Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Aggasztóan csökken az egyetemeken a romák száma
2013-07-31 07:13
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Egyre kevesebben jutnak el a mélyszegénységből érettségiig. Közben a területen már bizonyító Romaversitasnak sem állami, sem uniós forrás sem jut. Sajnos nagyon rossz – ezt válaszolta lapunknak Daróczi Gábor, a Romaversitas Alapítvány igazgatója, akitől azt kérdeztük: milyen hatással volt az elmúlt három év oktatáspolitikája az idei felvételi időszakra. A Romaversitas a felsőoktatásban tanuló, hátrányos helyzetű roma hallgatók segítésére jött létre tizenöt éve. A szervezet nemcsak ösztöndíjjal, hanem mentorálással, idegen nyelvi képzésekkel is támogatja diákjaikat. A Romvernél – ahogy a hallgatók hívják az alapítványt – azt vallják, az anyagi támogatás önmagában nem elégséges, a szegénységből fakadó hátrányok csökkentéséhez képzési programokra is szükség van.

A kormány folyamatosan csökkenti az államilag finanszírozott helyeket, az oktatáspolitika egyik jellemzője a továbbtanulási lehetőségek szűkítése. Bár létrehozta az állami kamattámogatást élvező Diákhitel 2-t, ami két százalék kamattal a teljes tandíjra felvehető, ez a lehetőség mégis elriasztja a hátrányos helyzetű családok többségét. Daróczi Gábor a felvételikkel kapcsolatban a Népszabadságnak elmondta, hogy a tavalyi év volt a mélypont, idén valamivel többen jelentkeztek romveres diáknak. 2012-ben 68, ebben az évben 75 roma fiatal felvételizett az alapítvány ösztöndíjas helyeire.

– Tudni kell, hogy korábban sohasem volt száz alatt a jelentkezők száma. Sajnos egyre kevesebben jutnak el az egyetemig a legrosszabb helyzetű fiatalok közül. Néhány éve még 40 százalék körül volt azoknak a hallgatóinknak az aránya, akik zsákfalvas kistelepülésről, nagyon mély szegénységből jöttek, idén ez mindössze 20-25 százalék, ami világosan jelzi, hogy ennek a rétegnek a diploma megszerzése elérhetetlen távolságba került – magyarázza az alapítvány igazgatója, hozzátéve, a felvett hallgatók mindegyikére jellemző a hátrányos helyzet, továbbá az, hogy elsőként szereznek a családban érettségit, felsőfokú végzettséget. A romveres hallgatók közül többen nem jutottak be államilag finanszírozott helyekre, ők zömmel a Diákhitel 2-t veszik fel.

– Népszerű a diákhitel a körükben? – kérdeztük.

– Nem népszerű, kényszerű – felelte Daróczi Gábor.

 

 A romveres jelentkezések akkor ugranának meg a jövőben, ha a kormány olyan oktatáspolitikát folytatna, amely segítené a hátrányos helyzetű fiatalokat érettségihez jutni. A szegény családok gyerekei elől azonban elvágja a mobilitási utakat például azzal, hogy a szakiskolai képzést nem az érettségit adó iskola felé tolta el, a tankötelezettséget pedig 16 éves korra szállította le. Könnyen megjósolható: az érettségiig eljutó mélyszegénységben élő roma diákok száma a következő években – a kormány oktatáspolitikai döntéseinek következtében – csökkenni fog.

 

A Romaversitas Alapítvány hosszú évek óta egyetlen fillér állami támogatást sem kap. A szervezet nagy reményeket fűzött a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által tavaly meghirdetett, a roma szakkollégiumok támogatására kiírt pályázathoz. Ez a kategóriájában hatalmas összegű – 1,15 milliárd forintnyi – uniós forrás lehetővé tette volna, hogy a Romver bővüljön, és lakhatással kiegészített szolgáltatásokat hozzon létre. A feltételeket azonban úgy alakították, hogy a Romaversitasnak esélye sem volt pályázni. A pályázaton ugyanis csak azok indulhattak, akik már rendelkeztek kollégiumi férőhellyel, azokat viszont, akik most kezdték volna ezt a szolgáltatást fejleszteni, kizárták az európai uniós forrás elérésének lehetőségéből.

 

„Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a pályázati kiírásnak a kedvezményezettek körére vonatkozó megfogalmazásából a területet valamennyire ismerők előtt teljesen egyértelmű, hogy ennek az összegnek a döntő részét azoknak az egyházaknak szánják, akik roma szakkollégiumaikat ennek a tanévnek az elején indították be, nem egy esetben a Romaversitas Alapítvány aktív segítségét kérve ahhoz, hogy legyen egyáltalán elegendő felmutatható hallgatójuk” – fogalmazta meg Balog Zoltán humánminiszterhez írt levelében tavaly Daróczi Gábor. Balog Zoltán e levélre a mai napig nem válaszolt. Daróczi szerint ezt a másfél milliárd forintnyi pályázatot elzárták a civilek elől.

 

A Romver annak ellenére, hogy esélytelen volt a profiljába illő uniós források elérésére, nem adta fel teljesen azt a reményt, hogy a komplex szolgáltatásokon és az ösztöndíjon kívül lakhatást is biztosítson a nehéz sorú roma egyetemistáknak.

 

 

– Magánszemélyek felé fordulunk, és azt kérjük, ha van egy üres szobájuk vagy lakrészük, ami üresen áll, esetleg kiadnák, de a pénzről le tudnának mondani, akkor ezt ajánlják fel egy okos roma egyetemistának, aki a mi közvetítésünkkel így lakhatáshoz juthatna – mondja Daróczi, hozzátéve, szomorú időket idéz ez a helyzet, de uniós és állami támogatás híján más választásuk nincs. Emlékeztet: a két világháború között a szegény, vidéki diákokat kosztos diáknak hívták. Akkor az egyetemet körülfonó támogatói hálózat segítségével ezek a hallgatók mindennap más családnál kaphattak egy-egy tál ételt. Most nem ételt, hanem lakhatási lehetőséget kér a Romaversitas.

 

Híres romveresek

 

A Romaversitas hallgatója volt Kállai Ernő, volt kisebbségi ombudsman, Csányi Sándor színész, Balogh Tibor, Kállai András és Raatzsch André, a 2007-es velencei biennále roma pavilonjában kiállított képzőművészek, Junghaus Tímea művészettörténész, Bogdán Árpád filmszemledíjas filmrendező, Dinók Henriett ügyvédjelölt, PhD-hallgató, jogvédő, és Zsiga Jenő, a Roma Oktatási Alap vezetőségi tagja is.

 

 

Olvassa, kommentelje az c-press.hu híreit és videóit a facebbok oldalon is!

http://www.facebook.com/hirugynokseg

 

C-PRESS/ népszabadság

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek