Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Szele Tamás: Babaszappan
2013-09-22 09:13
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Az első szó, ami a szegedi zsinagógát ért provokációról eszébe jut az embernek az, hogy undorító. A második: gyerekes. És nem is csodálkoznék, ha kiderülne, hogy tizennégy év körüli, pattanásos, éretlen kölykök szúrták-fúrták a babaszappanokat a zsinagóga kerítésébe valamikor öt nappal ezelőtt egy sötét éjszakán, azért, hogy halált megvetően bátor, nemzeti hősöknek érezhessék magukat és egyúttal megbántsák zsidó honfitársaikat. Mert ez a kettő náluk egyre megy.

 

Az eset csak tegnap kapott sajtónyilvánosságot a Délmagyarország hasábjain, lássuk is a tudósítást, pontosan, ahogy illik:

„Babaszappanokat hagyott a szegedi zsinagóga kerítésének tetejébe fúrva egy ismeretlen a héten – értesültünk. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatától érdeklődtünk: mikor jelentették be a bűncselekményt, hány szappanról van szó, hol vásárolták, elfogták-e az elkövetőt, és mikor vihette véghez tettét?

 

– A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya közösség tagja elleni erőszak bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz szeptember 17-e óta – tájékoztatta lapunkat Szenti Szabolcs. A százados közölte, hogy a további kérdésekre nem tud választ adni: ha megtenné, az a büntetőeljárás eredményességét veszélyeztetné.

– Ezek jelenleg olyan körülmények, amelyeket kizárólag az elkövető ismer, így a későbbiekben bizonyítékot képezhetnek – mondta a sajtószóvivő”.

 

„Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke az esettel kapcsolatban annyit mondott, hogy a szappanok egyértelműen Auschwitzra és a haláltáborokra utalnak. – Az utóbbi tíz évben ilyen megdöbbentő és megbotránkoztató eset nem történt Szegeden, amely mindig is befogadó és elfogadó város volt. Néha festékkel felszórtak a házakra egy-egy horogkeresztet vagy Dávid-csillagot, de a mostani eset valóban félelmet kelthet az emberekben. Reméljük, hogy ezt mindenki megérti, és mihamarabb meglesz az elkövető – mondta az elnök”. (delmagyar.hu)

(http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/szappanokat_furtak_a_zsinagoga_keritesere/2350468/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso)

 

 

Hát kérem, így állunk. Lesz, aki majd örül a hírnek, lesz, aki nem érti, lesz, aki bagatellizálja, és lesz, aki majd félelmében üvölt együtt a náci csordával – kedves radikális szélsőjobboldali bácsik és nénik, most sem megyek bele abba a vitába, hogy mi a különbség a náci, a fasiszta, a hungarista, a nyilaskeresztes és a többi hasonló élőlény között, esetünk szempontjából mindegy. Mondhatnánk: egykutya. Mint az írást követő hozzászólások túlnyomó részéből láthatjuk, még az sem érti, mi ezzel a baj, aki nem ért vele egyet. Hát csak annyi, hogy Auschwitzban az áldozatok testéből többek között szappant is főztek, ha nem tetszettek volna tudni. Ezzel az elkövetők természetesen tökéletesen tisztában voltak, ugyanis a cselekmény egy régi viccet idéz, mely szerint ha a napraforgóolaj napraforgóból van, a repceolaj repcéből, akkor a babaszappan babából.

 

Erre voltak bátrak célozni az éjjelbátor nemzeti hősök.

No, de hány emberre haragszanak egyáltalán? Hiszen a szélsőjobboldali radikalizmus ideológiája a nemzet élethalálharcát feltételezi, márpedig ahhoz hatalmas, erős ellenfél kell, világnagy sereg, óriás harcosok. Ehhez képest Szeged városának a hitközségi adatok szerint olyan ötszáz-ötszázhúsz zsidó származású lakója lehet, közülük is csak vagy háromszázan tagjai a hitközségnek. Ám a városnak a legfrissebb statisztikák szerint összesen 170 052 lakosa van.

 

Minden háromszáznegyvenedik szegedire lehet ráfogni, hogy zsidó. Hát, nem nevezném éppen túlerőnek – ha egyáltalán lenne szembenállás. De a valóságban nincs, a zsidó ember pont olyan magyar, mint a többi, csak kicsit más a vallása.

 

Ezt nem tűrheti a szélsőjobb, hiszen az ideológiájának valóságos sarokköve a kisebbség-ellenesség, azonban ha egyszer – ne adja Isten! – győznének, hát bajba kerülnének. Nincs ugyanis az egész országban annyi zsidó, ahány bűnbakra szükségük volna. Cigány sincs annyi. Meleg sem. Ki kéne nevezniük egy csomó kisebbségeken kívül álló polgárt, hogy kijöjjön az a kvóta, amit hibáztatnak állításaik szerint.

 

Ott állnának, megfürödve, ellenség nélkül.

És ez a gesztus – igen, a szélsőjobb mindig is érzékenységet mutatott a szimbólumok iránt. Pár hete sem tűrhették, hogy az István, a királyt más felfogásban mutassák be, mint azt megszokták. Nyilvánvaló, bárhogy is tagadják, itt is jelkép a szappan – az aljas, kegyetlen, undorító, gyilkos szándék jelképe. Egyelőre még csak a szándéké. A szimbólumokról meg csak annyit, hogy a jómúltkorában, május havában egy bölcs rabbival beszélgettem volt – egy filmforgatás alkalmából ismerkedtünk meg. Eszembe jutott megkérdezni tőle: voltak-e a Kádár-rendszerben antiszemita megnyilvánulások? Azt mondta, néha megjelent egy-egy horogkereszt vagy Dávid-csillag a falakon, de semmi több. És akkor mi a különbség? Az, mondta, hogy akkor még aznap, de inkább órákon elül eltüntették, ma meg kormányőrt állítanak az őrzésére, hogy le ne mossa valaki…

 

Hát ez a helyzet. A haláltáborok tragédiáját nem tudom semmiféle hasonlattal érzékeltetni – nincs hozzá fogható eset a történelemben. Nincs rá precedens. Nem tudok senkit sem meggyőzni, aki nem érzi, micsoda fájdalom ez a magyar és nem magyar zsidóknak. Nem mondhatom, hogy a szappanozás olyasmi volt, mint örömtűzzel megünnepelni a mohácsi vészt és a madéfalvi veszedelmet egyszerre, mert ezek a történelmi borzalmak is valósak, ezek sem felejthetőek soha, de össze sem hasonlíthatóak a holokauszttal. Sem jelentőségükben, sem áldozataik számában. Bár – ezeket sem feledjük.

A holokauszt egyszeri volt, egyedi, és szélsőjobboldaliak, nácik, figyelem: megismételhetetlen. Akárhogy is szeretnétek. Akárhogy is tagadjátok, relativizáljátok vagy helyeslitek. (Mellesleg: eldönthetnétek lassan, melyik álláspontot is fogadjátok el).

 

Tulajdonképpen csak pár babaszappant helyeztek el a lehető legrosszabb helyen, ugye? Tulajdonképpen csak az összes magyar zsidó szívébe tiportak bele egy kicsit, nem nagy eset, hiszen mit számít az? Tulajdonképpen elvárnák, hogy felejtsék el a lemészárolt nagyszülőket, „zárják le a múltat” – miért is?

 

Netán azért, hogy lehessen újra kezdeni?

Hatékonyabban?

A kommenteket elnézve csak egyet tudok mondani.

Uszuljunk, emberek, uszuljunk, nincs itt semmi látnivaló.

 

Szele Tamás / kuriros.blogbox

 

Kérjük, hogy olvassa, és szóljon hozzá a C-PRESS.hu híreihez és videóihoz a Facebbok oldalon is!  http://www.facebook.com/hirugynokseg

 

C-PRESS

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk