Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Olaszliszkai cigány aszú
2013-07-26 17:59
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Borsod megye - Kísérlet, hogy a roma embereket ne csak feketemunkásként alkalmazzák Tokaj-Hegyalján

Ha minden a tervek szerint halad, néhány év múlva én leszek az első cigány borász Magyarországon – mondja a harmincegy éves olaszliszkai Fercsák László, a cigány nemzetiségi önkormányzat helyi elnöke. Nem a levegőbe beszél: kft.-je jelenleg huszonhat hektárnyi, zömmel bérelt ültetvényen termel szőlőt, tizenhárom embert foglalkoztat bejelentett munkahellyel, de számuk augusztusban további kettővel nő.

 

Úgy számítja, nemsokára akár hatvan-hetven ember is munkába állhat a százötven hektárosra álmodott birtokon, amelynek nagy részét bérlik majd, de saját területeket is vásárolnának. Azt mondja: vállalkozása akár egykét éven belül új helyzetet teremthet Tokaj-Hegyalján, ahol néhány bormágnás gyarapszik, miközben a munkák zömét feketén végeztetik cigányokkal, akik kiszolgáltatott helyzetben, két-háromezer forintos napidíjért dolgoznak. Mivel nem jelentik be őket, így télen, amikor nincs munka, segélyre sem jogosultak.

 

Még a neves borászatok között is akadnak olyanok, amelyeknek nyolcvan-száz hektáros birtokaira alig egy vagy két, hivatalosan bejelentett dolgozó esik. Vagyis ha a romák valamiért fellázadnának az igazságtalan és számukra meglehetősen előnytelen helyzet ellen, nem lenne, aki megművelné a szőlőt – állítja a roma vállalkozó. Itt mindenki metszőollóval a kezében születik – mondja képletesen az ambiciózus férfi, aki bevallja, maga is feketemunkában dolgozott tizenhárom éves korától a tokaji dombokon, s így tanulta meg a metszés, a hajtásválogatás, a permetezés, a zöld munkák, a szüret és a szőlőfeldogozás minden csínját-bínját.

 

Szavai szerint nagyjából háromszáz-ötszáz cigány viszi a vállán az egész borvidéket, az idősek, akik még értettek a szőlőhöz, már nem bírják a fizikai munkát, így tavasztól őszig az ültetvényeken idénymunkások dolgoznak, kilencven százalékuk roma. – A borászatok többsége még arra sem hajlandó, hogy amezőgazdasági idénymunka után kiszabott napi ötszáz forintért alkalmi munkára hivatalosan bejelentse ezeket az embereket, akiknek évente harmincnapos munkavégzést igazolniuk kell azért, hogy később jogosultak legyenek a 22 500 forintos havi segélyre. A bejelentés egy borászatnak egy ember után havi 15 ezer forintos költséget jelentene, ami egy palack jobb bor ára errefelé. De még ezt sem akarják kifizetni – állítja Fercsák László.

 

Azt mondja, azt is el akarja érni, hogy cége egyfajta munkaközvetítő legyen ezen a vidéken, vagyis ha valakinek munkaerőre lesz szüksége, akkor tőlük béreljen embert, természetesen tisztességes napszámért, hivatalosan. A „cigány borászat”, ami egyelőre csak szőlőtermesztést jelent, borkészítést még nem, a Polgár Alapítvány támogatásával tavaly indult, a kölcsönt azóta is folyamatosan törlesztik. Ebből a pénzből fizették ki a területek bérleti díját, az ültetvények újratelepítésének költségeit. A tizenhárom dolgozó bérének nagy részét munkahelyteremtő pályázatokból fedezték, vállalva, hogy a támogatási időszak lejárta után három hónapig tovább foglalkoztatják az embereket. Hozzáértésükre jellemző, hogy felújított tőkéik egy éven belül termőre fordultak, s bőven roskadoznak a fürtök alatt: ezt a Lapis-dűlőben magunk is láttuk.

 

Terméskorlátozásra a magasabb minőség érdekében egyelőre nem törekszenek, mert nem éri meg. A fürtök hetven százalékát el kéne dobniuk, s a maradék harminc százalék egy kilójáért alig valamivel többet fizetne a felvásárló, mint egy átlagos termés után. Ez nekik egyértelműen veszteséget hozna. Melegben hajnali négykor indul a munka, s délre általában befejezik, a hőségben permetezni sem lehet, mert megég a növény. Ottjártunkkor épp „ablakoltak” – leveleket metszettek le, hogy több fényt kapjanak a fürtök, vigyázva, hogy ne tárják fel azokat teljesen, hisz ha nem elég páradús a környezet, a tokaji borvidéken hőn óhajtott botritiszesedés, vagyis az aszúszemeket eredményező speciális gombásodás nem indul be. Az emberek serényen csattogtatják a metszőollót, azt mondják, könnyen megy nekik, gyerekkoruk óta ezt csinálják. Korábban egyik napról a másikra éltek, a műszak végén letettek az asztalra kétháromezer forintot, ami szinte azonnal elment a család aznapi élelmezésére.

 

Most viszont fizetést kapnak, és tervezni tudják a következő heteket is, ami nagy különbség – mondják. Egyelőre minden munkát kézzel végeznek, gépesítésre nincs pénzük. És pályázatokra sincs: harminc-ötven százalékos önerőt képtelenek előteremteni. Ha permetezni kellett, eddig biciklivel tolták ki a vizet s a vegyszert a határba, most egy használt autóval teszik ezt. Nekik már az is sokat jelentene, ha húsz-harminc éves berendezéseket megvehetnének, nem álmodoznak csillogó, vadonatúj gépsorokról. Fercsák László azt mondja: noha elsősorban a megélhetés és a vállalkozás sikeressége a cél, szeretné azt hinni, hogy munkájukkal segítenek helyreállítani Olaszliszka jó hírét is. Azóta, hogy 2006-ban helyi cigányok megtámadták és két lánya szeme láttára agyonverték Szögi Lajos tiszavasvári tanárt, mert azt hitték, hogy elütött egy gyereket, a zempléni falura egyfajta szégyenbélyeg tapad.

 

 – Engem a szomorú eset előtt két nappal választottak meg a cigány kisebbségi önkormányzat elnökévé. Talán az első voltam, aki azt nyilatkozta a történtek után, hogy a tetteseket szigorúan büntessék meg, de az ártatlan cigányokat hagyják békén. Ma is azt mondom, nincs kollektív felelősség, ennek ellenére minden évben kénytelen vagyunk eltűrni, hogy szélsőjobboldaliak megemlékezés címén riogassák az itteni romákat – mondja. Nem csak a szőlész-borász vállalkozás adhat kiutat az olaszliszkaiaknak. Hamarosan indul egy tanoda, ahol a gyerekek kiegészítő oktatást kapnak. A zűrös és lepusztult Dankó úti cigánysorról egyre-másra költöznek ki a romák, és normális házakban élnek. Akinek Fercsák László munkát ad, attól megköveteli, hogy tartsa rendben a portáját, ha tud, gondozzon egy kis veteményest, gyerekeit öltöztesse rendesen és járassa iskolába.

 

Nagy lépés lesz majd, ha arra is ráveszi őket, hogy jóféle tokaji borokat igyanak. A roma vállalkozó szerint négy-öt éven belül piacra dobják az első saját készítésű asztali és minőségi boraikat. Utóbbiakat dűlőszelektált módon termelik majd. Hogy mi lesz a márkanevük, még nem tudja, de abban már most biztos: a címkéken sem fogja eltitkolni, hogy cigányok által készített tokaji aszú vagy furmint van a palackban.

 

 

Olvassa, kommentelje az c-press.hu híreit és videóit a facebbok oldalon is!

http://www.facebook.com/hirugynokseg

 

C-PRESS 6 nepszabadsag

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek