Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Jobbágysor Egyeken
2013-09-19 07:47
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Hej, keserves út ám az egyeki, sok veríték, szomorúság, szenvedés, nyomor jár vele. Ráadásul rabszolgák építik, ténsurak járják, ördög cifrázná ki az Audijukat. Történik pedig mindez a huszonegyedik században, Magyarországon, Hajdú-Biharban, Egyeken. Ami ott folyik, azt nevezhetjük rabszolgatartásnak, nevezhetjük jobbágyságnak, nevezhetjük mi azt sok mindennek, csak emberhez méltó életnek nem hívhatjuk egy demokráciában. No, de Magyarország jobban teljesít.

Hiszen látszólag így is van: a közmunkaprogram – melyről Kovács Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár azt mondta, hogy presztízst jelent benne részt venni – látványos eredménnyel járt ezen a településen is, utat építettek.

Nem épp egy Via Appia, inkább Via Dolorosa, fájdalmas út – sok gyötrelembe kerülhetett az elkészítése.

Ugyanis közmunkával készült. No, de mi ezzel a baj, kérdezné az ember, a közmunkás ugyan nehéz és kellemetlen feladatokat lát el, de végtére is ezekre szükség van, és pénzt kap érte, jobb, mint az éhezés.

Ahogy tévedni tetszik.

Nem kap érte pénzt.

Félpénzt kap.

Amint azt a Vagy.hu kiderítette, Egyeken feltalálták a félközmunkát: a másik fele már nem köz- hanem önkéntes kényszermunka, akármekkora nyelvi és logikai abszurdum is ez. Lássuk, mit írnak erről!

 

„Roboton az egyeki közmunkások címmel tartott sajtótájékoztatót Nyakó István országgyűlési képviselő, a Közmunkás Szakszervezet társelnöke és Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP Országos Elnökségének tagja tegnap Debrecenben.
A hajdú-bihari településen, Egyeken járva azt tapasztalták, hogy csak azok végezhetnek ott közmunkát, akik előtte 10-14 napig „önkéntesen” ingyenes munkát teljesítenek. A szocialista politikusok szerint ez nem más, mint zsarolás. Mint Egyeken az érintettektől megtudták, akik kommunális adóval tartoznak a településnek, azok is előnyt élveznek a közmunkához jutásban, hogy utána a polgármesteri hivatalban a pénzükből levonhassák a tartozásukat”.

 

 No, de aki nem hisz a betűnek, higgyen a szemének:

(http://www.vagy.hu/tartalom/cikk/5400_mszp_jobbagykent_dolgoztatjak_a_kozmunkasokat)

VIDEÓ ITT TEKINTHETŐ MEG: 

 

http://www.youtube.com/watch?v=H1gjBMlaVkI

 

 

Igen, kérem. Még a nyomorúságos bért is megfelezik, cinikus módon azzal védekezve, hogy a hónap ingyen ledolgozott felében önkéntes, társadalmi munka folyt. Önkéntes ám: hogy a következő hónapban – vagy akár hónapok múlva, ahogy alakul – megint kaphasson a szerencsétlen, rákényszerülő, rászoruló magyar polgár fél közmunkásbért.

 

Amikor ez egész is jóval kevesebb a létminimumnál! És ne feledjük, akármilyen jó vagy rendezett anyagi viszonyok között élünk, a mai Magyarországon bármikor, bárkiből lehet közmunkás, aki elég botor ahhoz, hogy regisztráltassa magát a munkaügyi központokban. Mondjuk bárkiből mégsem: a kormánytagokból nehezen válna közrabszolga, különös tekintettel azokra, akik a társadalmi felzárkóztatásért felelősek, államtitkári rangban, pedig biz’ Isten, megérdemelnék, hogy belekóstoljanak abba a presztízsbe, amit oly nagyra becsülnek. Természetesen félpénzen.

De lássuk az építkezés adatait is, mert igen tanulságosak.

 

Azt írja a haon.hu, miszerint:

„Az egy kilométer hosszú utca 20 centiméteres útalapot kapott. Dr. Miluczky Attila polgármester elmondta: az építésen 48 közmunkás dolgozott, mindannyian telekháziak. A tükröt a férfiak csákánnyal szedték, a nők pedig a kitermelt földet lapátolták. A kivitelezéshez a gépek egy részét ugyan bérelni kellett, erre azonban a program lehetőséget teremtett.

Az alapul szolgáló követ pedig egy vállalkozótól vásárolták.

A nagyközség első embere kiemelte, a munkaprogramnak köszönhetően mintegy 17 millió forintba kerülő építkezés mindössze 450 ezer forintjába került az önkormányzatnak. Aszfaltra egyelőre nincs pénz, pályázati lehetőségre vár a település”.

(http://www.haon.hu/utepites-kozmunkabol/2360005)

 

Épült tehát egy kilométer út, az árának durván harmincnyolcadáért. Milyen út? Semmilyen, ezt ha le nem aszfaltozzák, elszáll az ősszel, a téllel. Elviszi a víz, a sár, a szél. Átadni sem lehetett volna, de muszáj volt: eredményt kellett felmutatni, ugyanis Magyarország jobban teljesít. És aki ebben kételkedik, megnézheti az egyeki utat. Ahol lám, még a nőket is lapátolni küldték, mintha csak Kínában volnánk, vagy Magyarországon, de az 1950-es évek elején. Sőt a bérük is csak a minimumnál kevesebb összeg fele volt.

Ez az ára ennek a jobb teljesítménynek.

Rabszolgatartás, harács, dézsma, jobbágysor.

De milyen sors vár arra, aki a kevésnél is kevesebbért ingyen dolgozik fél hónapokig? Ugyanannyira kell ennie, laknia, mint annak, aki a minisztériumban vagy a polgármesteri hivatalban koptatja a pennát – elég baj az neki. Miből fogja az ételt venni? Nem miből: mibe. Hitelbe. Kisboltból, ami – ha jól szervezett a falu – a potentátok valamelyik pereputtyáé. Az adósságát soha meg nem tudja fizetni, a pénzt, az adósságot éppúgy levonják a béréből, mint a kommunális adótartozást, forintot nem is lát majd, csak porciót, pár falatot, amit elé vetnek. Évente kétszer kaphat bálás ruhát is, ha jól viselkedik. Épül a magyar feudalizmus, közeleg az úton.

Az egyeki úton.

Vagy az is lehet, hogy csak visszajön – hogyan is írta Arany János majd’ kétszáz éve?

„Széles országúton andalog a jobbágy,
Végzi keservesen vármegye robotját.
Kavicsos fövénnyel rakta meg szekerét,
Annak terhe alatt nyikorog a kerék”.

 

Nagyszalonta sem esik messze Egyektől. Brüsszel bezzeg messzi van.

Kísérteties.

Hagyjuk abba ezt a szellemidézést, míg jó dolgunk van.

 

Szele Tamás

 http://kuriros.blogbox.hu

 

Kérjük, hogy olvassa, és szóljon hozzá a C-PRESS.hu híreihez és videóihoz a Facebbok oldalon is!  http://www.facebook.com/hirugynokseg

c-press

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk