Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Jászladány: A katolikusoké lesz az iskola?
2013-07-06 08:37
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Az önkormányzat a bíróság döntése ellenére sem hagyott föl a törvénysértő gyakorlattal.

Jászladány a roma gyerekek iskolai elkülönítésének szimbolikus helyszíne. Bár tíz év után, 2011-ben elvileg lezáródott az ügy, a jászladányi roma gyerekek mind a mai napig külön tanulnak. Az önkormányzat ugyanis az ítélet ellenére sem tett semmit. Vagyis úgy fest, hogy nagyon is tesz, csak éppen nem azt, amit tennie kellene.

 

Az előzmények 2000-re nyúlnak vissza. Az akkori polgármester, Dankó István javaslatára a település megszavazta, hogy az önkormányzati iskola épületében alakítsanak ki magániskolát. Az iskola fenntartására létrehozták a Zana Sándor Imre Nevelési és Oktatási Közhasznú Alapítványt. Az önkormányzati tulajdonban lévő iskolaépületben ez az intézmény tandíjat szedett a szülőktől, lehetetlenné téve, hogy szegény, roma gyerekek beiratkozhassanak. Az így elkülönített gyerekekre rázárták az alapítványi szárnyba vezető ajtót.

 

Magyar Bálint akkori liberális oktatási miniszter többször is nyilvánvalóvá tette: az események hátterében az a szándék áll, hogy a roma és nem roma gyerekek külön tanuljanak. (Magyar az iskolával kapcsolatos hiányosságok miatt megtagadta az intézményműködéséhez szükséges OM-azonosító kiadását. Az alapítványi iskola ezért beperelte a tárcát. A szegregáló iskolát Kolláth György alkotmányjogász képviselte, és az ügyet a Legfelsőbb Bíróságig vitte, amely végül a miniszter döntését törvénysértőnek ítélte. Magyart kártérítésért is perelte a szegregáló önkormányzat, ám sikertelenül.)

 

2007-ben az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) és a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet pert indított Jászladány és az alapítvány ellen. A két jogvédő szervezet a bíróságtól azt kérte, állapítsa meg az etnikai és társadalmi/ vagyoni helyzeten alapuló jogellenes elkülönítést. 2011 nyarán megszületett a Legfelsőbb Bíróság döntése: az önkormányzatot felelősnek találták a szegregációért. Az LB kötelezte a települést, hogy a jogsértést hagyja abba. A CFCF-et pedig arra kérte, készítsen deszegregációs tervet, amellyel a gyerekek elkülönítése megszüntethető. A CFCF ezt a megismételt eljárásban megtette. Eközben Dankó Istvánt a fideszes Drávucz Katalin váltotta.

 

A gyermekét az alapítványi iskolában taníttató Drávucz a törvényszéken a megegyezés mellett tört lándzsát, ám a jászladányi önkormányzat titkos akcióival továbbra is a jogellenes elkülönítés fenntartása érdekében munkálkodott. Erre azonban csak akkor derült fény, amikor az önkormányzattól az iskolát átvevő Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik) is perbe vonták, s az becsatolta az eladdig eltitkolt levelezést. Farkas Lilla, a CFCF ügyvédje azt mondja: a néhány hete tartott tárgyaláson az önkormányzatot és az alapítványt képviselők szemébe mondta, hogy mindketten hazudnak. Ilyen súlyos kijelentések általában bírói figyelmeztetéssel vagy rendbírsággal végződnek, de az ügyvédnőre nem szólt rá a bíró.

 

Sőt, maga mutatott rá, hogy az „elfogott levelekből” végre kiderült: amíg az alapítvány élénk levelezésben áll a megyei kormányhivatallal a jogutódlás miatt, addig az önkormányzat azon mesterkedik, hogy az alapítványi iskolásokat az egri érsekség alá tartozó Kolping Iskolafenntartó szárnyai alá vegye. A régi iskolaépület átjátszásától azt reméli, hogy elmenekítheti az alapítványi iskolásokat az integrált oktatás elől. A Klik által becsatolt iratokból derült ki az is, hogy az alapítványi iskola 2011 óta 14 millió forintos tartozást halmozott fel az önkormányzat felé, ami miatt törvényességi felügyeleti eljárást folytat ellene a kormányhivatal. A bírót és az ügyvédet is meglepte, hogy az önkormányzat már több mint egy éve javaslattal kereste meg a katolikus egyházat: vegyék át az alapítványi iskolát.

 

– Most tudtuk meg, hogy az alperesek megpróbálták az iskolát átjátszani az egri érsekségnek. A tervük lényege, hogy az alapítványi iskolások felekezeti iskolába iratkoznak be a jövő tanévtől – fogalmaz, hozzátéve, ha az állam a szegregációt valóban meg akarja szüntetni, ez az a pillanat, amikor ezt megteheti. A felekezeti iskola megindítására a megyei kormányhivatalnak kell ugyanis rábólintania. A Klik már megtagadta az alapítványi iskola jogutódlással való átvételét, vállalva ugyanakkor az alapítványi iskolások integrált oktatását az önkormányzattól átvett iskolában.

 

– Azok a szülők, akik élve szabad iskolaválasztási jogukkal, eleddig alapítványi iskolába küldték gyermekeiket, hirtelen felekezeti oktatást választanak majd? S vajon miért kezdeményezi az egyház szerepvállalását az önkormányzat? Miért nem a gyerekeket oktató alapítvány vagy a szülők léptek? – kérdezi Farkas Lilla, hozzátéve: a katolikusok 2012-ben a rendezetlen jogi helyzet miatt még elzárkóztak az iskola átvételétől, de mára megváltozott ez az álláspontjuk és valamitől, úgy tűnik, nyitottá váltak.

 

A kormányhivatalra nagy teher hárul: megakadályozhatja, hogy a szegregáció egyházi fenntartás alatt éljen tovább. Balog Zoltán humánminiszter gyakran beszél arról, hogy az államosítással hatékonyan lehet küzdeni a szegregáció ellen. Nos, Jászladány esetében hamarosan kiderül, jól látja-e.

 

 

Olvassa, kommentelje az c-press.hu híreit és videóit a facebbok oldalon is!
http://www.facebook.com/hirugynokseg

 

C-PRESS/ nol.hu

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek