Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Rázós a cigány lista a cégeknél
2013-07-06 10:25
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Több mint 400 milliárd forintot oszt ki az állam a következő három évben olyan pályázatokon, ahol előnnyel indulnak azok a cégek, amelyek vállalják, hogy több cigánynak adnak munkát. Ehhez nyilvántartást kell vezetni a roma alkalmazottakról, ami sok céget elriaszt, mivel kényelmetlennek érzik a listázást. Már futó pályázatok kiírása szerint az cigány, aki annak vallja magát, sokan épp ezzel élnek vissza, és úgy próbálnak romáknak járó támogatást szerezni, hogy nem is cigányok.

 Honnan tudjam, hogy pontosan hány alkalmazottam cigány? Így reagált egy dunántúli üzem nyugat-európai vezetője, amikor kiderült, hogy egy jelentős uniós támogatásokat biztosító pályázaton indulhatna a cége, ha felmérné és nyilvántartaná dolgozói etnikai hovatartozását.

 

 A cég által kinézett pályázat pozitív elbírálásához szükséges úgynevezett fenntarthatósági vállalások között szerepel a roma foglalkoztatottak számának 5 százalékos növelése. A pályázaton nem köteles senki sem indulni, de ha egy cég élni kíván a lehetőséggel, el kell gondolkodnia, hogy aktát vezessen-e cigány dolgozóiról. A feltételek könnyen kijátszhatóak, mivel a vállalás teljesülését ellenőrizni lényegében lehetetlen.

 

A kormány még tavaly májusban kötött keretmegállapodást az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ), amely alapján a következő években 718 milliárd forintot oszt szét a cigányság támogatására. Kifejezetten romák elhelyezkedésére legalább 60 milliárd forintot költ az állam, de összesen 400 milliárd forint olyan pályázati pénz szerezhető meg 2015-ig Magyarországon, amelynek egyik, de nem kizárólagos feltétele cigányok foglalkoztatása. Az egyéb lehetőségek között olyasmik szerepelnek, mint például az esélyegyenlőségi témákkal foglalkozó munkatárs, részmunkaidős vagy fogyatékos alkalmazott foglalkoztatása. A pályázati kiírás mindegyik lehetőségnél megadja, hogy pontosan mit kell teljesíteni.

Menekülnek a cégek a kényes téma elől

A dunántúli üzem vezetője által említett pályázat az egyike azoknak, amelyeknél nyolc esélyegyenlőségi vállalásból legalább hármat, legfeljebb hatot teljesíteniük kell a cégeknek. Több cég azonban visszaretten a roma foglalkoztatási vállalástól.

 

 "Kicsit kényes téma"

 

 

 "Kicsit kényes téma" - magyarázta Fodor Tivadar, az egyik Széchenyi-terves pályázaton nyertes HI-Lex Hungary X igazgatója, hogy miért nem vállalták be a roma alkalmazottak számának növelését a pályázatban. A Nógrád megyei japán kábelgyárnál gondolkodtak a vállaláson, de amiatt vetették el végül, mert igazolásul a dolgozókkal alá kell íratni egy nyilatkozatot, amelyben az érintett vállalja cigány származását.

A pályázat útmutatója szerint akkor érvényes a roma foglalkoztatásra vonatkozó vállalás, ha a cég legalább 5 százalékkal növeli a cigány alkalmazottai számát (vagy ha a projekt végére az 1,5 százalékot eléri az arányuk a dolgozók közt). Ehhez meg kell adnia a beruházás elkezdésekor és a végére tervezett létszámot. "Azt a személyt tekintjük romának, aki annak vallja magát" - így segít az útmutató, amely a kisebbségek jogairól szóló törvényre hivatkozva azt is közli, hogy "az adatszolgáltatás a roma származás tekintetében önkéntes", és sem a válaszadás megtagadása, sem azok tartalma miatt nem érhet hátrány senkit.

 

Ki mondja meg, hogy ki cigány?

A pályázónak alá kell íratnia egy nyilatkozatot a cigány alkalmazottjával, hogy roma származású. A munkaadóknak úgy kell nyilatkozatra bírniuk cigány munkatársaikat, hogy a többi alkalmazott előtt ne derüljön ki semmi. Emellett egy beszélgetés során a jogszabályok szerint "egyértelműen és részletesen" tájékoztatnia kell a dolgozót arról, hogy miért gyűjti az adatot, ki kezeli, ki láthatja azt. Az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján letölthető ugyan egy nyilatkozatminta, de az adatvédelmi hivatal elnöke azt írta az [origo]-nak, hogy nem felel meg a hatályos törvényeknek, mivel nem tükrözi, hogy az érintett pontosan mihez és milyen célból járult hozzá, és nem utal a részletes és kimerítő tájékoztatás kötelezettségére sem.

 

 Ki mondja meg, hogy ki cigány?

 

 A romák alkalmazását a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által megbízott szervezetek (például ESZA Társadalmi Szolgáltató vagy a MAG Magyar Gazdaságfejlesztő Központ) ellenőrzik. Ezek "jogosultak a projektdosszié, előrehaladási jelentések, elszámolások teljes körű ellenőrzésére" - áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak az [origo]-nak küldött tájékoztatásában. A pályázat benyújtásakor nem kell csatolni a roma alkalmazottak nyilatkozatait, de az ellenőrzésnél kérhetik őket.

 

A pályázatot nyomon követő hivatalnokok minden dokumentum eredetiségét ellenőrizhetik, kivéve a különleges adatokat tartalmazó nyilatkozatokat. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az [origo] kérdésére azt válaszolta, "a nyilatkozat valóságtartalmának ellenőrzésére nincs törvényes lehetőség". Vagyis a pályázatot elbíráló és ellenőrző hivatalnokok megnézhetik ugyan, hogy megfelelő számú nyilatkozat van-e aláírva, de hogy azt ténylegesen cigány származásúak tették-e, nem vizsgálhatják.

Van jó pár kamucigány

Az ellenőrzést indokolja, hogy e nélkül félrecsúszhatnak a roma foglalkoztatásra szánt összegek. "Sok magyar is aláírja a nyilatkozatot, csak hogy dolgozhasson" - állította konkrét eset említése nélkül Babai János, az ORÖ tisztségviselője, aki négy dunántúli megyében képviseli a szervezetet. "Elvileg romaként dolgozik, aztán szép szőke kislány" - mondott egy szerinte jellemző példát olyan helyzetre, amikor a pályázatban vállalt munkakört betöltő ember csak papíron volt cigány.

 

Szilárdi László, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) Nógrád megyei képviselője arra panaszkodott, hogy az előző kormány által kiírt cigány közmunkaprogramoknál sokan jogtalanul vallották magukat romának, az igazoló nyilatkozatokat pedig éppen a törvényességre hivatkozva, a program lezárása után megsemmisítették. Arról is beszélt, hogy az önkormányzatot gyakran keresik meg magukat cigánynak valló egyetemisták, hogy ez alapján igazolást kérjenek, amivel emelt összegű, akár 100 ezer forintos ösztöndíjat kaphatnak. Az OCÖ, mivel a nyilatkozat valóságtartalmát nem kérdőjelezheti meg, kiadja az igazolást még akkor is, ha úgy ítéli meg, nem cigánynak adja.

 

 

Olvassa, kommentelje az c-press.hu híreit és videóit a facebbok oldalon is!
http://www.facebook.com/hirugynokseg

 

C-PRESS/ Origo
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek