Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Nem szóltak a cigány gyerekeknek az új iskoláról
2013-09-04 06:53
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Az oktatási szegregáció iskolapéldájaként emlegetett Jászladányban megszűnt az alapítványi iskola, ahová korábban a település nem cigány diákjai jártak. Őket átvette a katolikus Koszisz iskolafenntartó által üzemeltetett új általános iskola, a Szászbereki Kolping Katolikus Általános Iskola tagintézményeként működő egyházi intézmény. Ide bárki járhatna, nincs tandíj, és színvonalas az oktatás. Csak a cigány gyerekek szüleinek nem szóltak.

Az oktatási próbaperekre specializálódó Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) évek óta pereskedik a jászladányi oktatási helyzet miatt, ahol 2000 óta szegregáltan tanulnak a cigány és nem cigány gyerekek.

 

Kegye Adél, a CFCF ügyvédje azt mondta, hogy az alapítványi iskola bezárása és a katolikus iskola megnyitása „fű alatt történt”, a helyi roma szülőknek nem szóltak az új, ingyenes katolikus iskoláról. A CFCF munkatársai hétfőn annyi roma szülőt értesítettek, ahányat csak tudtak, egy nap alatt 21 cigány családot tudtak felkeresni, amelyek közül mindössze három család íratta át a hétfőn a gyerekét a katolikus iskolába, és a CFCF információi szerint kedden még hárman fogják őket követni.

 

Több hely viszont addigra a katolikus iskolában nem maradt. „A körülbelül kétszáz cigány általános iskolás közül maximum húsz fér be a 200 fős katolikus oktatási intézménybe” – mondja Kegye Adél, aki szerint így a szegregáció fennmarad Jászladányban.

Az új, katolikus iskolában a korábbi alapítványihoz képest nem lesz tandíj, az oktatás viszont színvonalasabbnak ígérkezik, mint a helyi önkormányzati fenntartású általánosban, ahová eddig a roma gyerekek jártak. Kegye azt is elmondta, hogy a Szászbereki katolikus tagiskola csak az iskolakezdést megelőző pénteken kapott működési engedélyt, hétfőn mégis 180 gyereket oktattak már a 200 fős iskolában.

Kucsák Béla, a Katolikus Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet (Koszisz) oktatási referense az Indexnek azt mondta, valóban péntek óta van működési engedélyük, és valóban csak az alapítványi iskola szülőit értesítették előre, ám állítja, nem származási alapon döntöttek. „Nem akartunk az önkormányzati iskolából elszívni a diákokat, ugyanakkor szívesen fogadjuk a cigány diákokat is.

 

Mindenkit felvettünk, aki ma megjelent és beiratkozott, természetesen csak a fennmaradó helyekre tudtuk ezt megtenni. Véleményem szerint helyesen jártunk el, a megszűnt alapítványi iskola diákjait vettük át, nekik nem volt intézményük” – fogalmazott a referens. Jászladányban 2000 óta a roma és nem roma gyerekek elkülönítését egy fizetős alapítványi iskolával oldották meg helyben, utóbbiban színvonalasabb volt az oktatás, oda jártak a tehetős családok gyermekei, és alig néhány roma diák. A Legfelsőbb Bíróság (LB) 2011 nyarán kimondta, hogy ez a jászladányi gyakorlat szegregáló, és kötelezte a települést, hogy a jogsértő állapotot szüntesse meg.

 

A CFCF-nek a megismételt eljárásban deszegregációs tervet kellett készítenie, amellyel a gyerekek elkülönítése megszüntethető. A CFCF ezt a megismételt eljárásban megtette. Közben azonban megszűnt az alapítványi iskola, az önkormányzat pedig egy különálló, eddig az állami iskola által használt épületet adott bérbe a felekezeti iskolának. A szegregált oktatás kisebb módosítással ugyan, de a CFCF szerint, úgy tűnik, fennmarad: alapítványi és önkormányzati helyett felekezeti és önkormányzati iskolák között. 

 

Kérjük, hogy olvassa, és szóljon hozzá a C-press.hu híreihez és videóihoz a Facebbok oldalon is!  http://www.facebook.com/hirugynokseg

 

C-PRESS/index.hu

 

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-08-12
  Ma rendkívül kíváncsi hangulatban leszünk. Örülünk, ha egy jó programra nyílik lehetőségünk. Ha ezt a legjobb barátainkkal oszthatjuk meg, akkor teljes lesz a boldogságunk. Iktassunk be egy jó mozit, vagy egy kiállítást. Ha hízékonyabb alkatúak vagyunk, akkor ma ne fogyasszunk nagy zsírtartalmú ételeket. Még a saláták is tartalmazhatnak olajos önteteket, tehát ma készítsük inkább öntet nélkül a zöldféléket. A sovány húsok fogyasztása megengedett.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk