Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Szele Tamás:A cigány népgyűlés
2013-09-11 18:12
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Hát ez meg mi a csoda lenne? Cigány fesztivál, társadalmi fórum, vallási találkozó? Netán üzleti konferencia vagy társkereső? Ez mind, és egyik sem. Van Magyarországon ilyen népgyűlés, ha nem is minden többségi állampolgár tud róla: a csatkai búcsúban tartják, már százötven éve. Igaz ugyan, hogy elsősorban vallási esemény ez, de a társadalmi jellege éppolyan fontos: hatékonyabban működnek az itt kötött egyezségek, mint a hivatalos romapolitika.

csatka (4)

Fotó: Gerner I. Szonja

 

Múlt pénteken volt a fő nap, volt ott mise, amennyi kell, Németh József helybéli plébános celebrálta, érkeztek mezítlábas zarándokok is, este még lovári nyelvű istentiszteletet is tartottak – a szentségek megkapták a kellő tiszteletet, abban hiba nem volt. No, de azon kívül is volt minden – pont, mint a búcsúban. Mert hát búcsúról van szó, benne céllövöldétől tomboláig és lakmározásig mindennel.

 csatka (5)

És az ünneplő romák megadják a módját: a lányok máig új ruhát varratnak erre az eseményre, a legények is ünneplőbe öltöznek, a családok vetélkednek egymással, ki tud jobban kitenni magáért.

 csatka (6)

Rájuk is fér, szegényekre, egy kis ünneplés évente egyszer – nem vidámak a hétköznapjaik, sőt, nem is nyugodtak.

Mondhatnánk, hogy a csatkai búcsú idén százötven éves, hiszen 1863-ben esett itt az első gyógyulás, de gyanús, hogy a találkozó eredete régebbi, sokkal, sokkal régebbi, legfeljebb nem mindig tartották Csatkán.

 csatka (2)

Hiszen ismert a balkáni cigányok ősi, háromnapos ünnepe, az Ederlezi, ami azonban Gyurgyevan néven is ismert: nem sokban különbözik a búcsútól, ami arra mutat, hogy mindig is voltak ilyen népi fesztiválok a roma hagyományban – ahogy más népeknél is, ilyenkor gyűltek össze, akik csak tehették, ültek törvényt, döntötték el, a következő évben miként igazítsák a dolgok állását – és házasodtak, ismerkedtek is. Szép hagyomány ez, akár Csatkán, akár a Balkánon, akár Izlandon.

 csatka (1)

Rendbontás nem esett tudtunkkal, amint azt illik is egy alapvetően vallási eseményen, de idén talán még a szokásosnál is többet imádkozott a máskor inkább ünneplő, mulatozó tömeg – hej, van szegény cigányoknak imádkoznivalójuk mostanság, csak győzzék fohásszal.

 csatka (3)

Ha szorgosan kérik, talán még történik valami csoda.

Ideje volna.

Nagyon úgy néz ki: már csak az segíthet.

 

Szele Tamás / gépnarancs

 

 

Kérjük, hogy olvassa, és szóljon hozzá a C-press.hu híreihez és videóihoz a Facebbok oldalon is!  http://www.facebook.com/hirugynokseg

 

C-PRESS
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-08-08
  Ma álmodozó, fáradékony hangulatban leszünk, érdemes többet pihennünk. Ha tehetjük, akkor aludjuk ki magunkat alaposan, így erőt gyűjthetünk a következő munkahétre. Egy jó nagy séta a friss levegőn jót tesz a közérzetünknek! Ma azt tapasztalhatjuk, hogy több vizet tart vissza a szervezetünk. Lehet, hogy megduzzad a bokánk, vagy az ujjaink. Segíthetünk magunkon, ha egy evőkanál petrezselymet elrágcsálunk, hiszen ez a növény vízhajtó hatású. Használhatjuk ételeink ízesítésére is.
 • Heti szexhoroszkóp 2020.augusztus 7-től 13-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk