Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Dr. Horváth Ferenc: A nyomor és a hatalom viszonyai -Tiszanána
2014-01-08 09:16
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Ma kb. 2014. január 7-én 16.20 órára a Magyarországi Cigánypárt Budapesti Alapszervezetének elnökével Horváth Aladárral és az egyik egyéni választókerületi jelölt-jelöltünkkel Budai Attilával megérkeztem Tiszanánára, ahol találkozót beszéltünk meg Szőcsi Lajossal a Heves Megyei Roma Önkormányzat elnökhelyettesével, hogy együtt gondoljuk végig, mit tehetnénk egy cigány asszony ügyében, akit lopással vádoltak, igen nagy valószínűséggel polgárőrök vertek meg egy rendőr szeme láttára.

Csík Tamás fényképe.

 

A benzinkútnál beszéltünk meg találkozót, sajnos egy kis malőr miatt közel egy órát késtünk. Érdekes látvány fogadott minket.

A benzinkúttal szomszédos üzletben rendőrök igazoltatták Szőcsi Lajost, a lányát és még valakit. Mivel nyilvános hely volt, tiltani nem tiltotta semmi a belépést, hát mi is betértünk az üzletbe. Három rendőr intézkedett. Láttunkra Szabó Róbert r. őrm. felszólított minket is, hogy igazoljuk magunkat és az asztalra pakoljunk ki mindent a zsebeinkből. Amikor megkérdeztem az intézkedés célját, azt válaszolta, hogy egy bejelentés miatt érkeztek a helyszínre, mely szerint idegen személyek tartózkodnak a település határában és "ki akarják vetkőztetni az egyik kollégájukat az egyenruhájukból". Majd el kezdte magyarázni, hogy intézkedés alá vont, az kell csinálnom, amit mond (már ameddig az törvényes, amit mond, tettem hozzá magamban).

Egy pillanatra elkapott egy kis indulat, de türtőztettem magam és csak annyit mondtam, köszönöm de nem kérem a kioktatást, közel 25 évet voltam rendőr, elfogadom, hogy intézkedés alá vont.

Kipakoltam az asztalra a régi rendőrigazolvány-tokomat (mert azt bizony én vettem, és a Roma Rendőrök Országos Egyesületének is elnöke vagyok), melyben minden iratom benne volt, majd felkértem, hogy engedjen az illemhelyre, ugyanis sokat utaztam, ezért jöttem ide be, és számomra most ez a fontos.

Nem tehetett mást, engedély adott, egyébként valószínűleg mérgessé váltam volna... Visszatérve tapasztaltam, hogy a Készenléti Rendőrség egy mikrobusza is a helyszínre érkezett és egy civil gépjármű is, amiben rendőrök voltak. Hűha, most aztán ennek a fele sem tréfa?

Horváth Aladár barátom megkérdezte, hogy mindenkit ilyen szívélyesen fogadnak itt, vagy csak nekünk van ilyen respektünk a rendőröknél?

A fiatal rendőr elmondta, hogy nem tehetett mást, a bejelentést le kellett ellenőriznie. Aladár rákérdezett csak nem a helyi rendőr miatt van ilyen készültség, hát mi történt itt?

Az agresszió és a határozottság mezsgyéjén ingadozó rendőr őrmester - talán azért is, mert közben míg távol voltam Budai Attila "elszólta magát", hogy nyugalmazott rendőr őrnagy vagyok, kicsit enyhébbre vette a figurát és szószátyárra vált...

Elmondta, hogy tud az esetről, - sőt egy későbbi részében jelen is volt - amikor a helyi KMB-és - talán Váradi Gergő - intézkedett egy cigány asszonnyal, ahol polgárőrök is voltak jelen, sőt említett valami olyasmit is, hogy garázdaság miatt indult eljárás és talán azt is, hogy az egyik polgárőr talán meg lett karmolva,... vagy valami hasonlót.

Majd rájött, hogy Horváth Aladár jól és könnyedén kérdez, észrevette a szerepcserét és visszafogta magát.

Lányos zavarát leplezve, hogy most nem olyan egyszeri cigányokkal áll szemben, mint akikhez hozzá szokott, (vagy nála ez a megszokott stílus) ..az üzletbe betérők mindegyikét határozottan kérdezte, hogy mit akar ott és szinte utasítgatta őket, mint a gyerekeket, hogy mit tegyenek. Terelgette az embereket, miközben velünk intézkedett. Mintha egyébként egy üzletben olyan sok minden lehetősége lenne az embereknek!
Közben felvette a helyi seriff-beállást. Megmosolyogtam...

Felírták, lekérdezték az adatainkat, (kb. 15 perc + 2 rendőr bent, kettő kint) majd elnézést kért a rendőr, intézkedését általános intézkedésként jelölte meg, távozhattunk, ha akartunk.

Mivel megtaláltuk egymást Szőcsi Lajossal, hát akartunk. Meg egyébként is... már bagóztam volna egyet!

Gondolkodtam azon, hogy jelezzem ezt a kis történetet írásban a Heves Megyei Rendőrfőkapitánynak, de aztán úgy döntöttem, hogy felesleges. Ami sokkal aggasztóbb volt számomra, - úgy kb. 10 év járőrszolgálattal a hátam mögött - a fiatal őrmester határozottsága mögött rejlő agresszió volt, amit felismerek 100 méterről is egy rendőrben.

A Készenléti Rendőrség beosztottai a dolgukat végezték, biztosították a rendőri intézkedést. Vagy túlbiztosították? Hát, lehet!
De az is lehet, hogy igen aggasztóan nézhettünk ki fiatal rendőrszemmel ítélve meg a dolgokat. Ki tudja, mitől lettünk agresszoroknak nézve!

Van egy sejtésem, hogy nem önként volt ez a kis intermezzo, hanem utasításra. Amúgy megnézném a bejelentő személyét, meg azét is, aki fogadta, valamint az ügyeletesi naplót is, hogy hogyan fogalmazták meg a küldés szövegét.
Hát ... amilyen az adjon Isten,... olyan lesz a fogadj Isten is... törvényszerű..

Még egyszer megjegyzem, a csepp, a vízcsepp... abban a bizonyos pohárban.. ez a kis esemény, a történethez képest, amiért mentünk! Tehát spongyát rá!
Annyira jó volt, hogy leszűrjük, Tiszanánán valami van a levegőben cigányok és rendőrök között, aminek nem kéne lennie!

Elszívtunk egy cigarettát az utcán (kocsiban nem volt dohányzás) és mire a presszóhoz értünk, ahol a helyiek vártak minket, annak közelében na kiket találtunk? Hát rendőröket...a két gépjárműben, azokkal, akik minket igazoltattak.

A velünk szemben intézkedő rendőrünk az MFR-187 frsz-mú csíkosban üldögélt. Gondoltam milyen jó itt a közbiztonság, ezek mindenütt ott vannak, de rájuk se rántottunk...

Olyannyira nem zaklattak a jelenlétükkel, hisz nekik a közterületen jelen kell lenniük, ezért fizetik őket. Én legalábbis védve éreztem magam!

A presszóban aztán egy jogvédő szervezet két tagja, valamint a helyiek jelenlétében kiveséztük az esetet, melyben a Nagy Jolán nevezetű cigány asszony arról tett nekünk panaszt, hogy ok nélkül lopással vádolták meg, a helyi polgárőrök indokolatlanul bántalmazták, kapucnijánál fogva felakasztották egy fa levágott ágcsonkjára is, a helyi (egyébként roma származásúnak látszó) rendőr /de ennek, most ne legyen jelentősége/ mindezt pedig csak nézte, sőt kijelentette, hogy "felőlem azt csináltok vele, amit akartok!".

Majd amikor a bántalmazott nő nem akart beülni az őt bántalmazó polgárőr kocsijába, - mert a bántalmazás következtében székletét eleresztette - a rendőr hátrabilincselte őt, karjait felfeszítette és így sétált vele végig az utcán, az asszonyt bántalmazó, két feltehetően ittas polgárőr társaságában...

Az eset ennél bonyolultabb és brutálisabb, melyről tényfeltáró jegyzőkönyv fog készülni, amelyet az MCP által kijelölt ügyvéd fog megkapni, Nagy Jolán jogi képviseletének tárgyában. A jkv. megírására én kaptam felkérést. Talán később engedéllyel - mert, hogy megírom, ami adatot összegyűjtöttem az esetről az biztos - a tényfeltáró jegyzőkönyvet is közzéteszem. Látlelet van!

Majd a helyi romák elmondták, hogy a rendőrök nagyon agresszíven viselkednek irányukban.

Folyamatosan szabják ki rájuk, az általuk megfizethetetlen bírságokat piszlicsáré ügyek miatt, és ha nem akarják elismerni a szabálysértést, tartaniuk kell fizikai retorzióktól is. Magyarul könnyen elcsattan néhány pofon!

Ha csak a fele igaz, annak amit hallottam, ha csak egy is igaz, akkor a törvény sérül... az állam akarata sérül, és rendőrök sértik meg. Ezen a helyzeten - mely lassan országos méreteket ölt - változtatni kell!

A Magyarországi Cigánypárt kötelességének tartja, hogy a magyarországi cigányok jogi védelemben részesüljenek, ha az állami hatalom képviselői törvényellenesen járnak el velük szemben!

Az esetet kronológiai sorrendbe szedve, ilyen törvényi tényállások fogalmazódtak meg a fejemben, mint: Közösség tagja elleni erőszak, csoportosan elkövetett garázdaság, testi sértés, hivatali visszaélés, közfeladati helyzettel visszaélés, bántalmazás hivatalos eljárásban, és jogellenes fogva-tartás.

Kicsit sok ez egyszerre, de ezek a tényállási elemek bennem, visszatükröződnek a körülírt jogeset kapcsán.

Egyenlőre egy folyamatban lévő ügyről van szó, ahol, előre bocsájtom, az ártatlanság vélelme mindaddig megilleti a feleket, míg a bíróság meg nem hozza az ítéletét. A vizsgálat azonban legyen alapos, erről gondoskodni kell!

A sok-sok mindenfelé húzó cigánynak meg el kell gondolkodni!
Van-e nekik képviseletük?

MERT TUDNI KELL KÜLÖNBSÉGET TENNI DEMOKRÁCIA ÉS DIKTATÚRA KÖZÖTT!

Budapest, 2014.01.08.

dr. Horváth Ferenc

Utóirat: Kedves internetfigyelők!

Ha olvassák ezt a kis esszét, nem bánom, ha eljuttatják az Országos Rendőrfőkapitány Úrnak! Sőt megköszönöm! Azt hiszem így is lehet üzenni! Adataink ismertek, felírták őket, kivéve talán az enyémet, mert azt elfelejtették szerintem és ahogy letettem, úgy az asztalon maradt az igazolványom, de ha kell megadom minden adatom, ha nem tudnák még ki vagyok..../

Üdvözlettel: dr. Horváth Ferenc ny.r.őrgy.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a C- PRESS Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et.

Kérjük, hogy szóljon hozzá itt!

http://www.facebook.com/hirugynokseg

C- PRESS

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-07-14
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek