Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Jöhet cigány, csak egyszerre ne túl sok?
2013-09-16 07:22
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Csalódtak az Egyenlő Bánásmód Hatóságban azok a cigány egyetemisták, akik tavaly novemberben hiába szerettek volna a Morrison's 2-ben bulizni, a face controllon nem jutottak át. A hatóság megállapította ugyan a diszkriminációt, de pénzbírságot nem szabott ki a szórakozóhelyre. A Morrison's 2 szerint nem igaz, hogy roma mivoltuk miatt küldték el a fiatalokat. Engesztelésül ingyen belépőt is kínáltak nekik, de ők már nem akarnak visszamenni oda, ahol – úgy érzik – megalázták őket. A jogvédők tapasztalatai szerint most már a magányosan vagy nem roma barátaikkal érkező romák többnyire bejutnak a klubokba, de ha többen vannak egy társaságban, könnyen fennakadnak a beléptető rendszeren.

 

Elégedetlenek az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) döntésével azok a roma fiatalok, akik panaszt tettek a budapesti Morrison's 2 szórakozóhelyre. Az EBH augusztusban nyilvánosságra hozott határozatával megállapította, hogy a panaszosoktól származásuk miatt tagadták meg a belépést, és emiatt elmarasztalta a szórakozóhelyet üzemeltető Becsületes Kft.-t. A hatóság megtiltotta a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsítását, de ennél szigorúbb szankciót, pénzbüntetést nem szabott ki.

 

Az EBH áprilisban tartott egy nagyjából háromórás tárgyalást az ügyben, ahol meghallgatták az érintetteket, ezután hozták meg a döntést. Kamerafelvétel, vagyis teljesen objektív bizonyíték nincs már a történtekről. Azt, hogy mi és miért történt azon a tavaly novemberi 16-i éjszakán, ma is másként mondja el a két fél.

 

Kovács Richárd és Bangó Roland a sérelmet elszenvedő hatfős társaság tagjai. Ők és a barátaik is romaversitasosok.

A Romaversitas a felsőoktatásban tanuló roma fiatalok képzési és ösztöndíjprogramja. Ezek a diákok havonta egyszer összegyűlnek az ország minden tájáról. Azon a novemberi pénteki napon is Romaversitas-rendezvény volt Budapesten.
A mi pénzünk nem ugyanolyan?

A két fiatal az Indexnek azt mesélte: a rendezvény után beültek még egy helyre beszélgetni, ahol ittak is, de csak keveset. Bangó Roland azt mondta: ő például csak egy sört ivott. Kovács Richárd is emlékszik a maga egyetlen italára: egy vodka-meggylé volt az. Ezután döntötték el, hogy elmennének még táncolni, így érkeztek meg hajnali egy-kettő körül a Morrison's 2-höz.

 

 DSC 2976

 Fotó: Bődey János

 

„Én voltam az első a sorban. Megkérdeztem, mennyi a belépő. Mondták, hogy 1500 forint. Hátraszóltam a többieknek, hogy mennyi, elkezdtük elővenni a pénzt, de akkor már azt mondták, hogy face kontroll van, és menjünk el” – mondta Kovács Richárd. „Megkérdeztük, hogy mi az oka annak, hogy nem mehetünk be. A mi pénzünk, az nem ugyanolyan? – kérdezte az egyik barátom”. A két diák szerint az őröktől magyarázatot nem kaptak arra, hogy mi a baj velük, folyamatosan azt hajtogatták csak, hogy face controll.

 

A fiataloknak biztosan nem az öltözékével volt a baj. Mindannyian inget viseltek.

Az EBH tárgyalására ugyanazt a ruhát vették fel, ami azon az estén rajtuk volt, hogy megmutassák, abban nem volt kivetnivaló.

Az alkohollal volt a baj a Morrison's 2 szerint

„A hatból öten láthatóan romák vagyunk” – a diákok szerint egyértelműen ez volt az oka annak, hogy elküldték őket.

A szórakozóhely képviselői az EBH előtt a túlzott alkoholfogyasztással magyarázták az eljárásukat. A fiatalok viszont határozottan azt állítják: nekik a helyszínen senki sem mondta, hogy azért kellene elmenniük, mert ittak előtte.

Szerintük egyébként se állta volna meg a helyét ez a magyarázat, mert csak keveset ittak, nem voltak részegek, és különben is általánosan bevett dolog, hogy a szórakozni induló fiatalok először beülnek valahova iszogatni.

 

A Morrison's 2 üzletvezetője, Kovács Attila azonban kitart amellett, hogy az alkohollal volt a baj. Az Indexnek azt mondta: csupán a társaság egyik tagját találta ittasnak az őr, őt küldte volna el egyedül, a társaság többi tagja pedig ennek hallatán saját döntésből nem ment be. Az üzletvezető azt állítja: a részegnek látott fiúnak is azt mondták, amit ilyen esetekben minden vendégnek: levegőzzön kicsit, egyen valamit, és ha kijózanodik kicsit, visszajöhet.

 

Bangó Roland viszont határozottan tagadja, hogy ilyesmit mondtak volna bármelyiküknek is. Ő is úgy tudja, hogy egyébként ez a szokásos eljárás a Morrison's 2-nél. Épp ennek a javaslatnak az elmaradásával látja bizonyítottnak: nem az alkoholfogyasztással, hanem a bőrszínükkel volt baj.

Vegyes párokban indulnak bulizni

Bangó Rolandnak és Kovács Richárdnak is volt már hasonló rossz tapasztalata más helyeken.

Előbbit az öltözékére hivatkozva nem engedték be valahova. Szakadt koptatott farmert viselt, akkoriban ez volt a divat. Úgy emlékszik, más, nem roma vendégeknél nem jelentett problémát az ilyen nadrág. Kovács Richárd Borsod megyében nőtt fel. Ott, azt mondja, gyakori, hogy nem jutnak be a szórakozóhelyekre, ha egy három-négy fős társaság mindegyik tagja cigány. Az a módszerük, hogy párosával, vegyesen érkeznek cigányok és nem cigányok, így tudnak bulizni.

 

 DSC 3016

 Fotó: Bődey János / Index

 

A panaszos társaság több tagja is megfordult már korábban a Morrison's 2-ben, Bangó Roland és Kovács Richárd is.

A szórakozóhely egyik legfőbb érve saját rasszizmusmentességére is ez. Az üzletvezető az Indexnek kinyomtatott partifotókat is mutatott arról a tavaly november 16-i éjszakai buliról. A képeken afrikai, arab, cigány bulizókat is lehet látni.

A két panaszos fiatal szerint az ő esetükben az lehetett a gond, ami egyiküknek Borsodból már ismerős: hogy hatan voltak, és csak cigányok.

Ingyenes bulizással kárpótolták volna őket
A fiatalok az incidens után eldöntötték, hogy „nem hagyják annyiban”. Az EBH döntéséről viszont úgy érzik, az csak „egy szóbeli ejnye-bejnye”, nincs elrettentő ereje. A pénzbírság szankció elmaradása nagyrészt annak köszönhető, hogy a Morrison's 2 egyezséget ajánlott, igaz, azt a panaszosok nem fogadták el.

 

A Morrison's 2 üzletvezetője azt mondta: azt ajánlották fel a panaszosoknak, hogy engesztelésül vendégül látják őket: ingyenes belépőt, ingyenes italfogyasztást biztosítanak nekik. A fiatalok már az EBH tárgyalásán megmondták, hogy ezt nem kérik. „Még egyszer oda nem megyünk, ahol minket megaláztak” – magyarázta döntésüket Kovács Richárd.

 

Az üzletvezető szerint bár nem hibáztak, hajlandóak lettek volna a témába vágó képzésre küldeni a biztonsági őröket, de végül ebből se lett semmi. Később felvetődött, hogy pénzt adnak a panaszosoknak, annyit, amennyi számításaik szerint bőségesen kárpótolta volna őket az elrontott estéért, fejenként 30 ezer forintot.

 

A panaszosok keveselték ezt, szerintük minimum több százezer forint lenne méltányos. Azt mondják: „a megaláztatást nem lehet pénzben mérni”, a pénzt eljótékonykodták volna, a cél az lett volna, hogy a Morrison's 2-t büntessék meg. Így, egyezség és pénzbírság nélkül szerintük ez elmaradt.
Hasonló ügyben egymilliós bírság is volt már

Az EBH honlapján az anonimizált esetismertetések, azon belül is a jogsértés megállapításával végződő ügyek között 2005-ig 14 hasonló eset leírását találtuk meg. A bepanaszolt helyek között több másik budapesti és vidéki szórakozóhely, fitneszterem, presszó volt. A 14-ből 10 eset pénzbírság kiszabásával végződött, és csak 4 esetben nem alkalmazott ilyen szankciót a hatóság. A legmagasabb kiszabott összeg 1 millió, a legkisebb 200 ezer forint volt.

 

A bírságolás az utóbbi időben nem volt túl gyakori az EBH-nál. A 2011-es beszámolóban le is írták: „A hatóság munkája során továbbra sem tekinti célnak az eljárás alá vont pénzbírsággal való büntetését.” Itt arról volt szó, hogy inkább arra törekszenek: a bepanaszolt és a sérelmet elszenvedő fél egyezzen meg, közösen találják meg a jogsérelem megszüntetésének a módját. Akkor, 2011-ben egész évben 11 esetben éltek a pénzbírság kiszabásának lehetőségével, 2012-ben már csak kétszer róttak ki bírságot.
A Morrison's 2-re még nem volt panasz
A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) szokott tesztelést szervezni olyan vendéglátó-ipari helyeken, amelyekre panasz érkezik hozzájuk. Ilyenkor előre megbeszélt koreográfia alapján kiküldenek roma és nem roma tesztelőket, és figyelik: tetten érhető-e diszkrimináció.

 

A Morrisons's 2-t ők még sohasem tesztelték. A korábbi években panasz mindenesetre egy sem érkezett a NEKI-hez erre a helyre, mondta el a jogvédő iroda igazgatója, Muhi Erika. Idén tavasszal már az irodánál is hallottak történetet roma fiataloktól (és nem az EBH-s ügyet elindító, hanem egy másik társaságtól) arról, hogy nem jutottak be a szórakozóhelyre. Ebből az ügyből azonban hivatalos panasz nem lett.

 

Muhi Erika szerint 2011-ben, amikor nagyobb szabású tesztelést folytattak a fővárosban, jó tapasztalatokat szereztek a különböző szórakozóhelyeken, szinte mindenhová beengedték az embereiket. Azóta újabb nagy tesztelés nem volt, de több helyről is kaptak olyan híreket, hogy nem engedik be a romákat a face controllos gumiszabályra hivatkozva.

 

A NEKI vezetője az EBH-s ügy panaszosaitól függetlenül ugyanarról a megfigyelésről számolt be: mostanában ha csak egy vagy néhány roma próbál bejutni valahova, beengedik őket, de ha nagyobb roma társaság megy, akkor nem tudnak bejutni.

 

 A Morrison's 2 hét éve üzemel, soha nem volt korábban ügyük az EBH-nál. Kovács Attila szerint a személyzetnek is volt is, van is cigány tagja, pultos, beengedő ember. Kitartanak amellett, hogy ebben az esetben sem hibáztak. Az üzletvezető azt állítja: világosak a szempontjaik a beengedésnél, és nem küldenek el senkit olyan okból, amit nem tud kiküszöbölni: a részeg kijózanodhat, a nem megfelelő ruhát le lehet cseréni. Kijelentette: ő sem tartja megengedhetőnek, hogy bárkit bárhol cigány mivolta miatt érjen hátrány.

 

 

Kérjük, hogy olvassa, és szóljon hozzá a C-press.hu híreihez és videóihoz a Facebbok oldalon is!  http://www.facebook.com/hirugynokseg

 

C-PRESS/ index.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk