Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"Ez már olyan kínos ügy, hogy Viktorral sem lehet megbeszélni"
2013-09-25 07:21
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Önkormányzati vezetőket hozhat kínos helyzetbe egy, az internetre felkerült hangfelvétel, amelyen arról esik szó, hogy húsz százalékot kellett visszaosztani az önkormányzattól elnyert épületfelújítások után a vállalkozóknak Zuglóban. A beszélgetésen Ferdinandy István zuglói alpolgármesternek panaszkodik egy vállalkozó, hogy a helyi vagyonkezelő vezetőjének visszaosztott pénz nagyjából annyi, amennyivel a munkákat elnyert céget, az időközben csődeljárás alá került HBF Építőipari Kft.-t megmenthetnék. A felvételen szereplő üzletember elmondja azt is, csalódott a Fidesz-érában, mert a baloldalhoz képest a „jobboldal még saját embereit sem hagyja élni”.

Ferdinandy István középen

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

 

Érdekes találkozó zajlott le Zuglóban egy, az internetre a napokban feltöltött hangfelvétel szerint, amelyen a HBF Építőipari Kft.-vel kapcsolatban egy vállalkozó, majd maga a cég vezetője arról számoltak be a kerület egyik alpolgármesterének, Ferdinandy Istvánnak, hogy csődeljárás indult a cég ellen, miután a XIV. kerületi önkormányzattól nem jutottak hozzá a pénzükhöz, miközben ők a beruházás értékének húsz százalékát, összességében százmillió forintot visszaosztottak készpénzben a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. akkori vezetőjének. (A hangfelvétel két verzióban került fel a netre, a rövidebbet itt, míg a hosszabbat itt hallgathatja meg.)

 

A HBF Építőipari Kft.-vel kapcsolatban a hvg.hu 2011-ben megírta, hogy ez a vállalkozás nyerte el az önkormányzat tulajdonában lévő lakóépületek és intézmények felújítási munkálatait mintegy 480 millió forintért. A cég azért csípte egyesek szemét, mert a vállalkozás Papcsák Ferenc polgármester korábbi választási körzetében, Baktalórántházán is dolgozott. Az önkormányzat részéről akkor a szerkesztőségünkkel azt közölték, hogy az ingatlanfelújításokra nem volt hatályos keretmegállapodás vagy szerződés, ezért kellett új közbeszerzési eljárást kiírni a munkák megkezdéséhez, és a pályázók közül a HBF Építőipari Kft. tette a legjobb ajánlatot.

 

A vállalkozás, amely 2011-ben még örülhetett a munka elnyerésének, a cégnyilvántartás adatai alapján jelenleg gondokkal küszködik, május 3-ától csődeljárás alatt áll. A kft. vezetői, hogy mentsék, ami menthető, a felvételen elhangzottak szerint mindent megtettek, így többek között a munkát adó vagyonkezelőt és annak tulajdonosát, az önkormányzat vezetőit is megkeresték, és így jutottak el a felvételen szereplő Ferdinandy István alpolgármesterhez is.

 

Hogy ettől a lépéstől mit várhattak, az nem világos, mivel az alpolgármesterről megjelent korábban, hogy nincs túl jó viszonyban felettesével (a hangfelvételen egy "legendásan jóban vagyunk" kiszólás utal erre). Az ügy még márciusra nyúlik vissza, akkor - ahogyan a hvg.hu is beszámolt róla - Papcsák Ferenc a képviselők előzetes értesítése nélkül megvonta helyettese hivatali jogköreit. Ferdinándy az egyike volt annak a hat Fidesz-KDNP-s képviselőnek, aki ellenszegült a polgármester akaratának és nem támogatta a BVSC és a hozzátartozó Szőnyi úti sporttelep átvételének tervét.

 

A visszafogott polgármester

A felvétel szerint a találkozón – a hanganyag alapján – a HBF vezetőjének rokona, aztán a beszélgetés közepén maga a cégvezető is arról beszél, hogy a munka elnyeréséért húsz százalékot kellett letenniük a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. akkori vezetőjének, Mazsu Gergelynek. „És tudod Mazsu volt a behajtó – tehát oda kellett hordani a lóvét, de megmondom őszintén, becsületszavamra, nem hazudok – 100 millió forint lett elhordva. Úgy zsebbe” – hallatszik a felvételen. Az elvégzett munkákat azonban a férfi szerint az önkormányzat nem teljesen fizette ki, emiatt került bajba a HBF, és a cég tulajdonosainak ingatlanjai, autói hamarosan oda lehetnek – sorolta a vállalkozó. Amennyiben az önkormányzat mégis átutalná az elmaradt 45-50 millió forintot, akkor „még tudnának egyezkedni”.

 

Ezt a vállalkozó – mint állította – elmondta a polgármesternek is, aki azt felelte, hogy semmit sem tud a sarcról. „Húsz százalék? De g..i ez a Mazsu!” – idézte a férfi a Papcsák Ferenc által közölteket. A vállalkozó úgy vélte, Papcsák nélkül „ezt nem merte volna megcsinálni a Mazsu”. A vállalkozó szerint azért nem berzenkedtek a sarc ellen, mert azt gondolták, hogy a párkasszába kell az összegnek bekerülnie. „De ezek lenyúlták simán, ezek nem adtak oda senkinek semmit” – jegyezte meg.

 

Egy gerinces seftes

„Mazsu… hát nem csak ő egyébként, szerintem a másik is hazudik” – mondta a polgármesterre utalva a vállalkozó –, „mert azt mondja, hogy ő nem tudott róla, meg ez van, én ezt nem hiszem el. Nem tudom elképzelni, hogy egy Mazsu egyedül csibészkedett itt anélkül, hogy a Papcsák ne tudott volna róla.” A későbbiekben pedig erre visszatérve arról beszél a férfi, hogy „Papcsák azt mondja, hogy ó, hát ő nem is tudta, hogy 20 százalékot kell letenni... ráfogta a Mazsura. A Mazsu meg mondja, hogy neki megvan minden felvétel, e-mail, mert most megy a rendőrség is, csak hát ugye félek tőle, hogy ez el lesz kefélve, hogy nem lesz ebből semmi. De bár lenne, mert... az a véleményem: hogyha valakivel seftelek, akkor legyek gerinces.”

 

Ferdinándy István ezután arról érdeklődött, hogy miután a cégnek nehézségei akadtak, megkeresték-e Mazsu Gergelyt.

A vállalkozó válaszában azt állította, hogy amikor a Zuglói Vagyonkezelő vezetőjével, annak tavaly augusztusi távozása előtt beszéltek, Mazsu arra hivatkozott, hogy a pénzt „Papcsák nyúlta le”. Most pedig egymásra mutogatnak – tette hozzá. Pedig, ha a vagyonkezelő a 45-50 millió forintos tartozását megadná a HBF-nek, akkor a cég nem menne tönkre, és az alvállalkozókat is kifizethetnék – jelezte a vállalkozó, miért is lenne fontos, hogy a vagyonkezelő fizessen.

A vagyonkezelőnél azonban likviditási gondokra hivatkozva nem fizettek.

 

A hvg.hu információi szerint azok a cégek sem jutottak pénzükhöz, akik a 7-Mester Kft. alvállalkozóiként végeztek el óvoda és bölcsőde-felújításokat. Az elmaradt fizetség miatt – úgy tudjuk – hat alvállalkozó kérte a cégbíróságtól a végelszámolás alatt lévő 7-Mester felszámolását. Az önkormányzat honlapján található képviselő-testületi határozatok szerint a likviditási gondok orvoslására idén év elején a "kiemelt beruházások elkülönített betét" számláról 417 millió forintot vezettek át a "költségvetési elszámolási számlára".

 

Hogy a vagyonkezelőnél problémák adódtak, mutathatja az is, hogy számvitel rendjének megsértése, hűtlen kezelés és hanyag kezelés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett tavaly szeptemberben Papcsák Ferenc és Várnai László XIV. kerületi LMP-s önkormányzati képviselő is. A Fővárosi Főügyészség az eljárással kapcsolatban azt közölte a hvg.hu-val, hogy a XVI. kerületi kapitányság folytatja a nyomozást, és gyanúsítottként még senkit nem hallgattak ki. A Budapesti Rendőr-főkapitányság annyit közölt szerkesztőségünkkel, hogy zajlik a nyomozás.

 

 Papcsák Ferenc szerint minden rendben

 „A Zuglói Önkormányzat példásan gazdálkodik és minden megrendelt munkát, a fizetőképességét figyelembe véve, a szerződésekben szereplő határidőket betartva kifizet,a HBF Építőipari Kft-vel is ez történt” – közölte a hvg.hu megkeresésére Papcsák Ferenc. A válaszában különböző – cikkünk témájához nem kapcsolódó – fejlesztéseket említő polgármester nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy hol tart az a nyomozás, amelyet az ő feljelentése alapján indítottak a rendőrök a vagyonkezelőnél tapasztalt esetleges visszásságok kivizsgálására, és amely immár lassan egy éve folyik.

 

 A zuglói polgármester válasza szerint ugyan minden rendben, de a HBF ügyvezető igazgatója, Katona Zoltán a hvg.hu-nak azt mondta, jelenleg tárgyalást folytatnak az vagyonkezelővel – hivatalos nevén a Zuglói Városgazgdálkodási Közszolgáltatási Zrt-vel –, hogy hozzájussanak a tavaly és tavaly előtt elvégzett munkák, köztük gyorsszolgálati munkák után nekik járó 40-50 millió forintjukhoz. „Bízunk abban, hogy végül megegyezzünk, és a kft-t még meg tudjuk menteni.”

 

A cégvezető szerint Papcsák Ferenc talán azért nyilatkozhatta a hvg.hu-nak, hogy a kifizetések a HBF felé is rendben vannak, mert hajlanak a megállapodásra. Katona Zoltán azokra a híresztelésekre, amelyek szerint a vagyonkezelővel szerződött cégeknek vissza kellett fizetniük bizonyos összegeket, úgy reagált, nem tud ilyenekről, és nem tudja azt sem, hogy azok honnan keletkeztek, és kiknek az érdeke ezek terjesztése.

 

 

 Fotó: Túry Gergely

 A vállalkozó a beszélgetés során ecsetelte azt is, hogy az „előző banda” tagjai (bizonyára ezzel az MSZP-kormányra utal) legalább hagyták élni egymást, mint megjegyezte, hiszen a "másik is ember, van családja, gyereke". A férfi úgy vélte, megmételyezi a mostani kormányzás időszakát, hogy nagyon kapzsi emberek is bekerültek a rendszerbe, és a Fidesz saját embereivel is kitol. A beszélgetés során egyébként úgy vélekedett, hogy „a Papcsák úgyse lesz már itt polgármesterjelölt, az biztos, de még országgyűlési képviselő se legyen szerintem, én azt gondolom, az lenne jó.”

 

Arról, hogy Papcsák Ferenc nevét zűrös ügyekhez használták, a hvg.hu tavaly júliusban írt. A polgármester egyik munkatársa, Pusztai Péter zsarolás gyanújába keveredett. A férfi ugyanis Zugló vezetőjére hivatkozva kért magának lakást kerületi építőipari cégek vezetőjétől, akik ezt jelezték magának a polgármesternek is.

 

„Pusztai Péter a megbeszélésen elmondta, hogy Papcsák Ferenccel milyen régi, több évtizedes barátok, együtt jártak pénzbehajtásokra is. Elmondta azt is, hogy ezen régi kapcsolatukra tekintettel valóban őt kérte fel Papcsák úr, hogy rendezze az üzleti ügyeket, például velünk” – szerepelt a hvg.hu birtokába került vallomásban. Pusztai Péterrel szemben a feljelentést egyébként Papcsák Ferenc tette meg, és Pusztai április 9-én gyanúsított is lett a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós Bűnözés Elleni Alosztályán folyó nyomozásban.

 

Vannak, akik eltűntek a hvg.hu elől, Papcsák kikérte magának

Zuglóban hosszú ideje beszédtéma egy olyan hangfelvétel létezése, amely a HBF vezetőinek és az alpolgármesternek a beszélgetését rögzítette - a hvg.hu-hoz korábban eljutott információk alapján a beszélgetés valószínűleg azonos az internetre a Magyar Anonymous által feltett hangfelvétellel.

 

A felvétel tartalmáról, a beszélgetés során elhangzottakról, amelyek felvethetik súlyos bűncselekmények gyanúját is, szerettük volna megkérdezni Ferdinandy Istvánt és Mazsu Gergelyt is. Egyikük sem zárkózott el a beszélgetéstől, de aztán nem is adtak lehetőséget rá. Papcsák Ferencet hetekkel ezelőtt megkerestük azzal a kérdéssel, hogy az önkormányzattal szerződéses viszonyban álló cégektől követelhetett-e bárki bármilyen "visszaosztást" a kerületi önkormányzat nevében eljárva. Papcsák Ferenc titkársága útján a következő reagálást adta a hvg.hu-nak.

 

„Az elmúlt évben és az utóbbi hetekben egyre intenzívebb lejárató kampány indult meg Papcsák Ferenc és Zugló ellen. Ezekhez a médiafelületet gyakran a hvg.hu és Ön szolgáltatja. Tisztában vagyunk vele, hogy a nyár elmúltával a mocskolódás egyre erősebben folytatódik majd. Polgármester úr nevében szeretnénk megkérni, ha bármilyen konkrét ügyről tud a szerkesztőség, akkor az információkat tárják elénk és polgármester úr azonnal megteszi a szükséges lépéseket, ha kell a hatóságokhoz fordul. Ezt akkor is megteszi, amennyiben személyét hamis vádakkal támadják. Válaszunkat kérem teljes terjedelemben lehozni, különben nem járulunk hozzá a közléshez.”

 

Kérjük, hogy olvassa, és szóljon hozzá a C-PRESS.hu híreihez és videóihoz a Facebbok oldalon is!  http://www.facebook.com/hirugynokseg

 

C-PRESS / HVG 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-08-08
  Ma álmodozó, fáradékony hangulatban leszünk, érdemes többet pihennünk. Ha tehetjük, akkor aludjuk ki magunkat alaposan, így erőt gyűjthetünk a következő munkahétre. Egy jó nagy séta a friss levegőn jót tesz a közérzetünknek! Ma azt tapasztalhatjuk, hogy több vizet tart vissza a szervezetünk. Lehet, hogy megduzzad a bokánk, vagy az ujjaink. Segíthetünk magunkon, ha egy evőkanál petrezselymet elrágcsálunk, hiszen ez a növény vízhajtó hatású. Használhatjuk ételeink ízesítésére is.
 • Heti szexhoroszkóp 2020.augusztus 7-től 13-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk