Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Horváth Zsuzsa néni Holokauszt - túlélő visszaemlékezése
2013-09-09 08:19
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Torony községben hallgattuk meg egy 1944-ben táborba hurcolt roma asszony emlékezését a személyes történtekről...

"1944 ősze. Hideg éjszaka, még a hold sem világít. Alszik a család, alszik a falu. Vagy csak úgy tűnik? Éjfél után, amikor már olyan jó mélyen alszik az ember, dörömbölnek az ajtón! CSENDŐRSÉG – harsogja valaki. Apám kinyitja az ajtót. Ott állnak,szilárdan, morcosan puskával. Kezükben valamiféle írás, arról olvassák a neveket. Azonnal öltözni, Komáromba kell menni hadi munkára. Kapom magamra a ruhámat, anyám még valami meleg alsót is rám tukmált, meleg pulóvert és még kardigánt is. Álmos vagyok. Visznek, néha meg – meg löknek, hogy siessek, ne sírjak. Még csak 14 éves voltam…"

 

 

 Horváth Zsuzsa néni Holokauszt túlélő

 

A beszélgetést szervezte, és a riportot készítette: Villás Lajos

A felvételt készítette: Dr. Horváth Ferenc 
Egy roma származású holocaust-túlélő emlékei...
A videó itt tekinthető meg:
http://www.youtube.com/watch?v=bDox-XUP87Q
Fotók: Villás Lajos

 

Villás Lajos, Horváth Zsuzsa néni családjával és Dr. Horváth Ferenc a RROE elnöke a fotón.

 

Villás Lajos:  ÉLETBEN MARADNI...

 1944 ősze. Hideg éjszaka, még a hold sem világít. Alszik a család, alszik a falu. Vagy csak úgy tűnik? Éjfél után, amikor már olyan jó mélyen alszik az ember, dörömbölnek az ajtón! CSENDŐRSÉG – harsogja valaki. Apám kinyitja az ajtót. Ott állnak,szilárdan, morcosan puskával. Kezükben valamiféle írás, arról olvassák a neveket. Azonnal öltözni, Komáromba kell menni hadi munkára. Kapom magamra a ruhámat, anyám még valami meleg alsót is rám tukmált, meleg pulóvert és még kardigánt is. Álmos vagyok. Visznek, néha meg – meg löknek, hogy siessek, ne sírjak. Még csak 14 éves voltam…

 

Azon az éjszakán kezdődött el az a borzalom, amit ma úgy neveznek, HOLOKAUSZT. Sokan, nagyon sokan álltunk egy udvaron. Kiabáltak, hogy maradjunk csendben, de az asszonyok és mi fiatal lányok csak sírtunk. Fáztunk és féltünk attól, amit nem ismertünk. Éreztük, hogy most, az életünkben valami olyasmi történik, ami nagyon borzalmas, amit soha nem fogunk elfelejteni. Bújtunk egymáshoz, közben pedig a csendőrök, ezek a nagydarab férfiak csak lökdöstek, és mint a kutyákkal úgy beszéltek. Mentünk végig a falun. A házakban sötétség volt, sehol egy szálgyertya lángja, sehol egy fénysugár, sehol egy ember, vagy egyetlen jó szó legalább. A kutyák sem ugattak, hanem vonyítottak. Mintha érezték volna a bajt,ami minket körül vett. Vittek, és nem oda, ahova mondták. Áztunk, fáztunk, mire a komáromi erődbe kerültünk. Fedél nem volt a fejünk felett. Már rengetegen voltak.  Azok , ahol lehetett ledőltek, de aludni a rengetek tetűtől, bolhától nem lehetett. Ezrével leptek el mindenkit, akik leültek a földre…


Volt ott egy cigány család, akik nem lehettek szegények, hiszen szép, fényes csizma, és meleg ruha volt rajtuk. Morogtak, hogy ezt nem viselik el –megszöknek. Nem jutottak messzire, a vizesárokban, ahogy mozogtak, az őr észrevette és választaniuk kellett. Kijönnek, vagy lelövik, mint a kutyákat! Magyar csendőrök voltak az őrök. Kegyetlenek, embertelenek, valahonnan Debrecen környékéről hozták őket!


Ezeket a szökött romákat aztán kikötözték, és ahogy később az őröktől megtudtuk– mert fájdalmukban kiabáltak, szíjkorbáccsal ütötték addig, amíg …

Bevagonírozás.

 

Marhavagonokba kellett felszállni. Voltak ott ismerősök is, fiatalabbak meg idősebbek egyaránt. Naponta, kaptunk egy vödör vizet, és egy darabka kenyeret. Mosakodásra lehetőségünk nem volt. A testvérem, amikor bevagoníroztak, akkor indult a frontra. Keresett, nagy nehezen megtalált. Kérte a CSENDŐRT, hogy legalább a kicsi lányokat engedje el. Az, hajthatatlan maradt. Akkora már voltak, akik nem is éltek. Így vittek minket Lengyelországba. Menet közben a fiúk közül, akiket ismertem, ott haltak meg a vagonba, és az az idős ember is, aki igyekezett vigyázni ránk.

 

Beszélt a borzalmakról,a halottakról,  a  pincében,  és beszélt a gázkamrákról és a kemencékről ahova az elhunytakat kellett bevinni, és elégetni. Mesélt arról, hogy kéthetente a láger orvosa olyan injekciót adott be nekik, amitől nem menstruáltak, de borzalmas fájdalmakat okoztak. A fiúkat kasztrálták, vagy olyan hormont kaptak – mint később megtudta, hogy egész életükben – még a leszármazottak is sérülten jöttek a világra. A faluban is volt egy család, akiknek minden gyermeke süketnéma lett! Korán meg is haltak valamennyien. Dolgozniuk kellett. Mindig sötétben indultak, és sötétben jöttek vissza. Az ennivaló siralmasan kevés volt.  Ha valakinek a langyos vízben – amit levesnek mondtak – volt egy darabka marharépa– szerencsésnek mondhatta magát. Mégis élni, - élni akartak.

 

 A NAGY SZÖKÉS!

A hírek szálltak, és a nagyon bátor német őrség tagjai is egymás között beszélték, hogy az amerikai csapatok közel vannak már. Valamit tenni kell a foglyokkal – mondták. El nem vihetik! Ezt azért megértették, hogy mit is jelenthet.

Zuhogott éjjel az eső,az őrök figyelmetlenek voltak, - néhányan, akik még életben voltak a faluból, együtt megszöktek. Valami híd alá menekültek, és ott várták meg, míg az eső eláll. Bemenekültek egy nagy erdőbe, és ott bolyongtak. Közben mindig, – mindig, mivel eltévedtek, visszatértek a tábor közelébe. Nagyon féltek, de élni akartak. Talán a harmadik éjszaka az erdőben találtak egy ponyvás teherautót,amiben a sofőr aludt. Azt mondta, hogy Ő is megszökött a németektől. Jól beszélt magyarul, hiszen magyar sváb volt… Elaludtak a ponyva alatt. Reggelre, mire felébredtek, a sofőr eltűnt..

Féltek, hogy feladja őket, ezért gyorsan tovább mentek. Jó sokat gyalogoltak, amikor az országút felől autózúgást és katonai énekhangokat hallottak. Nem német dalok voltak. Valaki felismerte, - ezek angolul énekelnek! Kiléptek az országútra.Az oszlopok megállás nélkül mentek, a katonák integettek. Az utolsó pótkocsis teherautó megállt, azon egészségügyi katonák voltak.

 

 MEGMENEKÜLTEK!

A hazatérés is tele volt kalanddal, de ezt már elviselte – mondta Zsuzsa néni! Utaztak a vagonok tetején, mert máshol hely nem volt. Itthon a faluban volt, aki örült, és voltak olyanok is, akik nem. Testvére is tán két év múlva került haza, Ő. amerikai fogsága esett, viszonylag egészségesen tért meg.

 

Zsuzsa néninek igen népes családja van. 19 unoka, és 12 dédunoka. Boldog, ha látja őket, és igen büszke, amikor róluk beszél. Ma is sok a zenész a családban, többen híresek is lettek. Van olyan is, aki egyszerűen letagadja, hogy Toronyban született, de még azt is, hogy romaként látta meg a napvilágot, és rokonai lennének. Ilyen a világ – mondja.

Fiával él együtt. Szépen karban tartott kertecske, házacska. Sajnos, jobb lábát amputálták, mozgásában korlátozva van.
Sok mindenről szó volt – amit majd a később elkészített videóról szóban is meglehet majd hallgatni… Néhány napba biztosan bele telik, mire azzal elkészülünk!


Van véleménye a világról, és napjainkról is! Időnként olyan érzése van, mintha klónozták volna az akkori fasisztákat, vagy azok utódjait nevelték fel. Pontosan ugyan úgy viselkednek, beszélnek, mint azokban a vérzivataros időkben. Ha ez így megy tovább, akkor hamarosan itt lesz az újabb vészkorszak, és ezt csak a hatalom tudná megállítani – ha akarná. Úgy látja – nem akarja.

 

Üzent a mai ifjúságnak,mindazoknak, akik a jelenlegi politikát viszik, vagy éppen eltűrik. Igazi bölcsesség áradt belőle.

A videón majd látható, hallható lesz!

 

KÖSZÖNETET MONDUNK!

Daróczi Áginak, aki felhívta  figyelmünket Zsuzsa nénire,erre a csodálatos asszonyra, akit megláttunk és megszerettünk.

Mága Zoltán művész úrnak, a 100 Tagú Cigány Zenekar vezetőinek, Beke Farkas Nándornak, Buffó Rigó Sándornak, akik az első szóra, hanglemezeket könyvet küldtek a hölgynek – akinek ezzel igen nagy örömet szereztek.

Kustánci  Erzsébetnek és Családjának,

akik nagyon sok időt áldoztak arra, hogy megtalálják Zsuzsa nénit, és akik a helyszínen előőrsként elősegítették a munkánkat azzal, hogy helyettünk és nevünkben tárgyaltak arról, hogy mikor, milyen körülmények között jöhet létre ez a találkozó.


Erzsike, akit hosszú évek óta ismerek a NET világából, nagyon finom ebéddel várt – amit szívből köszönünk. Erzsike és Zsuzsa  néni baráti kapcsolatban maradnak…

 

Tudom, hosszú ez a jegyzet. De lehet-e, rövidebben leírni mindazt, amit hallottunk egy olyan embertől, aki részese volt annak a sok borzalomnak? Így is sok mindent –szándékosan kihagytam. A videón, abban a filmben minden rajta lesz. Nem volt profi kameránk, nem volt olyan személy, aki a hangtechnikát biztosította volna, és ráadásul nincs profi stúdiónk sem, ahol az ilyen munkát minden igénynek megfelelően el lehetne végezni.


A ROMA RENDŐRÖK ORSZÁGOS EGYESÜLETÉT
nem támogatja az állam, nincsenek szponzoraink.

Tesszük a dolgunkat úgy, ahogy a szívünk, és a lehetőségeink engedik. Ameddig lehet, tartózkodunk a napi politikától. Tegye a kezét a szívére az, aki ilyen, vagy olyan módon nem szólal meg akkor, ha valahol jogsértést, visszaélést, vagy valamiféle gazemberséget tapasztal. Mi is emberek vagyunk, érezzük, látjuk, tapasztaljuk, hogy a szélsőjobb bizony átlépett egy olyan határvonalat, amit megengedni már nem volna szabad. Zsuzsa néni utolsó mondata zsong a fülemben.

- Ezeket klónozták!

 

Budapest, 2013.szeptember 8.

Feri fiam, csak kérdezz... Tudod, még most sem merek beszélni mindenről. Félek, még Önmagamtól is. A sok - sok borzalom a lelket is elsorvasztja.. de nem hagyom, amit merek - elmondom...

 Horváth Zsuzsa néni és Dr. Hováth Ferenc a RROE elnöke beszélget.

 

Kérjük, hogy olvassa, és szóljon hozzá a C-press.hu híreihez és videóihoz a Facebbok oldalon is!  http://www.facebook.com/hirugynokseg

 

C-PRESS

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk