Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

XVI. Benedek megtörte a hallgatást
2013-09-25 07:33
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A tudomány és a teológia viszonyáról írt a nyugalmazott egyházfő, XVI. Benedek Piergiorgio Odifreddi matematikusnak, aki a levelet - ami Benedek első nyilvánosság előtti megnyilvánulása a lemondása óta - kedden közölte a La Repubblica olasz baloldali napilapban.

 Fénykép: XVI. Benedek megtörte a hallgatást 
A tudomány és a teológia viszonyáról írt a nyugalmazott egyházfő, XVI. Benedek Piergiorgio Odifreddi matematikusnak, aki a levelet - ami Benedek első nyilvánosság előtti megnyilvánulása a lemondása óta - kedden közölte a La Repubblica olasz baloldali napilapban. XVI. Benedek tizenegy oldalas levelet írt és a Vatikánból postán küldte el Odifreddinek. Ebből jelent meg részlet a napilapban. A teljes levelet később külön kötetben közli a matematikus, aki több könyvet is írt a tudomány és a hit összeegyeztethetetlenségéről. 
http://c-press.hu/2013092510509/belfold/xvi.-benedek-megtorte-a-hallgatast.html

 

XVI. Benedek tizenegy oldalas levelet írt és a Vatikánból postán küldte el Odifreddinek. Ebből jelent meg részlet a napilapban. A teljes levelet később külön kötetben közli a matematikus, aki több könyvet is írt a tudomány és a hit összeegyeztethetetlenségéről.

 

XVI. Benedek most Odifreddinek a 2011-ben megjelent, Caro papa ti scrivo (Kedves pápa, írok neked) című könyvére reagált, melyet a matematikus elküldött az akkor még az egyházat vezető pápának.

 

A matematikus felvetéseire és kritikáira a nyugalmazott pápa levelében teológus tudósként válaszolt, részletesen kifejtve, szerinte mi számít tudománynak, mi a teológia, milyen viszony létezhet gondolkodás, értelem és a vallás között. XVI. Benedek szerint az egyetemi professzor Odifreddi gyakran "agresszíven és felületesen" áll a hit kérdéseihez. A nyugalmazott pápa hangsúlyozta, hogy a teológia nem egyenlő a fantázia világához tartozó sci-fivel. Szerzőket sorolva filozófiai és teológiai művek elolvasását is tanácsolta a Jézus történelmi létezését kétségbe vonó matematikusnak. A levél végén XVI. Benedek elnézést kért kemény szavaiért, hangoztatva, hogy a matematikushoz hasonló nyíltsággal akart párbeszédet folytatni Odifreddivel.

 

Levelében XVI. Benedek a papi pedofília kérdésére is kitért, hangsúlyozva, hogy "mély levertséggel és szenvedéssel" vette tudomásul az egyház tagjai által elkövetett visszaéléseket, melyeket azonban soha nem próbált meg eltitkolni. Hozzátette, az sem vigasztalja, hogy a pedofília botránya a papság töredék részét érintette. Ilyesminek soha többé nem szabad megismétlődnie, azt azonban nem lehet állítani, hogy ez az egész katolicizmus "szennye" lett volna - fogalmazott a nyugalmazott pápa.

 

Ez volt az első alkalom, hogy a februárban lemondott és májustól egy vatikáni kolostorba visszavonult pápa, még ha levélben is, a nyilvánosság elé lépett. Egyébként nem sokkal utódja után, mivel Ferenc pápa szeptember elején szintén a La Repubblicának írt levelet a hitről Eugenio Scalfarinak, a napilap ugyancsak kétkedő volt főszerkesztőjének nyílt levelére válaszolva.

 

Az ateistákkal és a hitüket nem gyakorlókkal való kapcsolatkeresésnek Ferenc pápa a megválasztása óta kiemelt jelentőséget tulajdonít. Ferenc pápa és XVI. Benedek "együttes akciójáról" beszélt a SkyTg24 hírtelevízió jól értesült vatikáni tudósítója, aki szerint a nyugalmazott pápa és a mostani pápa sokkal gyakrabban találkozik és egyeztet egymással, mint azt a Vatikánon kívül tudni lehet.

 

 

Kérjük, hogy olvassa, és szóljon hozzá a C-PRESS.hu híreihez és videóihoz a Facebbok oldalon is!  http://www.facebook.com/hirugynokseg

 

C-PRESS / MTI

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-08-12
  Ma rendkívül kíváncsi hangulatban leszünk. Örülünk, ha egy jó programra nyílik lehetőségünk. Ha ezt a legjobb barátainkkal oszthatjuk meg, akkor teljes lesz a boldogságunk. Iktassunk be egy jó mozit, vagy egy kiállítást. Ha hízékonyabb alkatúak vagyunk, akkor ma ne fogyasszunk nagy zsírtartalmú ételeket. Még a saláták is tartalmazhatnak olajos önteteket, tehát ma készítsük inkább öntet nélkül a zöldféléket. A sovány húsok fogyasztása megengedett.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk