, ha tíz étteremben hallható még cigányzene, de hogy pontosan hol és hányan művelik, arról nyilvántartás nincs. Már az sem nyújt támpontot, hogy hány vendéglátós muzsikus vizsgázik az ORI- vagy az OSZK vizsgáin, ekképpen, hány zenész kap működési engedélyt, merthogy 2006-ban az illetékes minisztérium megszüntette a vizsga kötelezettségét, mondván az a művész, aki annak vallja magát. És lássuk be: van is ennek realitása, ha már a politikusok esetében ez így van (az a politikus, aki annak mondja magát), miért lenne máshogyan a futballistáknál, az ágyúöntőknél vagy a cigányzenészeknél.

A fenti folyamat eredményeképpen ma állástalan éttermi muzsikusok százai élnek Magyarországon. Akad, aki végleg feladta: biztonsági őrnek vagy zöldségesnek állt, akad, aki alkalmi fellépésekből igyekszik talpon maradni, és van, aki külföldre igyekszik, noha a lehetőségek ott is szűkülnek, és nem csak Hollandiában, máshol is. Megszűntek a zenés magyar helyek Helsinkiben, Amerikában, több német nagyvárosban, egyebek mellett bezárt a müncheni Piroska csárda és a hamburgi Puszta csárda.

A műfaj feltámasztására alig néhány kísérlet született. Ezek egyike 2006-ban, amikor a kulturális vezetés létrehozott egy programot, amely lényege szerint állami támogatással segítette volna a cigányzenészeket munkához. Azaz, ha egy-egy étteremben foglalkoztattak volna cigány muzsikusokat, akkor az éttermet csupán a művészek gázsija terhelte volna, a különféle járulékokat átvállalta volna az állam. Szirmai László szerint az ötlet reményekre jogosított, de hamar befulladt, mert a vendéglátósok passzívak voltak, ha mégsem, akkor közülük sokan elfelejtették kifizetni még a rájuk eső részt is, ne is folytassuk…

Sikeresebbnek tűnik a Budapest Bár nevű formáció kísérlete, amely némi fazonigazítással a fiatalok körében divatot csinált a korabeli kávéházi, éttermi muzsikából, és most itt a legújabb kezdeményezés: a hollandok által létrehozott Magyar Nóta Alapítvány. Ennek terveiről szólva Frido Diepeveen azt mondja, reményeik szerint az alapítvány segítségével a hollandok negyedévente fogadnak majd magyar zenekarokat, amelyek a helyi muzsikusoknak tanítják a cigányzene mesterfogásait. A magyar zenészek koncerteket is adnak majd, szélesebb körben népszerűsítve a műfajt. De a tervek szerint már 2014 nyarán holland zenészek jönnek hazánkba, akik viszont itt sajátítják el a cigányzene leghitelesebb fordulatait. Készül egy honlap, amelyen információk tucatjai mellett nagyon sok vonatkozó hang- és videofelvétel tekinthető meg, az alapítvány egy online rádiót is működtet majd, és tehetséges, fiatal, magyar, de lehetőségek híján lévő cigányzenészek pályára segítését is célul tűzte ki.

Frido Diepeveen szerint a magyarok a mostanában tapasztalható múlt szeretet ellenére bizonyos jelképeket mintha a kellemetlen és hamis önképek közé sorolnának. Talán így gondolnak a cigányzenére, ha tetszik: az éttermi muzsikára is. Pedig a holland üzletember szerint ez a muzsika is hozzájárul a magyar hagyományok, a magyar értékek őrzéséhez. Úgyhogy, miként Petőfi vagy Vörösmarty, ő is azt tanácsolja: Húzd rá, cigány!

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a C- PRESS Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.

Kérjük, hogy szóljon hozzá itt!

http://www.facebook.com/hirugynokseg

C- PRESS / NOL
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek