Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Szele Tamás: A cigányok mecénásai
2013-07-19 11:37
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Maecenas gazdag római volt, Augustus császár nyugalmas idejében, aki abban lelte örömét, hogy támogatta a rászorulókat. Elsősorban a művészeket – de adott ő másoknak is, tehette, hatalmas volt a vagyona.

Fotó: Facebook oldalról - Pásztor család Írországból.

 

Azóta is mecénásnak nevezzük a nagylelkű adakozókat, akik tisztességes ügyeket, szegény embereket támogatnak.

És gyakran sóhajt fel az ember: bárcsak támadna fel az a római patrícius. Van, mikor megteszi – egyszerre több emberben is megjelenik.

 

Mert manapság, mikor akkora az ínség, hogy lassan már a levegőt is pénzért mérik és szó szerint milliók harcolnak a mindennapi megélhetésért, egy mecénás már nem lenne elég. De jó az Isten, ad többet – igaz, még mindig nem jut elég belőlük, de már annak is örüljünk, aki megnyitja a szívét és a tárcáját a nemes szándék előtt.

 

Mert bizony az MRP célja – a munkahelyteremtés a nyomorban sínylődő magyarországi romák és nem romák tömegei számára – pillanatnyilag a legnemesebb, legderekabb cél, amit el lehet képzelni, hasznos lenne mindenkinek, az egész ország felvirágozna már csak attól is, ha egy keveset meglódulna ez a szekér a hosszú úton, ami vár rá.

Szerencsére van, aki meglökje: szép lenne, ha nem így volna, de amint látszik, ennek az MNRP-féle missziónak szinte csak cigányemberek a mecénásai, támogatói, előbbre mozdítói.

 

Gyakran nem is a tehetősek ajánlják fel egyetlen értéktárgyukat árverés céljából, bár a gazdagabbak is adakoznak – gyűlnek is a műtárgyak az Magyar Roma Program aukciójára, amin majd összejön a munkahelyteremtés megkezdéséhez szükséges pénz… A legnemesebb adakozók egyike az Írországban élő Pásztor Tünde és családja: adtak ők már gyönyörű, antik ikont, ősrégi mesterhegedűt, látszik, hogy azt adták a közösbe, ami nekik is a legkedvesebb.

De most minden eddigi nagylelkűségűkön túltettek.

Felajánlották ingyen a Lácacsékei, 5300 négyzetméteres telküket, a rajta álló, 140 négyzetméteres házukat.

 

Ilyenkor kicsit elszorul az ember torka.

Még a házukat, földjüket is adják – pedig nem könnyen juthattak hozzá.

Nem úgy van az manapság, soha nem is volt úgy, hogy az ingatlan az égből pottyanjon bárkinek is az ölébe.

Keményen dolgozhattak ők ezért, de tán még a szüleik, nagyszüleik is.

És most az Magyar Roma Program-nak adják.

 

A szavak cserbenhagyják az embert, csak azt lehet erre mondani: esküszünk, hogy tisztességgel megszolgáljuk.

Minden módon, eszközzel a szegény, nyomorgó romák javát fogja szolgálni, akár így, akár úgy.

Nagyon köszöni az MRP is – és közvetetten bár, de azok is köszönik, akiknek ez segítséget jelent majd.

Mert, hogy szükség lesz rá, az biztos – már szükség van.

 

A legjobb az lenne, ha a ház megfelelő felújítása, rendbetétele után a szegény gyerekek számára lenne belőle nyári tábor. Ehhez viszont kell a munkás kéz is – aki alkalmasnak érzi magát, ne szégyellje, jelentkezzék az MRP-nél, minden roma és nem roma önkéntesre szükség lesz a létrehozásához.

Elsők a gyermekek – ők a jövőnk.

Mert igenis van jövő. Van, míg önkéntesek és mecénások akadnak.

 

Nagyon, nagyon szeretheti a népét az, aki mindenét nekiadja.

Illő hát, hogy a nép is nagyon szeresse őket:

Pásztor Tündét és családját, Pásztor Dianát, Pásztor Mercedest, Pásztor Tímeát, Pásztor Gyulát, Bikkes Tündét és idősebb Pásztor Gyulát. A cigányok mecénásait.

 

 "A gonosz diadalához csak annyi kell, hogy a jók tétlenek maradjanak"

(Edmund Burke)

 

Ön is támogathatja munkánkat a gyerektábor felújítását a következő számlaszámokon:

CIB Bank számláink:

FORINT számla: 1070 0543 - 6760 9895 - 5110 0005

EURO számla: HU 40 1070 0543 - 6760 9895 - 5000 0005

 

Minden támogatást, felajálást őszintén fogadunk és köszönjük!

 

Itt olvasható végig, ami nem ma kezdődött el részükről:
https://www.facebook.com/csiktom1/posts/588421287869170?comment_id=99034169&offset=0&total_comments=14&notif_t=feed_comment

 

Szele Tamás

 

Olvassa, kommentelje az c-press.hu híreit és videóit a facebbok oldalon is!

http://www.facebook.com/hirugynokseg

 

C-PRESS

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-16
  Ma örülünk az új kapcsolatoknak, szívesen szerzünk új barátokat. A régiekkel is szervezhetünk közös programokat. Ma ne kezdjünk alaposabb otthoni munkálatokba, - ehhez nincs meg a kitartásunk és a türelmünk. Ma érzékenyebb lesz a mellkasunk tájéka, gondoskodjunk önmagunk számára friss levegőről. Ha dohányzunk, akkor mérsékelhetjük az elszívott cigaretták számát. Dohányos családtagjainkat, pedig megkérhetjük, hogy ne a jelenlétünkben dohányozzanak.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.július 16-tól 22-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-15
  Nyugodt hangulatban leszünk, - szépen, lassan haladunk a munkahelyi teendőkkel. Ma nincs túl nagy kedvünk a bulihoz, inkább otthon maradnánk este. Egy ínyenc vacsora kedvéért azért hajlandóak vagyunk kimozdulni. Ma a torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.július 15-től 21-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek